24.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 23. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 23. leden 2010:

I.Afghánistán
1. Tarin Kowt
a) B-1B (USAF) prováděl vzdušné krytí a průzkum pro spojenecký konvoj a hlídku. Posádka provedla demonstraci síly k zastrašení potenciální nepřátelské akce během přesunu hlídky územím možné léčky. Demonstrace síly splnila svůj účel.
2. Chahar Bagh
a) F/A-18C (USN) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Nejprve piloti ihned po příletu na stanoviště provedli demonstraci síly k zastrašení potenciální nepřátelské akce. Později byli piloti krátce přesměrováni k provedení pozorování podezřelých osob uprostřed cesty a k provedení demonstrace síly k zastrašení možné nepřátelské agrese. Demonstrace síly splnila svůj účel.
b) B-1B (USAF) prováděl vzdušné krytí spojenecké hlídky. Posádka provedla demonstraci síly k zastrašení potenciální nepřátelské akce. Demonstrace síly splnila svůj účel. Posádka také prováděla vzdušné krytí mise MedEvac k potlačení nepřátelské akce během fáze vyzvedávání.
3. Surkhabad
a) F/A-18C (USN) prováděly vzdušné krytí a průzkum trasy pro hlídku koaličních sil a afghánské armády. Poté, co spojenecké síly ohlásily střelbu z ručních zbraní, provedli piloti demonstrace síly nad podezřelým nepřátelským palpostem podle rozkazu k zastrašení nepřátelské střelby během evakuace prostoru. Demonstrace síly za použití světlic splnily svůj účel.
b) A-10 (USAF) prováděli vzdušné krytí spojeneckých sil. Nejprve piloti provedli demonstrace síly k zastrašení možného nepřátelského útoku. Demonstrace síly za použití světlic splnily svůj účel. Poté piloti prováděli hlídkování nad prostorem k zastrašení dalších potenciálních nepřátel.
c) F/A-18C (USN) prováděly vzdušné krytí koaličních sil. Piloti provedli demonstrace síly k zastrašení nepřátelské střelby směřované na koaliční síly. Demonstrace síly, některé za použití světlic, splnily svůj účel.
d) A-10 (USAF) prováděly ozbrojený průzkum pro spojenecké síly. Piloti pátrali po podezřelé aktivitě na střechách objektů. Poté, co byly zpozorovány podezřelé osoby sledující spojenecké síly, provedli piloti demonstraci síly a nepřátelské osoby opustily střechu. Piloti pak pokračovali v průzkumu prostoru.
4. Sangin
a) Koaliční letouny prováděly pozorování podezřelých palpostů a poté, co byl zpozorován podezřelý personál, provedli piloti demonstraci síly k zastrašení možné nepřátelské aktivity v prostoru. Demonstrace síly splnila svůj účel.
5. Lashkar Gah
a) AV-8B (USMC) prováděly průzkum pro spojenecké síly. Piloti zpozorovali několik jedinců nosících a odhazujících předměty z objektu. Piloti dostali rozkaz provést demonstraci síly, která byla označena za úspěšnou poté, co se podezřelé osoby rozptýlily.
6. Shahidan
a) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí koaličního konvoje. Posádky provedly demonstrace síly k zatrašení potenciální nepřátelské akce v okolí konvoje. Obě byly označeny za úspěšné. Později posádky prováděly vzdušné krytí neletuschopného vrtulníku až do vystřídání.
7. Moqor
a) F/A-18E (USN) prováděly vzdušné krytí koaliční hlídky. Posádky provedly demonstraci síly k zastrašení nepřátelské akce během průchodu hlídky vesnicí. Demonstrace síly byla úspěšná a hlídka se vrátila na základnu bez incidentu.
8. Kandahar
a) Koaliční piloti prováděli vzdušné krytí zastaveného konvoje spojeneckých sil. Piloti prováděli demonstrace přítomnosti a síly podle rozkazu zastrašit potenciální nepřátelskou akci během stání konvoje. Obě byly označeny za úspěšné.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 61 vzletů
průzkum/pozorování: 20 vzletů

II.Irák
1. Baqubah
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckého konvoje. Konvoj byl na cestě do místa, kde byla hlášena nepřímá nepřátelská střelba. Piloti dostali rozkaz provést demonstrace síly k zastrašení nepřátelské střelby na konvoj. Demonstrace síly splnily svůj účel.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 18 vzletů
průzkum/pozorování: 28 vzletů


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 183
přepraveno nákladu: 872 t
přepraveno osob: cca 4 400
shozeno nákladu: cca 68 t

Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 45
dodáno paliva: cca 1 315 t
dotankováno letounů: 209

MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 23. ledna 2 pacienty.


Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123187299
URL : https://www.valka.cz/24-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-23-leden-2010-t91946#343688 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více