26.04.2010 - Narazili jsme na nepřítele a je to Powerpoint

We Have Met the Enemy and He Is PowerPoint
Sice by to možná patřilo i do odlehčeného tématu, ale zpráva je zpráva, byť poněkud kuriózní...


Americká armáda si začíná všímat jevu známého jako "Death by Powerpoint", tedy nadužívání zmíněného programu pro vytváření prezentací atd.
Pozornost se začala na Powerpoint zaměřovat mimo jiné poté, co bylo zjištěno, že i důstojníci bojových jednotek na misích jsou nuceni trávit podstatnou část svého času přípravou prezentací a obrázků.


Celá záležitost hezky ukazuje problém "dobrého sluhy, ale zlého pána". Za sebe mohu říct, že v akademické sféře dokáže být Powerpoint téměř stejně nepříjemný (a to jsem naštěstí ušetřen tvorby prezentací ke cvičením, ty tvoří vedoucí předmětu Smile).
A jak je na tom s Powerpointem naše armáda? Smile


www.nytimes.com
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356566 Verze : 0

Diskuse

Ono to je asi někde napsáno, v nějaké příručce "managerem snadno a rychle ve 13 jednoduchých lekcích", kde si to všichni ti "mendžři" přečetli že se mají dělat prezentace a tak se dělají. To že se dělají v státních "firmách" jako armáda, akademie nebo jiné státnem financované odvětví moc nepřekvapí, to že mrhají časem se obecně předpokládá. Ale když jsem pracoval v soukromé společnosti tak jsme dělali prezentace i na pracovní porady, navíc anglicky, neb se archivovaly v mateřské firmě a germán by češtině nerozuměl. K čemu byla archivace jsem nepochopil, protože ani já bych za rok netušil o čem ta kravina je. Ale v armádě bych to i pochopil, když nějaký poručík potřebuje Gonzálesovi vysvětlit že bude stát u závory a nesmí pustit žádného utěrkáře, bude tam stát s Muhamadem co je sice američan ale muslim a rozumí tak kreolsky je to možná nejlepší Smile
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356572 Verze : 0
Znám, bohužel i z praxe a mezi námi dělat prezentaci jen v jedné cimře je o ničem, naše byly obvykle minimálně na třech místech (většinou Praha, Brno a ČB) projekce byla spolu s ksichty zúčastněných na velkoplošné obrazovce )kamera sledovala mluvčího, takže pokud jsi usnul a spadl ze židle měli to všichni, protože to byl největší hluk. Celá atrakce začala vždy spojením, takže už tam se nabralo zpoždění, a my zkušenější jsme podle počtu termosek a talířů odhadovali předem trvání. Každý samozřejmě NB před sebou, takže se dalo komunikovat s kolegou nebo hrát třeba lodě Smile, velký svolavatel nám vyprávěl a následně nás nutil prezentovat naše výtvory (myslím že ten blbec i něco použil do svých superprezentací, což mu nezávidím, neb jsem občas použil některé nestandardy Smile ) no a to vše samozřejmě na úkor času který jsme mohli dělat něco alespoň částečně užitečného. No a tak jednou dvakrát do roka jsme si pořídili velký sál a všem nám německý náčelník všech náčelníků předestřel zářné vize (bylo to dvakrát aby se někdo neulejval). Takže ano znám to.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356581 Verze : 0
Tak to ti nezávidím.Mě leze krkem už jen malá prezentace do školy (terminus technicus "mlácení prázdné slámy") a doufám že podobným aktivitám se do budoucna vyhnu...



Mimochodem na téma prezentací ještě jednou D-fens:
www.dfens-cz.com



Citace - Zmrdi IX - Newspeak :


Prezentovat


= zahrnovat ostatní spoustou neužitečných údajů provedených na hezkých barevných fóliích a okrást je tak o čas a nervy.


