Schnaubelt, Alois

     
Příjmení:
Surname:
Schnaubelt Schnaubelt
Jméno:
Given Name:
Alois Alois
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
vrchní šikovatel Sergeant
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
16.01.1921 Skřípov
16.01.1921 Skripov
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
příslušník 5. oddílu protiletadlového dělostřelectva SS 5. tankové divize SS „Wiking“ 5th member Section SS-aircraft artillery 5th SS Panzer Division "Wiking"
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
držitel Rytířského kříže Knight's Cross holder
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
waffen-ss.cz
URL : https://www.valka.cz/Schnaubelt-Alois-t92870#347731 Verze : 0
Narodil se 16.01.1921 v Wachtel v ČSR jako syn stavitele pecí. Po činnosti zemědělce v září 1940 se přihlásil ke zbraním SS a byl vycvičen jako protiletadlovec. Od 12/1940 příslušník 3./SS-Flak-Abt. 5 v sestavě divize Wiking. 1941 bojový křest na východní frontě v úseku Umaně, později u Rostova a v zákopech u řeky Mius. 01/1942 Železný kříž II.třídy a odznak za pěchotní útok, stálé nasazení proti nepřátelskému letectvu, pěchotě, tanků a bunkrům postupně 3x lehce zraněn. Po ofenzivě a ústupu z Kavkazu 1943 se podílel na bitvách u Stalina, a Kaněva. Osvědčil se jako velitel 88mm děla u Čerkassy a Kovelu jako Uscha. v září 1944 Železný kříž I.třídy. na polské frontě v říjnu 1944 v těžkých bojích proti útočící sovětské pěchotě a tankům. Za držení pozice při všech útocích protivníka docílil devíti zničení tanku, spolu s odražením útočící pěchoty za což dostal 16.11.1944 Rytířský kříž. Na maďarské frontě jako Oscha. Byl velitel družstva flaku při ofenzivě u Balatonu a při průlomu kotle u Stuhlweissenburgu, následoval ústup bojem do Rakouska po odpadnutí všech důstojníků převzal velení nad zbytky protiletadlového oddílu. Britské a US zajetí do února 1948, v civilu 12 let předákem horníků a poté do 1979 úředníkem u spediční firmy.


Zdroj:
Florian Berger – Ritterkreuzträger aus Österreich und den K.u.K. Kronländern
URL : https://www.valka.cz/Schnaubelt-Alois-t92870#349149 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více