Firin, Semjon Grigorovič

Firin, Semyon Grigoryevich
Семён Григорьевич Фирин
1898 - 1937
Major 2.stupně NKVD
Vedouci výstavby Bělomořsko - baltického kanálu.


Narodil se ve Vilně v rodině Ukrajiského dělníka.V první světové válce člen armády.Dezertér.Učastník revolučních událostí v Petrohradě.V roce 1918 člen VKS/b./.Za občanské války vede partyzány v Litvě.Potom atkivní partyzán na Západní frontě.Několik let pracovník rozvědky GRU.
Pak pracovník OGPU.V roce 1930 poslanec Nejvýššího sovětu.Člen zvláštního oddělení OGPU.Blízký spolupracovník M.Berman a L.Kogana.Proto byl jmenován nejprve zástupce pak vedoucí Bělomotostroje.Po dokončení.Jmenován šefem vystavby dalšího kanálu.Po nástupu Ježova zprvu nebyl zatčen jako vynikající odborník.Ale už 28.května byl zatčen a odsouzen Vojenským kolegiem Nejvyššího soudu ke trestu smrti.Rozsudek vykonán 14.srpna 1937.V roce 1956 byl rehabilitován.


Ocenění
Řád rudého praporu za učast ve Občanské válce.
Řád rudého praporu za službu v OGPU.
Čestný člen Čeka /2x/


wikipedia.ru
Knihy o GULAGu.
Firin, Semjon Grigorovič - Semjon Firin 
1898 - 14.srpna 1937

Semjon Firin
1898 - 14.srpna 1937

URL : https://www.valka.cz/Firin-Semjon-Grigorovic-t90115#336920 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více