Prezentování čehokoli je velmi oblíbenou zábavou zmrdů. V podstatě existují zmrdí prezentace dvojího druhu:


1. Prezentace, které si zmrdi udělali sami, obsahují pouze tlachy a obrázky, jsou úplně k ničemu, leda okrádají o čas.
2. Prezentace, které k něčemu jsou. Pak je ovšem někomu ukradli.


Zjistil jsem jednu věc. Když je stupeň zamoření zmrdy nula až jedna, následuje nejprve práce a až potom její prezentace. Pokud je stupeň zazmrdování vyšší, je pořadí obrácené. Často si kladu otázku, proč Hitler prohrál válku, když wehrmacht stál třicet kilometrů před Moskvou. Odpověď? Jeho spolupracovníci byli bezesporu zmrdi a měli špatné prezentace. Střední a vyšší důstojnici prezentovali těm vyšším a nejvyšším naprosto jiný stav věci, než reálně nastal. Například prezentovali, že dobyli kótu 101, ale oni na ní zatím pouze útočili, což není to samé. Výsledek takového prezentování byl zřejmý. Do Stalingradského kotle shazovaly transportní Junkersy Ju-52 balíky s kondomy a pepřem, zatímco vojáci potřebovali munici a léky. Někdo asi prezentoval, že se tam už nestřílí, město je dobyto, vojáci si vaří eintopf a provozují sex s domorodkyněmi. V posledních dnech války stál Vůdce před mapou, posouval po ní praporky představujícími neexistující armády a prezentoval chystaný zdrcující útok proti spojeneckým armádám. To jsou konce prezentací.


Zkáza Třetí říše byla poněkud zpomalena tím, že nacisté ještě neměli Powerpoint. Zabývali se vývojem kravin, jako například tryskového letadla, strategické rakety nebo atomové bomby, ale ani je nenapadlo, aby si vyrobili kvalitní prezentační software. S tím museli přijít jiní.


Powerpoint je pro zmrdy tím, čím byl pro Středozemi prsten. Kdo nepředloží prezentaci v Powerpointu, ten jako by ani nežil. Můj zvyk vyrábět narychlo prezentace na porady tak, že jsem psal přímo na plastové fólie lihovým fixem, mě pracovně téměř znemožnil. Když jsem ještě pracoval ve výrobě, sdělil mi jeden zákazník, že pokud nepřijedu prezentovat koncept pro nový projekt v PowerPointu, tak abych radši ani nejezdil.


Jeden zmrd pro změnu od nás vyhodil špičkového dodavatele strojních zařízení proto, že mu pro účely nabídky neudělal powerpointovskou slideshow, ale předložil k uzoufání nudné výkresy a technické specifikace na papíře. Náš zmrd tomu takhle nerozuměl, protože měl jen technickou VŠ a postgraduál. Koupil to od nějakých zmrdů, kteří Powerpoint měli, ale byli to pouze překupníci, kteří to pak zadali těm původním, co je předtím vyhodil. Podnik na tom provařil asi půl miliónu, tu samou částku zmrdům Powerpoint vydělal. Ovšem naprosto nejlepší historka o prezentování pochází od kamaráda a virtuózního zmrdobijce Vojty.


Vojta se chystal zaměstnat nového konstruktéra forem na plastové díly. Je zřejmé, že zkonstruovat takovou formu není právě jednoduché. Přicházejí v úvahu všechny myslitelné nástroje 3-D grafiky, jako například CATIA, Pro E... Někdy se jedná o krajně složité a precizní mechanismy, které navíc musejí ještě vydržet statisíce cyklů za extrémních podmínek. I přišel mu na pohovor poškolní klučina. Po nějakých těch úvodních formalitách usoudil Vojta, že má co dělat ze zmrdem. Vytáhl ze stolu nějaký celkem jednoduchý díl a zeptal se, zda by k němu uchazeč dovedl navrhnout formu.


