Stanger, Rudolf

Oberleutnant Ing. Rudolf Stanger


* ? Štýrský Hradec
+ ?


Pilot K. u K. Luftfahrtruppe


Jednotky: Flik 1, Flik 8, Flik 18, Flik 14J a Flik 56J


Rakouský pilotní diplom FAI číslo 24 získal 14. září 1911 a odznak polního pilota 27. března 1915.
Na začátku války sloužil u jednotky Flik 1, pod velením Hauptmann Josef Smetana, ale už během srpna 1914 je poslán k Flik 8 kde se záhy ujímá velení.


V roce 1915 během druhého obléhání Przemyšlu (9. listopadu 1914 – 22. března 1915) provedl několik letů do obležené pevnosti. A dne 22. března 1915 v den pádu pevnosti odletěl jako poslední pilot. (Na nístě pozorovatele seděl velitel Flik 11 Rittmeister Georg Edler von Lehmann. Ten samý den jen hodinu předtím z pevnosti odletěl stroj pilotovaným Feldwebel Robert Melč a Korporal Ferdinand Junker.)



Seznam vítězství: dosáhl dvou potvrzených vítězství

Poznámky: Prvým velitelem Flik 8 byl jmenován Feldpilot Oberleutnant Eugen Czapary (maďarsky Czapáry Jenő), jehož záhy ve funkci vystřídal Feldpilot Oberleutnant Ing. Rudolf Stanger. Ještě pozdeji letecké rotě na Italské frontě velel Rittmeister Georg Edler von Lehmann, jenž byl na místě pozorovatele při posledním letu z Přemyšlu.


Zdroje:
Historie a Vojenství 2/2009
www.militaria.cz


Zdroj fotografie: www.freiheit.cz
Stanger, Rudolf - Oberleutnant Max Hesse v popředí a Leutnant Rudolf Stanger na letadle Albatros B I v Durch v Brzesku v Haliči na podzim 1914.

Oberleutnant Max Hesse v popředí a Leutnant Rudolf Stanger na letadle Albatros B I v Durch v Brzesku v Haliči na podzim 1914.
URL : https://www.valka.cz/Stanger-Rudolf-t95466#356133 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více