Svaz pro spolupráci s armádou

Svaz pro spolupráci s armádou


- vznikl: 04.11.1951
- zanikl: 24.03.1990
- používal zkratku: Svazarm


Svazarm byl československou brannou organizací údajně vytvořenou podle sovětského DOSAAFu. Což osobně považuji za blábol, protože v předválečné i poválečné republice fungovalo několik branných spolků, které byly předlohou pro stranou kontrolovanou organizaci. V řidicích funkcích až do úrovně okresních pohlavarů byly vysloužilí důstojníci z ČSLA. Oficiálně Svazarm sdružoval zájemce o branně-sportovní činnost. V rámci Svazarmu mohli působili kynologové, střelci, radioamatéři, sportovní automobilisté a letci. Součástí přípravy branců pro armádu byla výuka nových řidičů v autoškolách, příprava pilotů v aeroklubech, spojařů v radistických kroužcích, ...


Dlouhá léta zastřešoval Svazarm i řadu aktivit, které neměly mnoho společného s brannou činností a proklamovanou vazbou na armádu. V šedesátých a sedmdesátých letech pod ochrannými křídly Svazarmu našly útočiště různé kluby vojenské historie, nebo přátel čehokoliv. Například z klubu Jonáš se stala 602. ZO Svazarmu, která se zaobírala výpočetní technikou a publikační činností. Spolek historických šermířů působil při svazarmovské organizací Vojenského historického muzea na Hradčanech. Ve Valašském Meziříčí vznikla Modela, takzvaný podnik ÚV Svazarmu, která vydávala pověstné výkresové sborníky s názvem: Stavíme plastikové modely (SPM), Lodní modely a další.


V Praze na Národní třídě byl otevřen Dům obchodu a služeb Svazarmu (DOSS), který díky červené barvě interiéru si vysloužil přezdívku Rudý dům. Dosti často zde byly návaly koupěchtivých modelářů a maketářů všeho druhu. U 943. ZO Svazarmu vznikl a působil JOK difrologie.


Pohrobci Svazarmu
Začátkem roku 1990 se vedoucí funkcionáři Svazarmu rozhodli vystoupit z Národní fronty a přejmenovali svaz na Sdružení technických sportů a činností. Téměř všechen majetek zaniklého Svazarmu byl převeden do STSČ.


V roce 1994 po rozpadu Československa došlo opět k reorganizaci a k přejmenovaní na Sdružení sportovních svazů České republiky. V současnosti SSSČR sdružuje tyto organizace:
Aeroklub České republiky
Česká asociace akademický technický sportů
Český kynologický svaz
Český radioklub
Český svaz biatlonu
Moravskoslezský kynologický svaz
Svaz branně-technický sportů České republiky
Svaz českých potápěčů
Svaz modelářů České republiky
Svaz potápěčů České republiky
Svaz vodáků České republiky
Svaz vodáků Moravy a Slezska
Svaz vojáků v záloze České republiky
Svaz záchranných brigád kynologů České republiky
Ústřední automotoklub České republiky
Zálesák - svaz pro pobyt v přírodě


V roce 2006 byl nově založen spolek s názvem: Svazarm, o.s., tento spolek začal vydávat časopis zaměřený na motoristické sporty.


Poznámka
Použitá vyobrazení byla převzata z níže uvedených odkazů.


Zdroje
Jiří Tintěra: Historie JOKu difrologie, manuskript, 1992


Internet
http://cs.wikipedia.org/wiki/Svazarm
fenrir.psp.cz
/topic/postview/137649/
http://www.kvh-praha.cz/?page=kvh
http://www.sporty-cz.cz/
http://www.svazarm.cz/
Svaz pro spolupráci s armádou - Jeden z emblémů předpřevratového Svazarmu.

Jeden z emblémů předpřevratového Svazarmu.
Svaz pro spolupráci s armádou - Nic neříkající odznak Sdružení sportovních svazů České republiky.

Nic neříkající odznak Sdružení sportovních svazů České republiky.
Svaz pro spolupráci s armádou - Znak Svazarmu, o.s.

Znak Svazarmu, o.s.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-pro-spolupraci-s-armadou-t91969#343951 Verze : 0

Diskuse

Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více