"Není problém!", věřil si zmrd, vzděláním zemědělský inženýr.
Vojta to akceptoval, protože ten díl fakt nebyl problém. Sáhl ještě hlouběji do šuplíku a vytáhl díl jiný. Jednalo se o naprostou vychytávku a několik nástrojáren včetně německých ji odmítlo zhmotnit do formy pro naprostou složitost.
"A co tohle?", tázal se Vojta.
"Není problém!", opakoval zmrd.
"A v čem byste to namaloval?", zajímalo Vojtu.
"V Powerpointu třeba."


Zejména panel kreslících pomůcek se pro zmrdy stal darem z nebes. Mohou díky němu nedostatky ve faktografické (textové) části maskovat nafouknutím části grafické. Pro hloupé zmrdy, kterých je většina, je nachystána celá řada průvodců, díky kterým vyrobí úhlednou fólii i absolutní hovado. Myslím, že zmrdifirma Micro$oft v případě Powerpointu zažila pocit absolutní symbiózy se svými zákazníky, což se v oblasti operčních systémů stává zřídka nebo vůbec.


URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356582 Verze : 0
No já se nepohodl s ředitelem (byl můj přímý nadřízený) a rozešli jsme se Smile ale PP řádí běžně v řadě firem, myšlenka to není špatná, ale než bych se sral s děláním prezentace, to to radši nakreslím na flip a holt se to nedá schovat Smile
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356583 Verze : 0
PP je docela fajn, pokiaľ treba prezentovať nejaké grafy a závislosti (aj keď drvivá väčšina toho čo prezentujem dokážem odprezentovať priamo z pôvodného dokumentu v MS Worde/MS Excel). Najviac ma ale dokáže naštvať, keď musím robiť prezentáciu v PP iba z nič nehovoriaceho textu, prípadne spracovávať prezentácie k nejakej téme, ktorá bude predmetom videokonferencie dňa.... Na záver pokynov je spravidla uvedené - prezentáciu zašlite účastníkom videokonferencie najneskôr do 12:00 hod. deň pred vykoním videokonferencie, nakoľko spustenie prezentácií nebude súčasťou videokonferencie.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356592 Verze : 0
A máte taky nějaké "pyramidy" tedy určení kolik se na jeden meeting udělá workshopů a po kolika meetinzích (hezké slovo Smile ) se udělá teambuilding (velmi atraktivní demence a ojebávka na lidi), kolik bude firemních weekendů kde se budou bratřit managoři v jeansech s puky s prostým lidem? Jestli ne, máte pořád mezery, germán tohle zřetelně mel a když jsem se bavil s kolegou v germánii tak mu to ani nepřišlo divný. Třeba IBM to tak mělo a možná ještě má zcela ofiko a bylo to na magorku.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356593 Verze : 0
Je to jako se vším ... každý vynález musí člověk umět rozumně využívat Smile

Ulice jsou plné debilů, kteří kvůli tomu, že čumí do mobilu a datlují SMS vejdou na silnici pod rozjetý kamion. Znám případ týpka, co kvůli "peckám" v uších přeslechl vlak ... atd.

PP sám o sobě umožňuje rychle a celkem snadno prezentovat ... co dotyčný prezentuje, nebo co po něm nadřízení požadují aby prezentoval je věc druhá Very Happy

Tam je zakopaná "sobaka" nikoli v PP Very Happy
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356594 Verze : 0
Po pravdě pokud je co prezentovat, třeba úspěch, obejdu se i bez nesmyslů s obrázky, pokud je třeba okecat cokoli je to samozřejmě výhoda, dva tři výkřiky na stránce k tomu obrázek čehosi zcela nesouvisejícího, no nekupte to Smile PP jistě může být užitečný, ale tak v 1% případů, pokud si myslíte že je to jinak, zkuste si připravit smysluplnou prezentaci třeba na sraz války Smile, strávíte tím čas a přidaná hodnota bude 0.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356597 Verze : 0
Tak podle podobné filozofie se dá obejít prakticky bez čehokoli Very Happy

