04.03.2010 - Ruský historik M. Suprun stále čelí soudnímu obvinění

Russia Arrests Historian for Studying Russian History
Omlouvám se, za možná dosti starou zprávu, nicméně jsem na ní narazil teprve teď. Vzhledem k tomu, že na dílo Supruna jsem narazil při své práci na LL a vzhledem k tomu, že Suprun se velkým spolupracovníkem A. Hilla a Harrisona určitě se jedná o zajímavý případ.


Ruský historik M. Suprun známý zejména svými zajímavými pracemi ohledně konvojů s pomocí Lend Lease, dopadem pomoci na SSSR, studiem minorit SSSR (včetně německé menšiny) čeká na soudní přelíčení.


V říjnu minulého roku mu byla zabavena veškerá dokumentace týkající se připravované knihy ohledně ruských gulagů a zejména německých vojáků a příslušníků německé menšiny z jižní části SSSR, kteří skončili v gulazích. Vzhledem k tomu, že autor již napsal velmi zajímavou knihu týkající se i severských polárních národů (např. povstání Něnců v roce 1943), určitě se jednalo o zajímavou práci.


Nicméně Suprun byl obviněn FBS na základě porušování práv soukromí. Do dnešního dne v podstatě probíhá soudní líčení, autorovi hrozí až 4 roky ve vězení.


Originál přepisu jedné ze zpráv:
"The officers of the Russian Federal Security Service (FSB) Arkhangelsk area directorate wirhdraw materials from from historian Mikhail Suprun who had been preparing a book about approximately 5,000 Russian Germans who in 1941 were sent to Arkhangelsk area from the former Soviet Autonomous republic of Germans of the Volga region. It became known that Suprun had given obligation to not disclose the information on the criminal case which had been brought against him, radio Ekh Moskvy reports.


Suprun is accused by the FSB that, collecting data on German POWs, he has intruded in private life of citizens. Radio notes that the Law on Rehabilitation, however, orders the publication of lists of rehabilitated persons. Meanwhile the representatives of the German government have directed an open letter to the Russian President Dmitry Medvedev with the request to not admit intervention of the security services in work of the historian, Ekho Moskvy adds.


Suprun who is a professor of Arkhangelsk university told earlier to the Novaya gazeta newspaper that on September 13, his vehicle was stopped on highway between Arkhangelsk and Severodvinsk and then an officer of the FSB had set him in his car and told the researcher about bringing of a criminal case against him."


Celkem ne moc překvapivé, např. i Glantz tohle zmiňoval jako největší překážku svým výzkumům.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2010-Rusky-historik-M-Suprun-stale-celi-soudnimu-obvineni-t93385#349594 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více