Megatuna

Diskuse

Mohl by mi někdo prosím vysvětlit jak se vypočítatá vzálenost výbuchu bombi,jadrné hlavice atd.?
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334382 Verze : 0
Myslím, že mladý muž potřebuji vypočítat domácí úkol. Určitě to nebude mladý "tenorista" oveřující si učinek malé kapesní jaderné bomby.
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334435 Verze : 0
Megatuna, nemá se vzdáleností NIC společného. Jde o množství běžné trhaviny (TNT) které by způsobilo srovnatelný výbuch.
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334437 Verze : 0
prave proto jsem se ptal, CO presne potrebuje mlady muz vedet, nez se tu rozjede zbytecna diskuse o dohadech, co si vlastne mohl myslet a mohl chtit vedet Very Happy


ps. bylo by dobre si procvicit gramatiku, je to bomby, ne bombi Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334439 Verze : 0
Vzdialenosť sa vypočíta pomerne jednoducho, učí sa to na základnej škole a nemá to nič spoločné s mohutnosťou výbuchu.


Stačí si odmerať čas medzi zábleskom a zvukovým efektom výbuchu. Vzdialenosť sa potom vypočíta ako tento čas (v sekundách) krát rýchlosť zvuku (v metroch za sekundu). Výsledok je v metroch...
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334445 Verze : 0
Obávám se že se zvrháváme k přesně těm dohadům co tazatel vlastně chce. Sad Podle mě chce údaj o tom jak zjistím jak velkou oblast (dejme tomu že půjde o ideální rovinu) zasáhne jaderný výbuch o hodnotě x kilotun tnt (těch megatunových asi ani moc není).
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334452 Verze : 0
Vážený pane kolego,
o výkonnosti jaderných zbraní pojednává několik vojenských příruček, například polní rukověť US Army: FM 8-9, v kapitole s názvem: Effects of Nuclear Explosion. Výňatky z této zdravotnické příručky jsou volně dostupné na internetu.


Další odkazy
Údajný Taylorův vzorec pro výpočet účinku JZ lze nalézt na
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapon_yield


Několik verzí tabulek s hrubým odhadem účinnosti JZ lze nalézt na
http://www.atomicarchive.com/Effects/index.shtml
http://nuclearweaponarchive.org/Nwfaq/Nfaq5.html
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334462 Verze : 0
znovu opakuji, ze jsem se ptal, co chce vlastne tazatel vedet, nevidim duvod zde uvadet dalsi varianty odpovedi na otazku, ktera nebyla polozena Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334480 Verze : 0
Měl jsem na mysli to co píše Dav.
Na internetu je většinou popsáno že jaderná hlavi ma X kilotun.
A mě by zajímalo jek je možno tyto kilotuny přepočíst na kilomery.
Např.Jaderná zbraň chlapěček shozená na Hirošímu měla 11-13 kilotun.
Kolik je to kilometrů.
Pls.spíše český článek


Děkuji
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334493 Verze : 0
Obávám se že odpověď na tvou otázku nebude možné obecně stanovit protože v tomto případě hraje obrovskou roli terén (rovina, vrchovina, hory, údolí, vrchol,...) a hlavně způsob odpálení nálože (pozemní výbuch, vzdušný výbuch,...).


Ono stačí se podívat třeba na zmíněnou pumu Little Boy odpálenou nad Hirošimou třeba v porovnání s bombou Fat Man odpálenou nad Nagasaki, která sice byla podstatně silnější ale v reálu způsobila menší škody už proto že Nagasaki leží v údolích a část cílové oblasti tak byla odstíněna.


Samozřejmě lze vzít pro výpočet nějakou imaginární rovinu a počítat to na ní jenže potom se obecný výpočet a realita budou velice vzdalovat...
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334498 Verze : 0
no, ono ani to nejde - jaderna bomba se lisi svym efektem podle toho, v jake vysce byla odpalena. Kombinuji se zde efekty tepelneho zareni, tlakove vlny, EMP, radiace ... kazdy z techto je jiny v jine vysce, takze prepocist se to de facto neda Sad navic v urcitem okamziku jsou jaderne, resp. termonuklearni bomby tak silne, ze jejich efekt uz se nesiri toliko "do sirky", ale hlavne "nahoru".
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334530 Verze : 0
No když už jsi načal ty skutečně použité ... stačí porovnat Little Boy (Hirošima) a Fat Man (Nagasaki).

Přestože měl tlusťoch větší ráži (Rozuměj účinek přepočítaný na ekvivalent v kilotunách TNT- to neznamená, že ta bomba byla tak těžká), počet mrtvých a škody byly menší.

Nagasaki leží v úzkém údolí, mezi kopci, kde se tlaková vlna nemohla šířit jako v Hirošimě, která je na cca 3x širší plošině ... viz Google map. Smile

Pro začátek si přečti: Bombardování Hirošimy a Nagasaki - Pohledem té doby

Na konci to je popsané.
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334574 Verze : 0
V en.wikipedia.org je tabulka, ve které jsou vypsány účinky čtyř různých náloží v optimální výšce (která je různá pro různou ráži). Myslím, že pro laickou představu stačí hodit do grafu a proložit křivkou. Např. kilotunová bomba totálně zničí vše v okruhu 200 m, 20 megatun "zvládne" 6,4 km. Samozřejmě to nezohledňuje rozdíly v terénu a nebude to příliš přesné.
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334575 Verze : 0
Našel jsem dva linky.


První - Kalkulačka pro výpočet účinků podle mohutnosti:
www.globalsecurity.org



Druhý - Javascript na Google Maps, který umožňuje najít si město, zvolit mohutnost (z reálných zbraní - dole vlevo posuvník) a kouknout se na vypočtenou (samozřejmě hrubě, bez zastínění terénem apod) oblast zasaženou radiací, tlakovou vlnou a spadem:


http://www.carloslabs.com/node/20
URL : https://www.valka.cz/Megatuna-t89630#334675 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více