30.03.2010 - Československá/Česká vlajka oslavila 90 let

Československá vlajka, dnes česká, červenobíla s modrým klínem, dnes oslavila 90 let své existence. Její podoba byla ustanovena komisí a v její první podobě sahal modrý klín, přidaný kvůli odlišení od vlajky polské, do 1/3 nebo 1/4. V těchto podobách ji ztvárnil státní úředník Jaroslav Kursa. Na návrh výtvarníka Františka Kysely byl klín profloužen do 1/2. Takto byla vyhlášena poslanci 30. 3. 1920 v 18:45 a ustanovena oficiální vlajkou Československa.
Do dnešní doby se zachovala její podoba ve formě vlajky České republiky.


Od roku 1920 se pouze dvakrát používala v českých zemích jiná vlajka. A to za Protektorátu Čechy a Morava, kdy se používala vlajka s třemi pruhy a v 1990-92 se měla používat současně s československou vlajkou vlajka česká, obdobná polské, ale s poměren stran 2:3. Tato se však nevžila a nebyla prakticky používána.


Podle běžně přijímaného vysvětlení jsou červená a bílá symbolem Čech a modrá byla interpretována jako symbol Slovenska. Poté co se stala vlajkou České republiky, je vykládána modrá jako symbol Moravy.


Zdroj:
cs.wikipedia.org
www.tyden.cz
URL : https://www.valka.cz/30-03-2010-Ceskoslovenska-Ceska-vlajka-oslavila-90-let-t94303#352863 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více