Odznak Bratrstva Cholmské Bohorodičky

Odznak Bratrstva Cholmské Bohorodičky
Abzeichen der Russich Orthodoxen heiligen Jungfrau Bruderschaft von Cholm



V roce 2009 se v nabídkovém katalogu firmy AUREA objevil tento mimořádně vzácný odznak, který byl popsán následovně:
Položka č. 3204 Odznak Církevního ortodoxního bratrstva Cholmsk 1882, bronz, vyvolávací cena 15 000 Kč. Značeno J. Siwon.


S tímto zajímavým odznakem jsem se mohli před mnoha léty seznámit v článku pana Měřičky, který byl uveřejněn v roce 1969 v časopise DP Praha. Jde o odznak, který je poněkud zvláštní, v článku dobře popsaný a tak se vrátíme k tomu, co již jednou, o této církevní dekoraci napsal pan Václav Měřička.


Bylo starým zvykem, že celá řada duchovních a církevních spolků nebo bratrstev, stejně jako kapituly při katedrálních chrámech si zakládaly svoje odznaky, nápadně se podobající řádovým dekoracím. Mnohé z těchto bratrstev měly dokonce určitý charakter, který napovídal na příbuznost s řádovými institucemi, především rytířskými a duchovně rytířskými. Takovým klasickým příkladem může být bavorské bratrstvo svatomichalské z roku 1693, které v roce 1725 bylo dokonce povýšeno na arcibiskupstvo a které tedy vlastně navazovalo na tehdejší bavorský rytířský řád Sv. Michala z roku 1693.


Na našem území měla olomoucká kapitula svůj řádový odznak navazující na řád Leopolda. V cizině známe takové odznaky a dekorace (Francie), kde jich můžeme napočítat několik desítek.


Ale nejen na západě Evropy, i v pravoslavném Rusku existovala taková bratrstva, která měla svoje doslovně řádové odznaky. Příkladem mohou být Svatojířská bratrstva, nebo kříž bratrstva Sv. Niny a další.



Pan Měřička dále uvádí:


Laskavosti pana Zdeňka Michala se dostal do mé sbírky zajímavý starý ruský odznak


BRATRSTVA CHOLMSKÉ BOHORODIČKY


Ruské město CHOLM leží v jihovýchodní části země, v bývalé ruské gubernii lublinské, asi na polovině cesty mezi řekou Bugem a Vislou. Poláci zvali město také CHELM. V přímé čáře na sever pak leží Brest-Litevský, na jih město Jaroslav. Po roce 1918 se město stalo polským. Ve města samém je krásná katedrála ortodoxní řecké církve se sídlem biskupa.


Popis odznaku :


Odznak Bratrstva Cholmské Bohorodičky je tvořen tlapatým červeně smaltovaným křížem rupertského tvaru (tj. kříž s mírně ven vybočenými konci ramen), který je cele zarámován při vnějším okraji stylizovaným věncem. Odznak má celkový průměr 55 x 50 mm, ale je ještě převýšen korunkou, tak tedy včetně koruny měří na výšku 70 mm. Odznak je jednostranný, silně a nápadně vypouklý (14 mm je výška měřená z boku).


Odznak je měděný, na střed kříže je položen oválný medailón o rozměru 27 x 21 mm, v jeho středu je uložen v barevném smaltu provedený obraz Bohorodičky s Ježíškem na klíně. (viz. obrázek)
Kolem na zvýšeném okraji nebo rámování je ruský nápis:


ČUDOTVOR. IKONY CHOLMSKOJ BOŽIEJ MATĚI – (Divotvorný obraz Cholmské Bohorodičky). Tento středový smaltovaný medailon je možno uzavřít měděným oválným víčkem, mírně vypouklým zdobeným červeně smaltovaným stylizovaným orámováním a středovými křížovými ornamenty. Toto víčko má heraldicky levostranné umístěný zámeček. V převýšení kříže je umístěna carská koruna, na rubní straně zcela plochá s vyraženým jménem výrobce : JAZIVOŇ. (Zde je první rozpor mezi tímto popsaným odznakem odznakem draženým na aukci Aurea v PRAZE).


Na rubní straně kříže ve zcela plochém oválu je pětiřádkový nápis:


ZNAK / CHOLMSKAGO / SVATO-BOGOROD. / BRATSTVA / 1882 /
Odznak Bratrstva Cholmské Bohorodičky.


Těsně pod korunou na rubní straně je pomocí stěžejky upevněna připínací jehla.
Celý odznak svým provedením přímo upomíná na řádové odznaky a kříž je obdobou carského ruského řádu Sv. Alexandra Něvského, případně řádu Sv. Anny. Nápadné je značné vydutí celého odznaku, který mu dodává zdání řádové připínací hvězd.


Poznámka :
Při hodnocení odznaku, který se nabízel k prodeji se naskytne hned několik otázek.


l. Proč není odznak vyobrazený s otevřeným víčkem, který by představil „Bohorodičku“ a jistě by zvýšil i prodejnost dekorace. Dokonce se zdá, že žádný pantík, který by sloužil k otevření medailonu se zde nenachází.


2. Pan Měřička uvádí výrobce pod názvem JAZIVOŇ, ale aukční katalog J. SIWOŇ, je možné, že moderní padělatel špatně přečetl výrobce, ale je pochopitelně možné i to, že odznaky vyráběli, ale i to, že jméno zkomolil


V katalogu jedné velké prodejní firmy se objevil odznak (viz. obrázek), který na zadní straně má šroub. Pokud je možné u odznaku prodaného v Praze pochybovat o originalitě, u tohoto odznaku k pochybnosti není důvodu, neb i laik pozná,že je to je hloupý novoděl. I tak však dosažená cena bez aukčních poplatků činila 1000 €.



Literatura:
S. Andolenko : Čestné odznaky Ruské armády
Ševaljeva : Katalog řádů a vyznamenání, medailí a čestných odznaků. Leningrad 1962
Archiv : Alt.
Odznak Bratrstva Cholmské Bohorodičky - Pražská aukce Aurea Praha

Pražská aukce Aurea Praha
Odznak Bratrstva Cholmské Bohorodičky - Zahraniční aukce, prodejní a nabídkový katalog!

Zahraniční aukce, prodejní a nabídkový katalog!
URL : https://www.valka.cz/Odznak-Bratrstva-Cholmske-Bohorodicky-t87557#324654 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více