03.01.2010 - Posádka letadlové lodi USS Eisenhower zachránila trosečníka

Krátce po vyplutí z přístavu obdržela americká letadlová loď USS Eisenhower (CVN-69) žádost o pomoc od U.S. Coast Guard při záchraně námořníka, jehož plavidlo se ve vlnobití převrhlo. Letadlová loď ihned změnila kurs a plula vysokou rychlostí k místu nehody ležícímu asi 300 mil od Elizabeth City, stát North Carolina. Původní plán počítal s tím, že záchranný vrtulník pobřežní stráže dotankuje na letadlové lodi palivo, tento plán však byl opuštěn poté, co se na postižené lodi zlomil stěžeň a plavidlo se začalo potápět. Hlídkující letoun pobřežní stráže typu C-130 Hercules následně shodil trosečníkovi dva záchranné vory a z letadlové lodi byl vyslán vrtulník SH-60F Sea Hawk ze stavu Anti-Submarine Squadron (HS) 5 s týmem SAR na palubě. Akce byla úspěšná navzdory prudkému větru, dešti se sněhem a vlnám o výši 6-7 metrů. Velitel týmu SAR, Naval Air Crewman 1st Class David Brandon, prozradil, že zachraňující plavec-záchranář, Naval Air Crewman 2nd Class Kyle Need, zvládl záchranu trosečníka v těchto extrémních podmínkách za pouhých šest minut.

Zdroj:
www.navy.mil
URL : https://www.valka.cz/03-01-2010-Posadka-letadlove-lodi-USS-Eisenhower-zachranila-trosecnika-t91098#340627 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více