409. pěší pluk, 6. setnina, srpen 1917

Diskuse

Přátelé, prosím o pomoc. Zabýval se někdo a vypátral místa pohřebišť vojáků z l. světové? Hledám místo posledního odpočinku mého dědy, který padl 10. srpna 1917 v Rumunsku u obce Ivancesti (SV od Marasesti). Toto jsem vypátral v archivu na Invalidovně ještě před tím, než jej zaplavila voda. Takže jsem měl velké štěstí. Ale dále se mi to nedaří. Velmi děkuji za Vaši pomoc.
V.K.
URL : https://www.valka.cz/409-pesi-pluk-6-setnina-srpen-1917-t92501#346456 Verze : 0
Môj pradedo s 14.Honvédskeho pešieho regimentu 2.rota padol 23.9.1917 tiež SV od Marasesti
v obci OJTOZ.Skúšal som tiež nájsť nejaké informácie.Vo Viedni vo vojenskom archíve som zistil iba miesto a dátum smrti.V Prahe nebolo nič,s Budapešťou,kde by toho mohlo byť najviac je bohužiaľ problematická komunikácia
URL : https://www.valka.cz/409-pesi-pluk-6-setnina-srpen-1917-t92501#347591 Verze : 0
V současné době zpracovávám paměti jistého Antonína Hlavsy, který byl koncem července od Lir 27 převelen ke 409. pluku. Spíše se snažím z poznámek, které si činil pro rozpamatování se, dát dohromady souvislý příběh.
Pohřebiště německých vojáků se v té oblasti nachází 5 km jz (cca 210° od Marasesti jen pár metrů od vyschlého koryta říčky Putny severně, ale hřbitov je v teda v žalostném stavu. Mrkni na Google Earth. Musel by jsi na místo a to by asi v Rumunsku byl hodně adrenalinový zážitek. Navíc jak to čtu a jak to Hlavsa popisuje, tam nezůstane nic pohromadě, nic se neudržuje, fotky z těch míst připomínají ten rok 1917.
URL : https://www.valka.cz/409-pesi-pluk-6-setnina-srpen-1917-t92501#501754 Verze : 0
Navíc ještě jsem zapomněl: i v daleko civilizovanějších krajinách, jako je Slovinsko, je dneska obrovský problém s hroby vojáků z první světové, kdy se mnohdy provádělo i vícero exhumování a přemisťování ostatků vojáků do hromadných až hromadnějších hřbitovů. První světová válka, bohužel, z naší strany proběhla tak nějak pro pozdější historiky a badatele až nežádoucím způsobem: napřed se opomíjeli vojáci válčící za Rakousko - Uhersko (první republika dělala jako by nebyli - vlastní synové pykali za Čechy až nenáviděnou habsburskou říši) a za bolševika se opomíjeli už i legionáři.
Nikdo se k těm hrdinům v rakouských mundůrech ani neznal. Je to sice hanba, ale na to jsme my Češi zvyklí.


Hlavsa popisuje, jak hřbitovy i v částech Rumunska, kde bydleli jen Sasové, byly zarostlé zeleninou a plevelem, nikdo je už tehdy neudržoval. Čest a věčná sláva tvému předkovi, ať je mu země lehká a přeju ti, aby jsi ho našel, ale šance je tuze maličká. Ale štěstí přeje připraveným.
URL : https://www.valka.cz/409-pesi-pluk-6-setnina-srpen-1917-t92501#501755 Verze : 0
Stando, moc děkuji za výborný typ. Našel jsem to, pokud bys měl zpracováno něco kolem bojů na řece Putně v srpnu 1917, prosím o laskavé zaslání na krizv@atlas.cz


Před zaplavením Invalidovny se mně podařilo získat vojenskou legitimaci mého dědy, teď už možná v Invalidovně neexistuje!
URL : https://www.valka.cz/409-pesi-pluk-6-setnina-srpen-1917-t92501#553036 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více