Serežánský sbor [1871-1881]

Šerežaner Corps
Serežánský sbor
Šerežaner Corps


(též Seressaner, Serezaner)



Serežánský sbor byl zřízen v roce 1871. Jednalo se o bezpečnostní formaci, jež působila v chorvatsko-slavonské části Vojenské hranice a jež byla místní obdobou četnictva. Serežánský sbor navazoval na bývalé serežánské oddíly. Sbor byl ve vojenských záložitostech podřízen vojenskému teritoriálnímu velitelství v Záhřebu, respektive v další instanci pak říšskému ministerstvu války. V záležitostech výkou bezpečnostní služby byl sbor podřízen místněpříslušným politickým úřadům.


Serežánský sbor tvořilo cca 400 mužů. Sboru velel vyšší důstojník (např. v roce 1873 důstojník v hodnosti major). Sbor byl doplňován dobrovolníky z řad vojenských vysloužilců. Sbor se dělil na křídla (Flügel) a ty pak na čety (Zug). Serežáni byly zpočátku vyzbrojeni puškou pro zvláštní sbory Werndl, od roku 1872 opakovací puškou Fruhwirth. V roce 1881 byl serežánský sbor zrušen. Jeho mužstvo bylo převedeno do stavu chorvatsko-slavonského četnictva.



Zdroje:
- MACEK, Pavel - UHLÍŘ, Lubomír: Dějiny policie a četnictva I. Habsburská monarchie (1526 - 1918), Themis, Praha 1997.
- Schematismus für das kaiserliche und königliche Heer und für die kaiserliche und königliche Kriegs-Marine für 1873
URL : https://www.valka.cz/Serezansky-sbor-1871-1881-t89993#336229 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více