Help: Kříž Piis Meritis I. typ. Hilfe! Pomoc.

Diskuse

Prosím zdatné technické kolegy, ale i všechny, kdo mohou pomoci. Hledám obrázek, odkaz, jde mi o Záslužný kříž zvaný Piis Meritis (zbožné zásluze), kde je nápis ještě provedený kurzivou. Tedy tento (viz obrázek) NE. Každý odkaz, zmínka, to vše by mně potěšilo.
Help: Kříž Piis Meritis  I. typ. Hilfe! Pomoc. - Tento kříž hledám, obrázek, odkaz.

Tento kříž hledám, obrázek, odkaz.
Help: Kříž Piis Meritis  I. typ. Hilfe! Pomoc. - Toto je kříž II. typu

Toto je kříž II. typu
URL : https://www.valka.cz/Help-Kriz-Piis-Meritis-I-typ-Hilfe-Pomoc-t90947#339937 Verze : 0
Pánové, kolezi, nikdo nic, nikomu se nepodařilo najít nějakou zajímavůstku, která by se vztahovala ke kříži Piis Meritis? Zkuste to prosím ještě jednou, znova a znova.
URL : https://www.valka.cz/Help-Kriz-Piis-Meritis-I-typ-Hilfe-Pomoc-t90947#341522 Verze : 0
Som tak trochu na vážkach a neviem si to dať do poriadku. Biele smaltovanie medailóniku mal zlatý záslužný kríž Piis Meritis až niekedy od roku 1859. No Súčasne so zmenou smaltovania došlo ku zmene písma z kurzívy na normálne. Pôvodný kríž (1801-1859) mal text písaný kurzívou, avšak modré smaltovanie medailóniku.
URL : https://www.valka.cz/Help-Kriz-Piis-Meritis-I-typ-Hilfe-Pomoc-t90947#341604 Verze : 0

Citace - MacGyver :

Som tak trochu na vážkach a neviem si to dať do poriadku. Biele smaltovanie medailóniku mal zlatý záslužný kríž Piis Meritis až niekedy od roku 1859. No Súčasne so zmenou smaltovania došlo ku zmene písma z kurzívy na normálne. Pôvodný kríž (1801-1859) mal text písaný kurzívou, avšak modré smaltovanie medailóniku.



Společně s kolegou Altmannem připravujeme článek o tomto kříži pro časopis Signum a hledáme obrázky tohoto původního vydání křížů. Zde uvedený obrázek pochází z maďarské publikace - tento kříž je uložen v Národním muzeu v Budapešti.
Musím poopravit kolegu "MacGyver", neboť už i původní kříže z r. 1801 s textem psaným kurzívou měly středový medailon u zlatého kříže bíle smaltovaný a stříbrné modře smaltovaný.
Znovu se tedy společně s kolegou Altmannem obracíme na čtenáře s prosbou o poskytnutí vyobrazení některého z těchto původních vydání křížů. Předem děkujeme za reakce.
S pozdravy "faleristika"- Brno
URL : https://www.valka.cz/Help-Kriz-Piis-Meritis-I-typ-Hilfe-Pomoc-t90947#348768 Verze : 0
faleristika: MacGyver asi vychádzal z môjho článku o PM:

https://www.valka.cz/clanek_13433.html

..tam som vychádzal z informácií z knihy p. Koláčneho. A kedže ani v SIGNE (vo Vašej recenzii tejto knihy) neboli tieto informácie spochybnené, považoval som to za "potvrdenie" správnosti textu...
URL : https://www.valka.cz/Help-Kriz-Piis-Meritis-I-typ-Hilfe-Pomoc-t90947#348849 Verze : 0
To je právě to kouzlo hledání, bádání, zkoumání, zcela upřimně ani nám nebylo jasno a proto jsme do naši "badatelsko-výzkumné činnosti " zapojili další kapacity jako je pan Dr. Ludwigsdorff přední znalec tohoto oboru , pan Tusek oba z Vídně. Přes pana Tuska jsme se dostali na Dr. Pandulu v Budapešti ,Vaší cestou se snažíme navázat kontak s panem E. Langem. Tato práce nebyla marná a poznatky jsou zajímavé . Ono zcela upřimně není tak zcela jasno jak kříž např. měnil svoji podobu, zda jsou první typy odlévané a klenotnicky zpracované, problém s udělováním kříže , zdá se , že nárok měl polní kaplan jen katolické církve , další ( Židé , musulmané nikoliv ).


Pokud pozorně sledujete faleristiku , vidíte , že ani přední znalci RU dekorací toho o tomto kříži mnoho nenapsali , neb jen "sbírání " materiálu je složité a náročné.


V našem případě Signum tyto věci nezpracovává pro ani za peníze , je to koníček pana Mudr. Jedličky, můj , Ing. Hrdého a dalších brněnských , ale i Českých , Slovenských kolegů a přátel.
V případě , že kdokoliv máte či budete mít o toto číslo ( ročník 2010) stačí jediné, napsat nám na www.valka.cz- ( Soukromá zpráva) , vše je řešitelné .
URL : https://www.valka.cz/Help-Kriz-Piis-Meritis-I-typ-Hilfe-Pomoc-t90947#348850 Verze : 0

Citace - bond :

Zkuste se podívat


books.google.cz



Vážený kolego,
společně s kolegou Altmannem srdečně děkujeme za tento odkaz a jistě tuto informaci zahrneme i do chystaného příspěvku pro časopis SIGNUM. Takže ještě jednou díky.
Ale ještě k anglickému textu u tohoto obrázku: opět totiž chybně opakuje informaci, že zlatý kříž měl středový medailon modře smaltovaný. Realita je ale ta, že, jak již bylo zmíněno výše, byl bíle smaltovaný.
S pozdravy "faleristika" - Brno
URL : https://www.valka.cz/Help-Kriz-Piis-Meritis-I-typ-Hilfe-Pomoc-t90947#349784 Verze : 0
Toto vyznamenání obdržel i můj dědeček, který se jako "feldkurát" u pluku, později u divize, v roce 1916.
URL : https://www.valka.cz/Help-Kriz-Piis-Meritis-I-typ-Hilfe-Pomoc-t90947#528214 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více