Pravda je taková, že v porovnání třeba s promítáním diapozitivů nebo jiným podobně pohotovým HW (tabule a papír) je PP hračka, kterou zvládne i sekretářka Very Happy

Přínos při opakovaném vysvětlování téhož ... např. učivo, třeba ve škole, nebo nějaký pracovní postup je také nepopiratelný Very Happy

PP není jen na pitomé workšopy a mítingy o ničem Very Happy

Chyba není v PP, ale v uživatelích Smile

Zase na druhou stranu ... pro okamžitý nápad nebo dovysvětlení něčeho je tabule nebo flipchart mnohem pohotovější. Kreslení z woleje je také efektnější ... jen to člověk musí umět, aby se neztrapnil Smile
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356601 Verze : 0
Nesahejte mně na PowerPoint!


Je to jediná spolehlivá platforma, na které chodí veškeré programy bez jakýchkoli problémů, nemají sebemenší poruchy, dělají vše přesně tak jak mají, dělají všechno co si zákazník přeje a co víc, dělají i to, co si v budoucnosti teprve přát bude!!! Very Happy


Je to prostě ten nejdokonalejší operační systém... Very HappyVery HappyVery Happy
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356604 Verze : 0
Problém je že i na těch WS a podobně je jednodušší to čemu posluchač nerozumí nakreslit, právě pro tu interakci. Je určitě lepší promítat třeba 20 grafů v PP, ale pokud vysvětluji cokoli a vím o tom něco, je ten flip lepší a to nejsem žádný malíř Smile. Ono v PP se dá okecat cokoli, protože to právě není vůbec interaktivní, právě to vede různé zmrdy v managementu k využívání tohoto "mocného nástroje" pokud jim ale přerušíš prezentaci a ptáš se na konkrétní věc (o které prezentace je) jsou většinou mimo. Právě proto že jsem hodně podobných PP prezentátorů poznal vím že se bez PP snadno obejdu (už jsem si své prezentace udělal, teď je řada na jiných Smile )
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356609 Verze : 0

Citace - ICE :

Tak podle podobné filozofie se dá obejít prakticky bez čehokoli Very Happy


Pravda je taková, že...



Kdysi dávno na jednom cvičení rozbalil můj mladší (a "prášky hnaný") kolega svůj "kufřík s přípravky na plastický stůl" a ohromoval "chrousty" krásně barevnými (papírovými) šipkami, "hřebeny", topoznačkami a podobnými "šperky" až do momentu, kdy ... zafoukal vítr a začalo poprchávat, pršet a pak lejt.
Všechno se mu to rozpilo, rozmáčelo, zhnusovatělo a veškerá štábní kultura šla do...
Pak jsem vytáhl z torby své roky praxe ověřené padákové šňůry v barvách zelené, červené a bílé, nějaké obarvené na modro, rozpletené šňůry pro DÚ v barvě žluté, šňůry od nákladních a brzdících padáků, nějaké náboje, pár do barevného alobalu zamotaných kamínků a hrst párátek a během dvou - tří minut byl plastický stůl opět plastickým stolem a "chrousti" dostávali svůj díl informace o tom, jak připravujem ty skupiny, co je podle jejich rozkazů vysadíme až u... #Evil Bat


O pár let později jsem byl svědkem, jak běžela prezentace v ppt, vypadl proud, generátor nenaskočil, tak přinesli situační mapu se zakresleným operačním úkolem a AOR a pak se zjistilo, že jistý funkcionář zasazeného praporu ztratil schopnost mapu nejen číst a orientovat se v ní, ale taky mluvit bez využití kometářů, které by se promítaly na jeho noťasu ve vazbě na prezentaci...
Takhle nějak pak zkoušel dotyčný zkoušel tlouct hlavou do desky s mapou


Takže mám dojem, že AČR vedla boj s Powerpointem už několik (řádově 10) roků a teď jenom ten boj dostává ten správný "severoatlantickoalianční" rozměr. Smiling Army
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356611 Verze : 0
Všechno je tak interaktivní jak si to uděláš Very Happy

