Útok na Bratislavu

Útok na Bratislavu



Datum:
9. říjen 1620


Místo:
Bratislava, Slovensko


Účastníci:
císařská armáda
x
vojsko Bethlenových povstalců


Výsledek:
odražení císařského útoku
URL : https://www.valka.cz/Utok-na-Bratislavu-t92914#347853 Verze : 0
Když se generál Dampierre dozvěděl, že Bratislavu chrání jen slabá posádka, rozhodl se pro rychlou akci. Vyrazil k městu a pokusil se nepřítele zaskočit. K tomu mu měla posloužit i tajná dohoda s některými šlechtici a měšťany.


Ráno dne 9. října se objevil před městě s šesti tisíci muži a devíti obléhacími petardami a celkem snadno opanoval předměstí a šance při Dunaji. Avšak když vyrazil se svými mušketýri ke hradu a dal znamení k zavěšení petard, byl rozpoznán moravskými vojáky, kteří se na hradě nacházeli. Těm se pak podařilo Dampierra zastřelit. Po této šťastné trefě se posádce podařilo jeho muže odrazit. Císařští vojáci pak odtáhli zpátky do Vídně.




Zdroj:
Rothenburg, Friedrich Rudolf von: Schlachten, Belagerungen und Gefechte in Deutschland und den angrenzenden Ländern von 1618 bis 1629, Hirschfeld'schen Buchdruckerey, Wien 1835.
URL : https://www.valka.cz/Utok-na-Bratislavu-t92914#347859 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více