Odznak odbojové skupiny Věrný pes

     
Název:
Name:
Odznak odbojové skupiny Věrný pes -
Název v originále:
Original Name:
Odznak odbojové skupiny Věrný pes
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1945
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Archiv: Alt
Archiv: Kodydek
URL : https://www.valka.cz/Odznak-odbojove-skupiny-Verny-pes-t90102#408872 Verze : 0
O této skupině se dosud nepodařilo získat žádné upřesňující informace, které by zmapovaly její odbojovou činnost. V současné době však o této organizaci víme přece jen něco více.


Odbojová skupina "Věrný pes" začíná svoji odbojovou činnost již v roce 1939. Šlo o nekomunistickou skupinu převážně mladých lidí konzervativních názorů, rekrutujících se z oddílu Skautu, Junáka atd. Po roce 1945 se na tyto mladé statečné muže muselo zapomenout, neb nesplňovali ideologické parametry bojovníka proti fašismu.


Na právnické fakultě v Praze je vsazena velká mosazná deska, která nás seznamuje s hrdinstvím i tragickým osudem příslušníků skupiny "Věrný pes". Tito mladí lidé se zbraní v ruce bojovali na pražských barikádách a vesměs to byli příslušníci skautské organizace.


Ve skupině působil i pplk. Ing. Dr. Vlastimil Blahák (1905-1979), který již v této době také spolupracoval s trojicí hrdinů Balabán - Mašín - Morávek a zároveň jistou dobu působil jako zástupce velitele skupiny "Věrný pes". Pplk. Blahák je v roce 1941 zatčen gestapem a odsouzen k smrti. Mladí příslušníci jednotky, kteří ztrácejí spojení s Londýnem, se na čas stahují do ilegality.


Pplk. Blahák dokázal v roce 1945 z vězení uprchnout a již 2. května 1945 se podílí na organizaci Pražského povstání. Zároveň kolem sebe soustředil mladé bojovníky, kteří se zbraní v ruce statečně bojovali na pražských barikádách.


Václav Měřička ve své publikaci Československá vyznamenání VI. Část II. národní odboj píše doslova: "Bližší informace o této skupině nemáme k dispozici". Organizace se ani po roce 1968, kdy ještě žili příslušníci této odbojové organizace, ani po roce 1989 kdy již většina těchto statečných lidí nežila, své morální satisfakce nedočkala. Je tedy na nás připomenout si, že tato odbojová organizace, která byla orientovaná na západní odboj a řízená z Londýna, si zaslouží stejnou vzpomínku jako partyzáni řízeni z Moskvy.



POPIS ODZNAKU:


Vlastní kruhový odznak o průměru 40 mm je ražený ze slabého bílého plechu. Odznak je podložený dvěmi překříženými římskými meči, které v horní i dolní části vystupuji z kruhu odznaku ven.


Ve středu odznaku, v kružnici, se nachází hlava psa. V horní části je plastický nápis: VĚRNÝ PES. V dolní části je letopočet 1939 – 1945.


Rubní strana má čtyři malá očka, kterými se odznak upevňuje na uniformu. Nošení odznaku vychází z hiaerarchie a stanov nošení odznaku skautské organizace. Předpoklad, že na uniformu se odznak našíval na horní část rukávové blůzy se nám nepodařilo prokázat.


Odznak byl předávám s dekretem, který potvrzoval, že jmenovaný byl členem odbojové organizace "Věrný pes". Dále, pravděpodobně pro klubovny Skautské organizace, byla vyrobena čestná a pamětní vlaječka se symbolem oddílu (viz obrázek).


Jakékoliv památky, odznaky, dekrety a další atributy této jednotky jsou sběratelsky vzácné a hledané.


Obrázky dekretu i vlaječky jsou zveřejněny se souhlasem majitele.



Prameny:
Archiv: Alt
Archiv: Kodydek


gramaticky upraveno Hanyz 22.1.2010
Odznak odbojové skupiny Věrný pes - Obrázek odznaku převzat z poublikace V. Měřičky

Obrázek odznaku převzat z poublikace V. Měřičky
Odznak odbojové skupiny Věrný pes - pplk. Blahák , po roce 1945 obdržel Čs.válečný kříž 1939 , medaili Za chrabrost a medaili Za zásluhy I. st.

pplk. Blahák , po roce 1945 obdržel Čs.válečný kříž 1939 , medaili Za chrabrost a medaili Za zásluhy I. st.
URL : https://www.valka.cz/Odznak-odbojove-skupiny-Verny-pes-t90102#336832 Verze : 0

Diskuse

Odbojová skupina Věrný pes, složená z mladých lidí, v bojích přesvědčila svoji statečnosti i bojovým nasazením. V této organizaci, která nebyla dotčena žádnou ideologii, natož ideologii komunistickou, vládl duch přátelství a vzájemného porozumění. Hrdě se hlásili k odkazu Tomáše G. Masaryka. Jistě i to je jeden z důvodů, proč o této organizaci víme tak málo. Lidé, kteří přežili boje z roku 1945 byli již od roku 1947 v "hledáčku" státní policie, neb se nepokořili, nechtěli mít s komunisty nic společného. Takový postoj soudruzi neodpouští. Po roce 1948 se o organizaci Věrný pes již nemluví a hrdinství těchto lidí mělo být zapomenuto. Je tedy naší povinnosti nezapomínat.


Na přiloženém obrázku ze sbírky pana Pavla Nejedla vidíme Marii Valterovou, která byla známá jako sestra Jana. Byla to ona, která darovala prapor se symbolem "psí hlavy".


Sestra Jana pracovala jako zpravodajská spojka, bohužel sama zahynula v pohraničí 26. května 1945.
URL : https://www.valka.cz/Odznak-odbojove-skupiny-Verny-pes-t90102#342506 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více