21.02.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 20. únor 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 20. únor 2010:


I.Afghánistán
1. Lashkar Gah
a) MQ-9 (USAF) poskytly vzdušné krytí a průzkum spojeneckým silám. Operátoři poskytli podporu při různých misích, letouny zkoumaly trasy konvojů, pátraly po obsluhách improvizovaných výbušných zařízení (IED) a monitorovaly podezřelé aktivity v okolí spojeneckých sil. Poté, co tyto ohlásily střelbu z ručních zbraní, zpozorovali operátoři nepřátelské osoby střílející z ostřelovačského palpostu. Operátoři na tento cíl zaútočili střelami, které ukončily nepřátelskou palbu a pozici zničily.
b) MQ-1 (USAF) a F/A-18F (USN) poskytly vzdušné krytí a průzkum spojeneckým silám. Posádky letounů zpozorovaly nepřátelské osoby číhající na spojenecké vojáky v kanálu. Posádky Super Hornetů provedly kanonový útok a toto ohrožení eliminovaly. Poté, co spojenecké síly provedly odhad škod a vracely se do svých pozic, dostaly se pod palbu z nedalekého objektu. Operátoři bezpilotního letounu na nepřátelskou pozici vypustili střelu, která eliminovala toto ohrožení.
2. Asmar
a) F-15E (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Posádky obdržely rozkaz zničit dvě nepřátelské bojové pozice. Po obdržení souřadnic byla na oba cíle svržena přesně naváděná munice a nepřátelské pozice byly zničeny.
3. Sangin
a) A-10 (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Poté, co ty ohlásily nepřátelskou střelbu vedenou ze stromů, provedli piloti kanonový útok a následně i zastrašovací demonstrace síly za použití světlic. Po nasazení letounů nebyla ohlášena nepřátelská akce.
4. Bagram
a) F-15E (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Posádky provedly úspěšnou preventivní demonstraci síly.
5. Asadabad
a) F-16C (USAF) poskytly vzdušné krytí vrtulníkové misi MedEvac. Piloti obdrželi souřadnice objevených nepřátelských pozic a svrhli na tyto cíle přesně naváděnou munici, což eliminovalo ohrožení spojeneckých sil.
6. Musa Qala
a) F/A-18C (USN) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Piloti zpozorovali povstalecké síly připravující se k napadení koaličního konvoje zasaženého IED. Piloti provedli zastrašovací demonstrace síly za použití světlic, po nichž nebyla zaznamenána nepřátelská akce.
7. Chahar Bagh
a) F/A-18E (USN) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Piloti provedli úspěšnou zastrašovací demonstraci síly.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 73 vzletů
průzkum/pozorování: 37 vzletů


II.Irák
Bez bojového nasazení.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 16 vzletů
průzkum/pozorování: 27 vzletů



MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 9 pacientů.


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 175
přepraveno nákladu: 937 t
přepraveno osob: cca 2 900
shozeno nákladu: cca 99 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 33
dodáno paliva: cca 998 t
dotankováno letounů: 135



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123191467
URL : https://www.valka.cz/21-02-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-20-unor-2010-t93025#348268 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více