Řád Mahmuda-bek Tarzí

Podkladů a dokladů o založení tohoto řádu vlastně mnoho neexistuje.

Existuje domněnka, že tento řád byl (snad) udělován jako ocenění historiků, spisovatelů, kteří se významně zasloužili o rozvoj Afgánské kultury. Nelze ani vyloučit ten fakt, že řád byla založen a vyroben v přelomu změny politického režimu a nebyl udělován. Tomu by napovídalo i to, že řád je nabízen k prodeji v aukčních domech v USA.

Popis řádového klenotu :

Řád Mahmuda Tarzí má podobu vypouklé hvězdice s osmi paprsky, které jsou smaltované. Literatura uvádí různé smaltování od modré až k zeleno -rudě -černé. Střed této hvězdice je kulatý medailon ohraničený zlatým věnečkem. Ve středu je afgánský stůl s knihou v rudé vazbě. Na kraji knihy je postavený kalamář s psacím brkem.

Velikost klenotu se uvádí 52 mm.

Zadní strana vypouklé hvězdice má ve svém středovém medailonu nápis, který lze přeložit :

STÁTNÍ VYZNAMENÁNÍ MAHMUD-BEKA TARZÍ

Řádový klenot je pomocí závěsného ouška upevněn na hliníkové kolodce. Stuha je 24 mm široká, rudá s úzkými bílými proužky při kraji (viz obrázek)

Poznámka:

Mahmud-bek Tarzí (1868-1935) byl afgánský spisovatel, politik a jeden z ideologů tak zvané strany "mladoafgánců". Celý svůj život obětoval afgánskému lidu a pokroku. V letech 1911-1919 byl vydavatelem a redaktorem pokrokových novin. Po politické změně v roce 1929 žil v emigraci.

Literatura :
Kolesnikov G. : Řády a vyznamenání Demokratické republiky Afganistan. 1986
G.Tisov -B. Širšov : Státní vyznamenání Afganistánu. Moskva 1998
URL : https://www.valka.cz/Rad-Mahmuda-bek-Tarzi-t96833#359947 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více