Kord Policie ČR

Diskuse

Kord


Kord je čestným věcným darem policie. Kord udělený policistovi je kázeňskou odměnou a uděluje se


a) policejnímu prezidentovi,
b) policistovi v generálské hodnosti.


Kord lze udělit
a) policistovi ve služební hodnosti vrchní rada nebo vrchní státní rada, pokud je
zařazen na služební místo náměstka policejního prezidenta, ředitele (zástupce
ředitele) nebo vedoucího (zástupce vedoucího) organizačního článku Policejního
prezidia České republiky nebo ředitele (zástupce ředitele) útvaru policie, jestliže
jeho služební poměr
1. trval alespoň 30 let a
2. končí z důvodu dosažení stanoveného věku, propuštěním ze zdravotních důvodů, nebo propuštěním na vlastní žádost,
b) výjimečně policistovi za zvlášť mimořádné zásluhy o policii,
c) významnému pracovníkovi zahraničního bezpečnostního sboru za zvlášť mimořádné zásluhy o policii.


Popis
Kord se skládá z čepele, jílce a pochvy. Čepel je rovná o délce 840 mm a šířce 19 až 20 mm s oboustranným výbrusem a jednostranným ostřím; je zhotovena z nerezové oceli klínového průřezu; ostří je nebroušeno. Čepel je značena pořadovým číslem kusu a značkou výrobce. Jílec se skládá z koše a rukojeti. Rukojeť je potažena kůží z rejnoka černé barvy a šestkrát
obtočena dvakrát splétaným drátkem, hřbet rukojeti je z poniklované oceli po stranách s polokruhovými výstupky se symbolem policie, nebo s vyobrazením českého lva, je zakončen hlavicí, která je zdobena od středu vycházejícími svislými řadami kuliček. Koš je tvarově shodný s košem kordu vz. 31 pro úředníky policie, je vyroben z niklované mosazi, se třemi úponky; koš i jednotlivé úponky jsou zdobeny lipovými listy. Pochva je z ocelového plechu, leskle niklovaná, v horní části je opatřena objímkou o délce 150 mm, která je z přední strany opatřena velkým státním znakem České republiky, který je umístěn mezi dvěma řadami kuliček; pod spodní řadou je svislá řada lipových listů; na zadní straně objímky jsou dvě vodorovná ouška pro zavěšení; spodní objímka má dvě řady kuliček, mezi kterými je perlení;
spodní část objímky je opatřena ostruhou. Součástí Kordu je doklad o jeho udělení se jménem, příjmením, zkratkou hodnostního označení nebo hodnosti a akademickými či jinými obdobnými tituly osoby, jíž byl Kord udělen, s pořadovým číslem Kordu a podpisem toho, kdo Kord udělil.
URL : https://www.valka.cz/Kord-Policie-CR-t94931#354694 Verze : 0
Není to náhodou upravená šavle vz.24?
URL : https://www.valka.cz/Kord-Policie-CR-t94931#419692 Verze : 0
Je to tak, při výtvarném ztvárnění současného kordu PČR bylo samozřejmě přihlíženo k historickým vazbám, přičemž "otec" současného kordu je Michal Dlouhý, který je autorem Četnických humoresek a vydal řadu knih s tématem četnictva.
URL : https://www.valka.cz/Kord-Policie-CR-t94931#419693 Verze : 0
Proč tedy název Kord, když má všechny znaky šavle (např. zahnutá čepel - alespoň na fotografii to tak vypadá)?
URL : https://www.valka.cz/Kord-Policie-CR-t94931#419694 Verze : 0
Bohužel na tuto otázku odpověd neznám Sad
URL : https://www.valka.cz/Kord-Policie-CR-t94931#419733 Verze : 0
1. Neni to "upravena savLe vzor 24", nebot to neni savle, ale kord (palas), to jest, je to rovne.


2. Predlohou rOzhodne neni savle 24, lec kord 31 pro uredniky ceskoslovenske policie, ve smyslu vLadniho narizeni c.59 ze dne 26. Brezna 1931.


3.podobnost savle 24 a kordu 31 je ve stejnem kosi. Jedna se o tzv.Francouzsky kos, Rakousko-Uhersko obdobne kose vubec nepouzivalo. Kdyz vznikla tzv. Prvni republika, bylo nutno, logicky, s ohledem na jeji vztah k R-U, vytvorit celou novou uniformologii. A protoze CSR byla temer francouzskym protektoratem, symbolika je, myslim, logicka.
URL : https://www.valka.cz/Kord-Policie-CR-t94931#536303 Verze : 0
Vážený pane kolego,
ve svém zdůvodnění a odkazu na zbraň, kterou označujete jako kord vz.31, máte chybu. Protože dokument na který se odvoláváte, označuje tuto zbraň termínem "šavle" - viz Vládní nařízení č.59/1931 Sb. o úředním (služebním) stejnokroji státních zaměstnanců v politické a státní policejní službě - Popis služebního stejnokroje §4, odstavec 10.


Zdroj
http://ftp.aspi.cz/aspi/opispdf/1931.html
URL : https://www.valka.cz/Kord-Policie-CR-t94931#536401 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více