CO úkryt - prosba

Diskuse

Prosím o informáciu, ak má niekto poznatky o konštrukcii a prípadnom vybavení úkrytov pre Civilnú obranu ktoré boli budované asi v 60 a 70tych rokoch v blízkosti obcí. Vstupy boli najčastejšie v poli zakryté betónovými doskami, pravdepodobne boli iba jednoduché bez nejakého filtračného alebo vnútorného vybavenia. Ďakujem
URL : https://www.valka.cz/CO-ukryt-prosba-t94889#354462 Verze : 0
V 70´letech jsem měl možnost navštívit dva kryty CO, oba ovšem byly součástí podniků (jeden pod budovou druhý pod umělým pahorkem venku) a oba byly stavěny jako "protiatomové" tedy s odolností proti vniknutí radioaktivity. Šlo o celkem jednoduché objekty z betonu s dveřmi které byly plynotěsné, objekty měly samozřejmě ventilaci (elektrickou a ruční) na vstupu byla možnost dekontaminace a další už nepancéřové dveře. Úkryty měly zaveden telefon (proto jsem se tam dostal) a byly určeny jednak pro ukrytí zaměstnanců a pro lidi z okolí. Vybyvení bylo jednoduché, lavice u stěn, plynové masky pro počet osob v krytu, pláštěnky. Pokud vím nebyla tam ani zásoba vody ani potraviny, alespoň ne ve větším množství. V jedné místnosti (pro štáb CO) byly i stoly a několik polních lůžek (složených). Ale nikdy jsem neviděl úkryt v polích.
URL : https://www.valka.cz/CO-ukryt-prosba-t94889#354467 Verze : 0
Dakujem, travdepodobne to bude podobný objekt, možno bez vybavenia, niekoľko desiatok rokov v ňom nik nebol. Posledný pohyb armády v okolí je známy z doby výbuchu Černobila. Vtedy nad vstupom sedeli dvaja vojaci s R10x (Astra).
URL : https://www.valka.cz/CO-ukryt-prosba-t94889#354468 Verze : 0
Úkryty které jsem měl možnost vidět byly jednoznačně v péči CO a to prostřednictvím daného podniku. Řešilo to jejich "zvláštní oddělení" které povolovalo i vstup do krytu (pro údržbu). V jednom podniku ho z části využívaly i LM jako sklad méně potřebného materiálu (zbraně a vozidla měli jinde). Nikde se u toho neobjevovala armáda. Ale to je možná právě tím že objekty měly "majitele". Pokud vím měly být podobné úkryty i na větších sídlištích, ale jestli to bylo realizováno netuším. Počátkem osmdesátých let ke mně jako majiteli domku přišli jacísi dva lemplové s průkazkou CO a že by v mém sklepě byl zřízen úkryt CO, ale to už režim nějak neměl sílu a já je vyhodil i s jejich nápadem a s tím že úkryt je přes ulici v podniku. Nijak se to neprojevilo a asi to byla jen taková křeč Smile dohasínající CO.
URL : https://www.valka.cz/CO-ukryt-prosba-t94889#354469 Verze : 0
Já byl v "luxusnějším". Na kdysi okrajovém sídlišti z 50-60 let. Vnitřní vybavení bylo prakticky stejné, jen lavice, stůl a nějaký regál, pravděpodobně na donesené (předem nachystané) zásoby potravin.
Ale měl FVZ na dvě kliky - vypadalo to jako stará kamna - piliňáky Very Happy Nad zemí byl takový betonový válec s deklem.
URL : https://www.valka.cz/CO-ukryt-prosba-t94889#354477 Verze : 0
Nemuselo ísť nutne o kryty CO - v okolí obcí boli často budované prefabrikované úkryty UŽ-6A pre potreby vojsk - či už mobilizačne vytváraných, alebo rozvinovaných mimo miest stálej dislokácie (pre prípad vypuknutia konfliktu vojská opúšťali mierové dislokácie a rozvinovali sa mimo kasárni - častým miestom boli školy v obciach v okolí posádkového mesta a v rámci týchto priestorov sa vytvárali aj zodolnené miesta velenia). Vchod do týchto úkrytov bol nakrytý betónovými panelmi a zasypaný zeminou, 2 x ročne sa v úkrytoch mala vykonávať údržba (do roku 2001 som mal to šťastie na obhospodarovanie dvoch úkrytov v okolí obcí pri Poprade, neskôr v roku 2003-2004 som ich mal na rôznych miestach východného slovenska asi 10).
URL : https://www.valka.cz/CO-ukryt-prosba-t94889#354491 Verze : 0
Docela by mě zajímalo o je tady-
Loc: 50°1'55.872"N, 15°48'12.061"E
Loc: 50°2'41.275"N, 15°48'48.028"E
Loc: 50°2'40.106"N, 15°48'38.09"E


jsou to místa v Pardubicích, v jednom krytu je diskotéka Atomic (tedy, dřív tam byla), dvě další místa jsou na sídlišti Dubina, ví někdo, jestli tam jsou kryty? Byla tam vidět jen ventilace.
URL : https://www.valka.cz/CO-ukryt-prosba-t94889#354528 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více