19.10.2009 - Líbya (možno) kúpi ruské lietadlá za miliardu dolárov

Agentúra Interfax zverejnila správu že Líbya dokončila záverečné znenie zmlúv o nákupe leteckej techniky z RF, pričom zmluvy by mohli byť ratifikované do konca roka. Predmetom nákupu by malo byť 12 až 15 najnovších Su-35, 4 lietadlá Su-30 MK? a 6 cvičných Jak-130. Celková hodnota kontraku má dosiahnuť 1 miliardu dolárov. Nákup leteckej techniky, predovšetkým Su, má byť protiváhou alžírskej zmluvy na dodávku neupresneného množstva Su-30 verzie MKA. Treba ešte podotknúť že Líbya a susedný Alžír nemajú vždy vyrovnané vzťahy a ich terajšia kvalita je označovaná ako "chladné".
Ruské opozičné noviny VZGLJAD však upozorňujú že Súčka nie sú jediné lietadlá pre výzbroj líbyjského letectva. Na poslednej výstave LAVEX-2009 líbyjskí generáli venovali rovnakú pozornosť Su-35 ako napr. MiG-u 35. Okrem toho nádejným konkurentom sa javí mnohoúčelový Dassault Rafale najvyššej modifikácie F3 ktorý sa prezentoval v Líbyi už v máji t.r. Navyše líbyjský vodca M. Kaddáfí počas návštevy Číny javil značný záujem o čínske J-10.
Taktiež budúci možný nákup vrtuľníkov Ka-52
nie je ani zďaleka hotovou vecou, ako priamy konkurent sa javí kompaktnejší Eurocopter Tiger.


www.sme.sk
http://www.vz.ru/society/2009/10/19/339201.html
URL : https://www.valka.cz/19-10-2009-Libya-mozno-kupi-ruske-lietadla-za-miliardu-dolarov-t88586#329264 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více