Svébohy

     
Název:
Name:
Svébohy Svébohy
Další názvy:
Other Names:
Swegbohowicz, Svejbohy, Zweiendorf
Typ:
Style:
tvrz stronghold
Stav:
Condition:
chátrající fallen into disrepair
Přístupnost:
Accessibility:
nepřístupno closed for public
Obec:
Municipality:
Svébohy Svébohy
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
48°46'50.88"N 14°43'22.80"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.1411
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
Nové Hrady
Cuknštejn
Žumberk
-
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
vlastní návštěva místa
http://www.hrady.cz/?OID=1245
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A9bohy
www.geocaching.com
URL : https://www.valka.cz/Svebohy-t97618#361791 Verze : 0
Přidám několik fotek ukazující značně tristní stav tvrze


zdroj vlastní foto
Svébohy - čelní strana

čelní strana
Svébohy - Levá strana s ubouraným křídlem

Levá strana s ubouraným křídlem
Svébohy - pravá strana

pravá strana
URL : https://www.valka.cz/Svebohy-t97618#361792 Verze : 0
Něco málo z historie
Tvrz Svébohy spolu s přilehlou vesnicí vznikla někdy na přelomu 14. a 15. století, první písemná zmínka je z roku 1411 kdy byla majetkem Petra ze Svojbohovic, později (neznám kdy) přešla na rod Pouzaru z Michnic a roku 1541 si ji nechal Oldřich Pouzar zapsat do zemských desk, dalším rodem byli Častolarové z Dlouhé Vsi a od nich tvrz vyženil Petr Kořenský z Terešova, ani ten ji nedržel dlouho a prodal ji Vincentu Holzparperovi z Holsteinu (Novohradský správce), za něhož byla tvrz přestavěna do renesanční podoby, Vincent Holzparper ale ve stavovském povstání stál na špatné straně a jeho majetek byl v roce 1623 konfiskován a následně prodán klášteru Vyšší Brod, byl ale po několika letech vrácen jeho vdově a ta jej včetně tvrze prodala Buquoyům. Tím tvrz, nebo spíše renesanční zámeček, ztratila význam jako sídlo a stala se jen hospodářskou jednotkou přičleněnou k panství Nové Hrady. Tvrz byla udržována v solidním stavu až do První světové války, kdy v ní byl hostinec, to už ale podle pramenů nepatřila Buquoyům, ale byla prodána do soukromých rukou. Po roce 1945 byla konfiskována a její stav se začal výrazně horšit, v sedmdesátých letech pak vzhledem k tomu že stav části objektu byl havarijní a ohrožoval okolí, bylo zbouráno severní (při pohledu zepředu levé) křídlo. Někdy v té době získal objekt (respektive jeho část) zpěvák Michal Tučný. Od jeho bratra a obce, která měla zbývající část získal objekt soukromý majitel v roce 1997, bohužel stav objektu je stále havarijní i když jde o památkově chráněnou stavbu. Dnešní majitel se pokouší objekt prodat, ale zdá se že bez úspěchu.
Vesnice i tvrz měla v minulosti řadu jmen jak českých tak německých, nejstarší je české Swegbohowicz, Svejbohy, ale třeba i německy Zweiendorf až k dnešnímu Svébohy.


Zdroj : vlastní návštěva místa
http://www.hrady.cz/?OID=1245
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A9bohy
www.geocaching.com
URL : https://www.valka.cz/Svebohy-t97618#361793 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více