12.02.2010 - Do skúšok PAK FA je zapojených viacej prototypov

Pre rozšírenie programu letových skúšok ruského lietadla 5. generácie (PAK FA) je pripravených viacej prototypov, povedal pre novinárov z ARMS-TASS vysoký predstaviteľ vojenského obranného komplexu.
Doteraz boli dokončené 3 prototypy, s ktorých je do letových skúšok zapojený 1. prototyp T-50-1, už predtým sa do statických pozemných skúšok zapojili 2 prototypy. Skúšky AESA radaru (NO-50) sa vykonávajú na jednom z prototypov Su-35, letové skúšky motora izdelije 117 S sa vykonávajú na jednom upravenom Su-27M.



arms-tass.su
URL : https://www.valka.cz/12-02-2010-Do-skusok-PAK-FA-je-zapojenych-viacej-prototypov-t92609#346704 Verze : 0
Na štvrtkovom stretnutí s novinármi sa o PAK FA rozhovoril náčelník generálneho štábu ozbr. síl RF N. Makarov. Podľa neho ruské lietadlo 5. generácie bude nadradené západným strojom v umelej inteligencii. Už v minulosti vicepremiér Ivanov oznámil že lietadlo má tzv. "elektronického pilota" a automatický obranný systém, teraz gen. Makarov hovorí o "ohromujúcom" intelekte, pričom zdôraznil že "lietadlo má prakticky (takmer) ľudskú inteligenciu."




arms-tass.su


Na okraj: Systém umelej inteligencie bol do istého stupňa vypracovaný už pre MiG 1.44. Systém pod názvom Bioadaptívny systém vizualizácie(letu) kontroloval životné funkcie pilota a v prípade odchýľky od zadaných parametrov bol schopný prevziať riadenie letu a podľa techn. stavu buď doviesť lietadlo na najbližšie letisko alebo aspoň automaticky katapultovať pilota s cieľom záchrany života pilota.
prevzaté s vlastnej práce o MiG-1.44, Bratislava 2000, pre vnútornú potrebu
URL : https://www.valka.cz/12-02-2010-Do-skusok-PAK-FA-je-zapojenych-viacej-prototypov-t92609#346720 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více