Pamětní dekorace dobrovolníků v boji za svobodu Finska

Po roce 1917 se Finsko stává státem samostatným a demokratickým. Svoji svobodu si se zbraní v ruce muselo vybojovat. Bylo to i za přispění dobrovolníků, kteří bojovali v letech 1917-18 a později v roce 1939-44 (Zimní a Pokračovací válka).


Mezi dobrovolníky to jsou především Švédové, kteří bojovali statečně s finskými vojáky i dobrovolníky. Ke konci bojů již můžeme hovořit o samostatné švédské jednotce. Po válce pro tyto statečné lidi byla vydána pamětní medaile:


Medaile je kvalitně ražena ze slitiny kovů a je patinována do barvy stříbra.
Na přední straně medaile je heraldická postava lva (finský státní symbol), po straně pak rozložený letopočet 19 – 18 v horní části medaile pak nápis:


SVENSKA BRIGADEN ( Švédská brigáda )


Zadní strana je hladká a v ploše jsou tři švédské korunky. Medaile byla po ukončení bojů zhotovena firmou „Sporrong„.


Medaile má převýšení (stylizovaná smrková větvička) a jde zároveň o závěs, kterým prochází stuha k zavěšení medaile.


Stuha:
Stuha je atypická, bílé barvy 3 cm široká s našitým pruhem, který symbolizuje barvy Švédska.


Medaile se udělovala v prosté červené etuji a každý zároveň obdržel diplom či potvrzení o udělení medaile.



Literatura: viz obrázek.


část 1




URL : https://www.valka.cz/Pametni-dekorace-dobrovolniku-v-boji-za-svobodu-Finska-t96106#358050 Verze : 0
Mezi bojovníky bylo větší množství dobrovolníků z Dánska. Bojovali především v období, kdy Finsko statečně čelilo agresorovi, v tomto případě jde o armádu socialistického státu sovětského Ruska.


Po ukončení bojů si tito bojovníci, veteráni války nechali zhotovit pamětní či vzpomínkový kříž, který byl vyroben pro zhruba 300 dobrovolníků z Dánska. Kříž vyrobila firma Sundkvist.


Popis dekorace:


Jde o připínací kříž vyrobený z obecného kovu a postříbřený o velikosti 35 mm. Na středu kříže je v červeně smaltovaném medailonu heraldická postava lva státního znaku Finska. Vlastní plocha kříže je bíle smaltovaná s červenou širší linkou při okraji dekorace (barvy státní vlajky Dánska).


Na spodním rameni tohoto kříže je letopočet 1939-40 na dalších plochách kříže jsou rozložena velká písmena: „D.-F.-B.„. (Danish Finnish Batalion


Kříž je jednostranný, zadní strana je postříbřená s jehlicí či šroubem k upevnění na oděv.


V roce 1941 již v Dánsku bylo na zakázku vyrobeno dalších 200 miniaturních křížků (viz obrázek, který je převzatý o nabídkového katalogu).


Všechny tyto dekorace jsou velmi vzácné, existuji v originálů existuje několik známých kusů. Obrázky jsou převzaté z faleristické sbírky finského sběratele. Literatura (odkaz) je v úvodní části článku.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-dekorace-dobrovolniku-v-boji-za-svobodu-Finska-t96106#358191 Verze : 0
Pamětní medaile norských dobrovolníků je popsaná na www.valka.cz v sekci Norsko. Proto jen velmi běžné připomenutí:


Medaile norských dobrovolníků byly vyrobeny ve Finsku, v době, kdy je Norsko poraženo německou armádou. Z tohoto důvodů se v tomto období do rukou dobrovolníků dostalo jen velmi málo medailí. Další exempláře jsou uděleny mezi veterány až po ukončení 2. světové války.


Další dekorací je téměř neznámá Čestná spona dobrovolníků, který bez dalšího komentáře představujeme.


Kdo a kdy byla tato spona vyrobena s přesnosti nevíme, ale počet udělených exemplářů se odhaduje na 100-160 kusů. V našich sbírkách se z pochopitelných důvodů n nachází.


Literatura je uvedena v úvodní části.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-dekorace-dobrovolniku-v-boji-za-svobodu-Finska-t96106#358947 Verze : 0
Švédští dobrovolníci, kteří bojovali v prostoru poloostrova Hango (Hanko) po ukončení bojů nosí jednoduchou z bronzu raženou sponu.

Popis spony není složitý neb je tvořena dvěmi smrkovými snítky na kterých jsou tří koruny, symbol království Švédského. Na zadní straně této spony je jednoduchá jehlice k upevnění na oděv.

V tak zvané "Pokračovací" válce 1941-44 jsou to opět dobrovolníci ze Švédska, kteří v této oblasti brání dobyté území v prostoru poloostrova Hango.

Sponu si tito dobrovolníci nechávají vyrobit později v roce 1942. Jde o práci švédské firmy "Sporrong".
URL : https://www.valka.cz/Pametni-dekorace-dobrovolniku-v-boji-za-svobodu-Finska-t96106#358948 Verze : 0
V období tak zvané "Pokračovací války 1941 - 1944" existuje několik zajímavých dekorací dobrovolníků v tomto případě již je příslušníků Švédského království.


Mezi nejznámější se řádí :

KŘÍŽ ŠVEDSKÝCH DOBROVOLNÍKU

Kříž byl na zakázku zhotoven v roce 1940. Jde o typ kříže, který tvarově navazuje na kříž Sv. Jiří, ale je vyroben z obecného kovu a patinován do barvy starého stříbra. Na střed kříže je položen kruhový medailon v bílé a modré barvě (barvy Finska). Věnec mezi rameny má připomínat bohaté lesy Finska, kde se vlastní boje odehrávali. Další finští sběratelé uvádějí, že jde o válečnou dekoraci, která připomíná složitost bojů v těžkém zimním zalesněném terénu.

Stuha je zajímavá neb jde o barvu modrou se žlutými pruhy, tedy typickou pro švédské dekorace. Středem stuhy procházejí stylizované jehličky smrku.

Existuje však nejméně jeden další typ pro bývalé bojovníky, tedy v tomto případě již veterány války, který nemá stuhu a je nošen jako kříž připínací.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-dekorace-dobrovolniku-v-boji-za-svobodu-Finska-t96106#359053 Verze : 0
Švédští dobrovolníci, můžeme říci přímo specialisté (odstřelovači a střelci), kteří působili v jednotkách finské armády, či bojovali ve svazku švédských dobrovolníků si zakládají medaili :

PAMĚTNÍ MEDAILI STOKHOLMSKÉHO SVAZU ODSTŘELOVAČU

Medaile je ražena z obecného kovu. Na přední straně je postava heraldického lva státního znaku Finska.

Na zadní straně je určující nápis rozložený ve třech řádcích :

FÖR FINLAND 1941 - (Pro Finsko 1941)

Z nápisu můžeme odvodit, že medaili si nechali zhotovit dobrovolníci - veteráni, zapojeni do války z let 1941-44, kterou nazýváme válkou "Pokračovací".

Další zajímavou dekorací je Čestná plaketa dobrovolníků. Nejde sice o nositelnou dekoraci, ale rozhodně ji můžeme zařadit mezi památky na dobrovolníky statečné Švédy.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-dekorace-dobrovolniku-v-boji-za-svobodu-Finska-t96106#359054 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více