Kříž dobrovolníků jednotek SS

Finnish Voluntary SS-Division Cross
SS-vapaaehtoisten muistoristi
Tento kříž byl určený k vyznamenání a ocenění statečnosti finských vojáků, dobrovolníků, sloužících ve německých jednotkách SS (divize Viking a divize Nord).

Historie těchto vojáků, příslušníků jednotek SS, začíná rokem 1940 krátce po ukončení války, kterou proti Finsku vedl Sovětský svaz.

Vedoucím "náborářem" a personalistou byl a to nejen ve Finsku SS Obergruppenführer Gottlob Berger (1896 - 1975), který již počátkem roku 1941 měl k dispozici první dobrovolníky, veterány Zimní války. Oficielní jednání s představiteli Finské vlády bylo zahájeno 22. února 1941.

S jistými problémy, neb Finská vláda neměla příliš velký zájem na vyslání dobrovolníků do jednotek SS, odchází z Finska prvních 700 dobrovolníků (Finové a Švédové). Němci dokonce využili situace, že verbovali dělníky na práci v Německém průmyslu, ale ve své podstatě to byli zkušení veteráni války 1939-1940, kteří se v Německu hlásili k jednotkám SS. Němci v této první fázi garantovali i převod finských hodností srovnatelných s hodnostmi vojsk SS.

5. července 1941 odjíždí poslední skupina Finů a po výcviku jsou zařazeny k jednotce SS Viking, což bylo pro Finy jisté zklamání, neb chtěli bojovat v samostatné jednotce. V tomto okamžiku zasahuje velitel divize Felix Steiner, který situaci Finů citlivě vyřešil s příslibem dalšího postupu přijatelného pro finské vojáky. Finové překonali počáteční problémy služby, odjíždí na východní frontu kde bojovali statečně.

Německé velení mimo těchto dobrovolníků také pro výcvik svých specielních jednotek používalo instruktory, Finy, veterány Zimní války, kteří německé vojáky dobře připravili na válku v těžkých zimních podmínkách za severním polárním kruhem.

V září 1941 jsou již finské jednotky uváděny a označeny jako "Finský dobrovolnický prapor".

Jednotky SS byly silně proticírkevní, ale v tomto případě německé velení ustoupilo a povolilo Finům funkci polních kaplanů. Prvním kaplanem byl SS Untersturmführer Ensio Pihkala, který padl. Na jeho místo nastoupil SS -Hauptsturmführer Kalervo Kurkiala.

Finové podepisovali závazek ke službě na dva roky. V roce 1943 se finští dobrovolníci stahují zpět do vlasti. Mimo to se maršál Mannerheim, který byl nejvyšším velitelem finské armády, vyjádřil, že si nepřeje doplňování jednotek SS finskými dobrovolníky. Němci toto přání sice neradi, ale přece jen respektovali.

Finský prapor po přeskupení neměl žádnou vojenskou sílu a vojáci byli zařazeni do jednotek finské armády.

STATISTIKA :

V sledovaném období 1941 - 1943 :
Padlo : 222 Finů
Zraněno : 557 Finů

Po uzavření příměří s SSSR v jednotkách SS zůstává již jen několik vojáků, kteří bojují a odcházejí s vojáky divize z Finska.

Popis kříže :

Originál kříže nám není znám. Jde tvarově o typ Železného kříže, který má na svém středu zlatou orlicí, orlice v pařátech drží hákový kříž, v tomto případě finskou svastiku.


Poznámka :

Finská vláda si pro své dobrovolníky stanovila celkem tři podmínky, které Němci akceptovali :

1. Žádný dobrovolník nebude nucen bojovat proti Britanii nebo Řecku a v Africe. Toto platilo i pro další státy, které byli s Německem ve válečném stavu, s výjimkou SSSR

2. Žádný finský voják nebude skládat přísahu věrnosti Adolfu Hitlerovi

3. Pokud propukne další Finsko-Ruská válka bez účasti Německa, vrátí se finští vojáci ihned domů


Literatura :
Christopher. Ailsby : Hitlerovi renegáti
D.A. Taras : Válečné vyznamenání spojenců Německa. Minsk 2003
Kříž dobrovolníků  jednotek  SS - Odznak dobrovolníků    SS

Odznak dobrovolníků " SS "
Kříž dobrovolníků  jednotek  SS - Zajímavý obrázek finských dobrovolníků  SS.  Obrázek je z roku 1942 , fronta u  Leningradu  ( dnes Sankť Petěrburg )

Zajímavý obrázek finských dobrovolníků SS. Obrázek je z roku 1942 , fronta u Leningradu ( dnes Sankť Petěrburg )
Kříž dobrovolníků  jednotek  SS - Kříž dobrovolníků SS byl nošený na této černobílé stuze !

Kříž dobrovolníků SS byl nošený na této černobílé stuze !
Kříž dobrovolníků  jednotek  SS - SS- vapaa-echtoisten muistoristi !

