10.12.2009 - setkání náčelníků generálních štábů AČR a Sl. ozbr. sil

Další z tradičních příhraničních setkání náčelníků generálních štábů Armády České republiky a slovenských ozbrojených sil hostila slovenská Holíč.


Ve čtvrtek 10. prosince v Holíči na městském úřadě přivítal české a slovenské vojáky primátor města Zdenek Čambal, který posléze pozval náčelníky generálních štábů Ozbrojených sil Slovenské republiky generála Ľubomíra Bulíka a Armády České republiky armádního generála Vlastimila Picka ke krátkému neformálnímu setkání ve své pracovně.


Následná vzájemná diskuse se dotkla tradičně úzké spolupráce obou armád v bilaterální rovině i ve strukturách NATO a EU. Jak řekl generál Picek: „Stále znovu se přesvědčujeme, že naše armády k sobě mají velmi blízko, a to nejen z historických důvodů. V NATO i EU jsme si vzájemně nejbližšími spojenci, i když s ohledem na abecední uspořádání zasedacího pořádku sedáváme naproti sobě.“ Generál Bulík jeho slova potvrdil.


Po tomto setkání následovaly pracovní rozhovory armádních delegací v jednacím sálu Městského úřadu v Holíči. Účastníci si nejprve vzájemně vyměnili zkušenosti získané při přípravě a vlastní pohotovosti společného bojového uskupení EU (EU BG CZ/SK), kterou čeští a slovenští vojáci drželi po celou druhou polovinu tohoto roku ve prospěch Evropské unie.


Generál Bulík v této souvislosti zvláště vyzdvihl úlohu Armády České republiky, která dle jeho slov výtečně zvládla roli vedoucí země uskupení, ačkoliv v období jeho přípravy musela zároveň plnit i mnohé úkoly spojené se souběžným předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie. Jak se všichni přítomní shodli, zkušenosti získané v průběhu přípravy a fungování našeho společného bojového uskupení vyčleňovaného pro EU významně přispěly k navýšení zkušeností a schopností našich vojáků a budou neocenitelné i do budoucna.


Dalším z témat vzájemné diskuse byla i příprava a certifikace předsunutých leteckých návodčích (FAC), kteří v armádě a zahraničních misích nabývají stále většího významu. I proto se také v této oblasti rýsují další možnosti bližší spolupráce, jako například vzájemná účast českých a slovenských FAC na společných cvičeních v příštím roce.


Podobně přínosným bylo i vystoupení českých představitelů se zkušenostmi z provádění výcviku afghánských pilotů vrtulníků poradním a výcvikovým týmem AČR (OMLT) na letišti v Kábulu a z přípravy k nasazení vrtulníkové jednotky AČR do mise ISAF. O tyto zkušenosti měla slovenská strana velký zájem i s ohledem na to, že příprava vrtulníkové jednotky si vyžádala výcvik nové vojenské odbornosti – palubních střelců, komplexní výcvik posádek na podmínky Afghánistánu, modernizaci vrtulníků Mi-171Š či vybudování mobilního opravárenského hangáru, který bude právě v Afghánistánu prvně využit.


Jednalo se také o vzájemné spolupráci a výměně zkušeností z výstavby odborných pracovišť NATO (Centre of Excelence NATO), jakými jsou například i Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově či obdobné slovenské centrum pro přípravu specialistů EOD.





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15513
URL : https://www.valka.cz/10-12-2009-setkani-nacelniku-generalnich-stabu-ACR-a-Sl-ozbr-sil-t90095#336807 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více