Černý, Karel

Karel Černý



Karel Černý, vlastním jménem Schwartz, se narodil v roce 1912. Ještě před válkou začal studovat práva, dokončil je ovšem až po válce. V roce 1933 vstoupil do KSČ. Na konci 30. let byl člen redakce Světových rozhledů, v letech 1938-1939 byl údajně spolupracovníkem TASSu. Po okupaci odešel do Francie, kde vstoupil do československé zahraniční armády. Údajně měl působit v ilegální KSČ jako vedoucí rotní buňky.


V roce 1946 nastoupil na Ministerstvo vnitra, kde působil jako organizační referent Státní bezpečnosti. V průběhu únorového převratu zajišťoval budovu MV a spojení s dalšími důležitými objekty. Od konce roku 1948 byl třetím zástupcem velitele Státní bezpečnosti, od října 1949 pak přednostou prezidiálního odboru MV. Od října 1950 byl přednostou administrativně-hospodářského 8. sektoru Ministerstva národní bezpečnosti. Z titulu své funkce se podílel na přípravě bezpečnostní legislativy a byl hybatelem čistek v ministerském aparátu.


Avšak v lednu 1951 byl zatčen a v prosinci 1953 odsouzen na 16 let. Již v roce 1956 byl ale propuštěn. V šedesátých letech pracoval v Ústavu pro mezinárodní politiku a ekonomii. V roce 1968 byl zařazení do neplacených činných záloh MV.



Zdroj:
VOREL, Jaroslav, ŠIMÁNKOVÁ, Alena a kol.: Československá justice v letech 1948–1953 v dokumentech. Díl I., ÚDV, Praha 2003.
URL : https://www.valka.cz/Cerny-Karel-t89560#334134 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více