11.02.2010 - Zemřel Charlie Wilson, texaský kongresman

Charlie Wilson, Texas Congressman Linked to Foreign Intrigue, Dies at 76
Známý kongresman, který se za svůj život zřejmě nejvíce proslavil svým postojem vůči Afghánistánu v době invaze SSSR, zemřel ve středu ve věku 76 let.


Jeho největším životním úspěchem tak zůstalo prosazení nákupu zbraní a dalších dodávek afghánským rebelům v době invaze SSSR. Na konci války tak USA dodávali ročně zbraně a další vybavení v hodnotě až 750 milionů.


Prorockou se ukázala také jeho předpověď, že pokud se USA nezapojí aktivně do obnovy válkou zničené země, v budoucnu se stane místem islamistů.


www.nytimes.com
URL : https://www.valka.cz/11-02-2010-Zemrel-Charlie-Wilson-texasky-kongresman-t92470#346299 Verze : 0

Diskuse

O aktivitách Charlieho Wilsona v konfliktu SSSR - Afghánistán se lze dočíst v knize Soukromá válka pana Wilsona od autora George Crile. Téměř biografickým způsobem popisuje intenzivní snahu Wilsona a jeho přítele Avrakotose sehnat pro mudžahedíny zbraně pro boj proti Sovětům. Wilson se významně zasadil o dodání Stingerů na afgánské bojiště. Kniha je čtivá celkem slušně popisuje pozadí shánění peněz pro afgánské zbraně. Posloužila jako námět pro stejnojmenný film (/topic/postview/245482/).
Název: Soukromá válka pana Wilsona
Autor: George Crile
ISBN 978-80-86891-83-5
URL : https://www.valka.cz/11-02-2010-Zemrel-Charlie-Wilson-texasky-kongresman-t92470#349397 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více