SS- vapaa-echtoisten muistoristi !
URL : https://www.valka.cz/Kriz-dobrovolniku-jednotek-SS-t90186#337266 Verze : 0
Vojenská služba švédských dobrovolníků v letech 1939-45 je úzce spjatá s finskou armádou a i proto bude lépe, spojit Švédy s bojem proti společnému nepříteli, bolševismu, který v antikomunistické Švédské společnosti byl chápán jako komunistický vládní systémem v SSSR. Dalším problémem, byla neutralita Švédska, která byla nejednoznačná, složitá a částečně porušována ze strany Německa.

V letech 1939 - 41 nepovolovala švédská vláda žádný nábor dobrovolníků žádné angažované strany na svém neutrálním území. Tato situace se mění po 22. červenci 1941. Švédská vláda pod německým nátlakem začala přivírat oči nad organizovaným náborem, který ve Švédsku prováděla Auslands-Organisation - (agentura nacistické strany pověřená dohledem nad životem Němců v cizích zemích).

Vyšší důstojníci švédské armády se k náboru stavěli silně negativně. Celkem byla tato náborová situace ve Švédsku posuzována záporně. Vláda však doporučila a podporovalo nábor dobrovolníků do finské armády. Tato oficielní vládní výzva byla úspěšná a umožnila vytvoření samostatného švédského praporu HANGÖ. Tento prapor byl součástí 19. pěšího pluku finské armády a tato jednotka prokázala velkou disciplínu a odvahu v bojích proti Sovětské armádě. Na švédském ministerstvu války dokonce v této době existovala sekce (oddělení), které se zabývalo problematikou "finských" dobrovolníků, jejich sociálním zabezpečením a veškerou personální práci.

Švédská vláda nikdy nezřídila specializované vyznamenání pro své zahraniční dobrovolníky. Švédové však s hrdosti nosili finské řády a vyznamenání za svoji válečnou službu v finské armádě. Válečné nasazení jak v armádě německé, tak i finské se vojákům zapisovalo do jejích kmenových listů a dosažené hodnosti např. získané v armádě finské se přiznávali jako dosažená hodnost v armádě švédské i po roce 1945. Důležité však bylo i to, že se tato služba započítávala pro jejich důchodové zabezpečení.

Přesný počet Švédu, kteří v německé armádě bojovali není znán a nebyl ze švédské strany zájem tyto počty zpřesnit či vojáky trestat. Ale v německých záznamech SS z roku 1942 je uvedeno prvních 45 jmen dobrovolníků SS. Lze předpokládat, že tento počet musel být podstatně vyšší, neb německé prameny opět uvádějí 30 mužů padlých v boji. Švédští dobrovolníci nikdy neumožnili vytvoření samostatné jednotky, což bylo zbožné, ale nereálné přání Himmlerovo.
Kříž dobrovolníků  jednotek  SS - Tradice dobrovolíků ze Švédska sahá již do roku 1918 . Medaile Švédské brigády

Tradice dobrovolíků ze Švédska sahá již do roku 1918 . Medaile Švédské brigády
Kříž dobrovolníků  jednotek  SS - Pamětní medaile e švédským textem  udělována švédským dobrovolníkům

Pamětní medaile e švédským textem udělována švédským dobrovolníkům
Kříž dobrovolníků  jednotek  SS - Finové své kolegy ve zbraní dekorovali tímto typem kříže

Finové své kolegy ve zbraní dekorovali tímto typem kříže
URL : https://www.valka.cz/Kriz-dobrovolniku-jednotek-SS-t90186#339287 Verze : 0
Přesný počet Švédu, kteří v jednotkách SS sloužili není znám. Pokud byli zařazeni k některé jednotce, vždy to bylo jen několik dobrovolníků. Když byl z divize Viking vyčleněn prapor Nordland, z kterého měla být postavena nová divize (Nordland) zůstává v jednotce Viking pouze 40 Švédů.


Téměř všichni dobrovolníci měli za sebou řádný výcvik ve švédské armádě, mnozí pak byli specialisté, kteří dokázali výtečné zvládnutí minometů.


Švédové byli roztroušeni v dalších jednotkách SS, např. 23. divize Nederland.


V roce 1941 několik švédských dobrovolníků bojoval v Jugoslávii, aby posléze byli odveleni na východní frontu a bojovali v prostoru Leningradu. Další dobrovolníci v roce 1944 bojovali v rámci jednotky SS u estonské Narvy. Poslední bitva, kde je registrováno i několik dobrovolníků ze Švédska je duben 1945 obranný prostor Berlín.


Po ukončení války se mnozí Švédové vrátili domu, ale jejich služba u jednotek SS nebyla vojenskými orgány uznaná za vojenskou službu v rámci platných švédských zákonů (na rozdíl od služby v jednotkách finské armády).
URL : https://www.valka.cz/Kriz-dobrovolniku-jednotek-SS-t90186#339407 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více