Stačí si vzpomenout na šílené učitele, kteří otočeni zády do třídy celou hodinu čmárali na tabuli kraviny a vůbec je nezajímalo, jestli to žáci pobrali nebo ne Very Happy

Takže to není o prostředcích, ale o lidech Very Happy

Takovému blbovi, když se dostane do ruky PP je vymalováno Smile

Na druhou stranu třeba animaci práce spalovacího motoru na flipu neuděláš, ať umíš kreslit nebo ne Very Happy

Neříkám, že se bez toho nedá žít, ale pro někoho je to srozumitelnější než 4 statické obrázky Smile

To že máš plán B pro případ výpadku proudu je snad u normálních lidí automatické ... ne?
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356613 Verze : 0
sice ty 4 cykly nakreslíš stejně jako v PP, ale na promítnutí podobné opičárny nepotřebuješ speciální program. Ostatně já ho v mládí nezažil a kupodivu jsem to pochopil Smile (dokonce i dvoutakt), no a dnes potkávám řadu lidí kteří to sice viděli pohybovací, ale ví stejně prd. Ono jde o to že spoustu věcí udělám stejně srozumitelně (nebo i líp) bez PP a za zlomek doby. Akorát to znamená že to musí prezentovat někdo kdo o tom něco ví. Jako technika mne podobné "leštěné prdy" vždycky štvali, věci se mají dělat tak jako teče elektřina, tedy s co nejmenším nasazením sil. Pokud potřebuji nasazovat síly na formu a neznám obsah (což je případ většiny prezentistů) je to nějak blbě.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356616 Verze : 0
Tak když už jsme u toho ... neříkám, že nepochopíš, ale animace je pro někoho prostě názornější Smile


Myslím, že něco podobného jsme tu řešili kdysi (už nevím s kým) s rotačním motorem ... prostě statický obrázek má své limity, to není o naleštěném prdu Smile


A k úsilí ... když vysvětluješ podvacáté to samé, je jednodušší si to udělat v PP, než to pokaždé znovu kreslit Very Happy


V tomto je PP přínos, protože čas, který zabiješ kreslením kostrbatých malůvek můžeš věnovat komunikaci s posluchači Very Happy
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356627 Verze : 0
Pokud to budeš dělat opakovaně je to něco jiného, ale pokud to prezentuješ a pak už nikdy nespustíš což je osud většiny prezentací, je to práce zbytečná a k ničemu. Ostatně i v tom PP máš jen statické obrázky, jen je pustíš rychleji po sobě, stejně je to s rotačním motorem a jeho principem. Prostě to zdaleka není o názornosti. Je to hlavně a především o tom že PP používají (a je k tomu určen) ti kdo o věci nic neví a potřebují kolem chvíli tlachat.
Ale myslím že jsme odběhli daleko od armády a jejích prezentací, i tam to bude právě pro ty kdo se buď neumí sami zorientovat v problému, nebo pro ty jejichž náčelník to vyžaduje.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356631 Verze : 0

Citace - ICE :


Na druhou stranu třeba animaci práce spalovacího motoru na flipu neuděláš, ať umíš kreslit nebo ne Very Happy



Náhodou docent Voženílek z pohonů má naprosto geniální modely elektrických motorů v řezu dělané z klasdických fólií Smile Patentka, to je věc Smile
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356634 Verze : 0
Já neříkám, že to nejde ... znám mistry nůžek a fólie, ale PP je pohodlnější.


Prostě je to jako se vším. Sebelepší vynález, když se dostane do rukou blba - je zle Smile


Čím větší blb - tím víc zle. V civilu v armádě ... to je fuk Very Happy


Ostatně předpokládám, že tímto problémem US Army se začne brzy někdo "seriózně" zabývat ... a určitě začne vytvářet prezentaci problému v PP Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/26-04-2010-Narazili-jsme-na-nepritele-a-je-to-Powerpoint-t95661#356635 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více