Prosím o pomoc s určením bodáku

Diskuse

Prosím kolegové o pomoc s určením tohoto bodáku.Celková délka je 69cm,ostří 56cm,rukojeť 11cm.Bodák má mosaznou rukojeť a jataganové ostří.Vše je patrné z fotek.Na ostří u rukojeti je značka T.Na hřbetu je zbytek ná¨pisu bohužel je téměř nečitelný,snad M arm.....
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-bodaku-t87650#325203 Verze : 0
Dlho to tu stojí. Nie som síce odborník na bodáky, ale skúsme tento bodák identofikovať.


Mosadzné črienky, jataganovitá čepeľ..je to francúzsky bodák. A keďže má listovú pružinu na poistke, jedná sa o francúzsky bodák model 1842. Avšak neviem či sa jedná o úpravu na neskorší model, no oblasť nad očkom je akoby skrátená a vybrúsená.


Snáď som pomohol:D
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-bodaku-t87650#325329 Verze : 0
Děkuji za odpověď,ale bodák nemá listovou pružinu jako třeba chasepot,ale vypadá to na stiskátko jako třeba u mauseru,očko na hlaveň mi zbroušené nepřijde a taky hák je ohnut směrem k rukojeti což jsem zatím nikde nenašel,zkracovaný není protože drážka končí kousek před ¨rukojetí a na ostří končí taky normálně kus od špičky.Já bych to taky tipoval na nějakého francouze a nebo prusa,ale nemůžu tento typ v žádné mě dostupné knize najít.Ještě jednou díky za snahu.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-bodaku-t87650#325332 Verze : 0
Pokiaľ má poistku v štýle mausera, jedná sa o model 1842/59, jediný rozdiel oproti 1842 je práve v poistke, teda pružine, ktorá je u 1842/59 interná. Avšak Ten výbežok nad očkom ma stále zavádza. možno starší/novší typ, alebo kus pre export.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-bodaku-t87650#325350 Verze : 0
No právě mě taky mate ten výběžek nad očkem,ale vypadá to jako originál,nebo továrenská úprava,na napadení kutilem mi to nepřijde,je to moc čistě provedeno.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-bodaku-t87650#325354 Verze : 0
Áno, vzľadom na čistotu úpravy mi to prišlo ako oficiálna továrna modifikácia.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-bodaku-t87650#325421 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více