Skoda, Carl

Feldwebel Carl Skoda


nar:
zemřel : 28.04.1945 (Miroslav1)



jednotky:
Pz.Reg.102 (?-1945)
3./503 (4/1945)
vyznamenání:



Velitel tanku Tiger II a prozatím víceméně neznámý spolubojovník tankového esa Kurta Knispela.


Je zajímavé že Deutsche Dienststelle má Skodu na kartách pohřešovaných. Podle sdělení kolegy je tam ještě zajímavé, že jednotka u níž sloužil je Pz.Reg.102 a místo hrobu Miroslav s datem 28.04.19452. I když Pz.Reg.102 mohl sloužit právě jako doplňovací jednotka pro 3./503 u níž Skoda sloužil. Ohledně data smrti je také nejasno. Podobně jako u Knispela. Většinou se dá narazit na obecné - 28./29.4.1945. Obecně je "známo" (uvádí to např. Kurowski ve své knize v životopisu Knispela3), že oba byli vyřazeni (Skoda padl a Knispel těžce zraněn) ve stejný den a (víceméně) na stejném místě.


Otazník je i nad způsobem "jak" akce proběhla. I když vždy je to spíše o způsobu skonu toho známějšího z této dvojice Kurta Knispela. Jedna verze hovoří o tom že Knispel zahynul v tanku Fw.Skody, který v něm zahynul den předtím. Verze druhá, že Fw.Skoda zahynul při boji s T-34 (exploze vezené munice) a při pokusu "o pomoc" byl zasažen i tank Kurta Knispela.




1 - podle karty DDK
2 - shoda prostoru, jména a data. Myslím si že nejde o někoho se stejným jménem. Byla by to moc velká náhoda! (??)
3 - Kniha je na http://forum.panzer-archiv.de pro neshody s výpověďmi pamětníků z 3./503 a podobně celkem dost pranýřovaná!




Zdroje :
forum.panzer-archiv.de
Deutsche dienststelle http://www.dd-wast.de/
Combat History of German Tiger Tank Battalion 503 in World War II


archiv autora


Foto tohoto pána se zatím nepodařilo najít/identifikovat.
URL : https://www.valka.cz/Skoda-Carl-t89405#333352 Verze : 0
Ani nejnovější kniha o 503 s.Pz Abt neuvádí ohleně smrti Skody nic nového. Konec války je v publikaci obsažen poměrně obsáhle, ale jakoby snad schválně je období od 20. dubna 1945 do 1-5. května 1945 vždy sesumírováno do odstavce že se "tvrdě bojovalo".
Skoda, Carl - V levo Ofw. Sachs, vpravo Fw. Skoda. Osoba vprostřed je neznámá. Vzadu je Tiger II 331



Zdroj : http://forum.panzer-archiv.de

V levo Ofw. Sachs, vpravo Fw. Skoda. Osoba vprostřed je neznámá. Vzadu je Tiger II "331"



Zdroj : http://forum.panzer-archiv.de

URL : https://www.valka.cz/Skoda-Carl-t89405#342197 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více