23.03.2010 - Zpráva amerického účetního úřadu kritizuje program F-35

Poslední zpráva amerického účetního úřadu US Government Accountability Office o programu F-35 poukazuje na řadu problémů vztahujících se k dodržování termínů a plánovaných nákladů. Zároveň navrhuje, aby ministerstvo obrany USA (Department of Defense) provedlo nové podrobné posouzení nákladů a termínů programu předtím než bude rozhodnuto o sériové výrobě.


Zpráva uvádí, že došlo k nárústu nákladů o 46 miliard USD a prodloužení vývoje o další dva roky v porovnání s termínem stanoveným před třemi roky. Celkové náklady na program F-35 do roku 2035 se nyní odhadují na 323 miliard USD. Náklady na službu F-35 pak na 764 miliard USD. Tedy více než u letounů, které má nahradit - původní předpoklad byl, že dojde k úspoře nákladů se zavedením F-35.


Kromě toho jsou zmiňovány i problémy technické, kvůli nim zřejmě nebude možné dodržet současné plány vstupu strojů do služby u US Marine Corps v roce 2012, případně stroje nebudou disponovat všemi předpokládanými schopnostmi.


Jedná se o několikátou podobnou zprávu zmíněného úřadu v souvislosti s tím, že program F-35 (podobně jako jiné vojenské programy) nabírá čím dál větší zpoždění, příčemž souběžně narůstají náklady.


Zpoždění a nárůst nákladů způsobují problémy i dalším státům, které plánují zavést F-35 do výzbroje, mezi jinými jde například o Velkou Británii (nejdúležitější partner) a Austrálii.


Zpráva přichází nedlouho potom, co v programu F-35 bylo dosaženo několika důležitých milníků - viz forum.valka.cz .


Více na:
www.key.aero
URL : https://www.valka.cz/23-03-2010-Zprava-americkeho-ucetniho-uradu-kritizuje-program-F-35-t93967#351995 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více