15.02.2010 - V německých skalách za Děčínem se zřítil letoun z Česka, zemřeli dva piloti

Malý letoun Cessna Citation 550 se v neděli večer zřítil v Sasku, nedaleko českých hranic. V soukromém letadle, které mířilo z Prahy do švédského Karlstadu pro zákazníky, zemřeli dva piloti, Čech a Slovák. Podle zdrojů MF DNES měl stroj od německé leasingové společnosti pronajatý podnikatel Antonín Charouz.



Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/15-02-2010-V-nemeckych-skalach-za-Decinem-se-zritil-letoun-z-Ceska-zemreli-dva-piloti-t92653#346905 Verze : 0
Dôvodom zrútenia sa lietadla bolo vykonanie (pokus o vykonanie) nepovoleného letového (akrobatického) prvku. Oznámil to na webových stránkach nemecký Spolkový úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd, ktorý haváriu vyšetruje.


Lietadlá tohoto typu nie sú určené ani konštruované na vykonávanie akrobacie.


Zdroj:
Bundesstelle für Flugunfalluntersuchung (BFU) - German Federal Bureau of Aircraft Accident Investigation (Spolkový úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd)


www.bfu-web.de


-
Pozn.
Pri páde zahynul okrem českej pilotky aj slovenský pilot Henrich Pytlík (†33).


Zdroj:
www.topky.sk
URL : https://www.valka.cz/15-02-2010-V-nemeckych-skalach-za-Decinem-se-zritil-letoun-z-Ceska-zemreli-dva-piloti-t92653#349150 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více