09.10.2009 - Izrael má ďalšie prvenstvo vo voj. technike

Izraelská armáda(IDF) bude prvou vo svete ktorá bude chránená od protitankových striel Kornet alebo Milan ktoré mali vysoký podiel na stratách počas 2. libanonskej vojny a operácie Liate olovo.


Systém Shock Barier (ם זעזועים) vyvinuli izraelskí vedci, reaguje na odpal PT strely a vychyľuje ju z dráhy letu k zemi, opisuje Jediot Achronot. Systém sa nachádza v poslednej fáze vývoja, oficiálne bude predstavený na blížiacej sa výstave zbraní v USA. O ochranný systém sa už zaujímal Pentagon a mnohé armády sveta.


vpk.name
URL : https://www.valka.cz/09-10-2009-Izrael-ma-dalsie-prvenstvo-vo-voj-technike-t88401#328217 Verze : 0

Diskuse

No to mi príde troška bombastické vyhlásenie. Nakoľko to má odkláňať strely zo smeru a je jedno či sú navádzané "po drôte" , alebo " v laserovom lúči", tak by to malo pracovať na obdobnom princípe ako "Štora-1", pri rušení navádzania tohto typu rakiet. Neviem ako inak by to mohlo fungovať, ale samozrejme sa môžem sa mýliť.
URL : https://www.valka.cz/09-10-2009-Izrael-ma-dalsie-prvenstvo-vo-voj-technike-t88401#328232 Verze : 0
Žiaľ správa je veľmi stručná, jediné slovo opisuje princíp - сбивает - znamená zrážať zostreliť atď. ale aj pomýliť.
Skôr by som sa prikláňal k prvým významom t.j. mechanicky (buď priamo nárazom alebo črepinami s fragmentovanej hlavice), obdobný systém vyvinuli Rusi minulý rok, v princípe sa jedná o malú antiraketu. Izraelský systém je novátorský v tom, že od štartu PT strely monitoruje jej dráhu, navádza vlastný protiprostriedok a zároveň určí súradnice odpaľovacieho zariadenia čím umožňuje okamžitý protiútok.
Štora pracuje na elektronickom princípe - vysiela množstvo klamných povelov čím buď odkloní raketu alebo ju zahltí čiže zblbne, pomýli.
URL : https://www.valka.cz/09-10-2009-Izrael-ma-dalsie-prvenstvo-vo-voj-technike-t88401#328271 Verze : 0
Možno bude tento systém pracovať na rovnakom princípe ako Iron Fist od tej istej spoločnosti. Tento AOS (aktívny obranný systém) prostredníctvom IČ senzorov zaregistruje záblesk po odpálení RPG alebo PTRS. Následne dochádza k aktivácii radaru, ktorý určí parametre cieľa a pravdepodobnosť ohrozenia bráneného vozidla. Ak je potrebná eliminácia cieľa je oproti blížiacej sa munícii vystrelený projektil. Keď míňa blížiacu sa muníciu je prostredníctvom rádiového povelu zo systému riadenia paľby iniciovaná jeho trhavina. K poškodeniu cieľa nedochádza účinkom črepín alebo priamym zásahom ale veľmi silnou tlakovou vlnou pôsobiacou v radiálnom smere.

Viac viď ATM 10/2009, str. 24-25.
URL : https://www.valka.cz/09-10-2009-Izrael-ma-dalsie-prvenstvo-vo-voj-technike-t88401#328289 Verze : 0
Vážení,
mám dojem, že dostatečnou ochranu před raketami Kornet a Milan poskytuje již dva roky AOS s názvem Trophy (ASPRO). Pokud vím tak Američané zakoupili verzi Trophy II. Konkurenční IAI vyvinula systém Iron First.


Obdobný způsob obrany se zkouší i proti neřízeným palestinským raketám. Údajně se chystá jeho instalace na věžích podél izraelské obranné zdi.


Pak znám ještě projekt Iron Courtain firmy Artis, který je občas označován jako Shoot-Down.


Odkazy
http://defense-update.com/products/i/iron-fist.htm
en.wikipedia.org
www.defensereview.com
www.defense-update.com
www.rafael.co.il
09.10.2009 - Izrael má ďalšie prvenstvo vo voj. technike - Trophy (ASPRO)

Trophy (ASPRO)
09.10.2009 - Izrael má ďalšie prvenstvo vo voj. technike - Iron First v akci.

Iron First v akci.
09.10.2009 - Izrael má ďalšie prvenstvo vo voj. technike - Iron First

Iron First
09.10.2009 - Izrael má ďalšie prvenstvo vo voj. technike - Schéma činnosti systému APS Shoot-Down.

Schéma činnosti systému APS Shoot-Down.
URL : https://www.valka.cz/09-10-2009-Izrael-ma-dalsie-prvenstvo-vo-voj-technike-t88401#328292 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více