Dotaz na fotografii

Diskuse

Mám dotaz k přiložené fotografii - je někdo schopen identifikovat přesněji období, pluk, zbraně a vůbec, co se z ní dá vyčíst? Mělo by jít zřejmě o legionáře v Rusku.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362508 Verze : 0
No myslím že legendu o legionáři můžeme vypustit hned na začátku, muž je v rakouské uniformě a pokud jde o pušku, je to zřejmě werndl 1867/77 (tedy v té době už zastaralou)která byla použita buď k výcviku nebo v zázemí ke strážní službě. Bodák (respektive jeho pochva) byl zřejmě náhradní, protože původní je mnohem delší. Dotyčný je svobodník, pluk se pokud vím určoval barvami a ty se z téhle fotky nevyčtou Sad
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362525 Verze : 0
Jen bych dodal, v pochvě je ersatz bajonet (je to hodně špatně vidět) a sumky jsou z válečné výroby - mají zapínací pásky přinýtovené dvěma nýty
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362551 Verze : 0
Díky za odpovědi. Tento člověk (vzdálený příbuzný) i sám fotil - zcela rozbité vesnice, ruské nápisy... Takže to je určitě z bojiště nebo jeho těsné blízkosti někde v Rusku. Ale nevím přesně kdy a kde.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362632 Verze : 0
No ta flinta neukazuje na nějaké nasazení, na frontě byly mannlichery a mausery, ty Werndly jsou jednorané a náboj je ještě s černým prachem, právě proto se používaly vyloženě v zázemí, nikoli na frontě. Na frontě byly i kořistní mosiny a další zbraně. Pokud jde o nápisy, azbukou (nemusí být nutně ruské) mohou být i ze Srbska, a možná i z Haliče.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362635 Verze : 0
Aj ja by som poprosil o identifikáciu uniforiem na fotografii. Dôstojníci so spoločníčkami sa fotili pred kaštielom v Humennom, asi po roku 1915. Dve slečny celé v bielom by nemohli byť zdravotné sestry? Ďakujem.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362647 Verze : 0
Osobně si myslím že nikoli, obě drží v ruce jezdecký bičík u té blž k důstojníkovi je to pěkně vidět, ta vlevo zase má boty s podpatky, šaty mají každá jiné a myslím že ani nejsou podobného střihu. Je to opravdu jen osobní názor, ale myslím že jde o dvě dámy z města (stejně jako ty druhé dvě). Ale na fotce je nejskvělejší ta slečna v šátku v pozadí, ta je otrávená opravdu drsně Smile
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362651 Verze : 0
Trocha fantazie :
Obě dámy v bílém mohou být pomocnice -sestra Červeného kříže, při zvětšení je vidět malá brož ČK ( nejasně), jezdecký bičík to byl modní trend a nutnost. Je tam vidět kaprál s medailí Za statečnost a druhý, který má také medaili, zde snad pro ozbrojenou moc z roku 1898. Celek vypadá, že to je foceno před nějakým zámečkem, kde mohl být umístěn špitál ČK a toto by mohli být uzdravující se vojáci. Nebo je to vše zcela jinak, nějaká bližší podrobnost by nebyla ??
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362654 Verze : 0
Je to zámek Humenné, to je v dotazu Smile A možností je opravdu hodně, ony ty pomocnice byly často daámy "z lepší společnosti" a ve chvíli kdy to přestalo být o rozdávání koláčků vojákům co jeli na frontu to mnohé přešlo. Může to být opravdu jakkoli, část důstojníků má polní čepice (pěchotní) část má typické rakouské důstojnické (u jednoho jsou i vidět černé kalhoty), ale žádný není raněný, spíš je to něco jiného než špitál, ale i to je jen dohad.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362657 Verze : 0
NO pokud je to Humenné, tak tam byl polní špital celkem velký. Tak já bych to tipoval tak jak jsem tipoval neb ty dámy mají brože ČK. Já jak teď píši o Ruském ČK vidím všude červeně smaltované kříže, ale zde se asi nemýlím .


ANO - nejsou to sestry školené v pravém slova smyslu, ale sestry pomocné a věřte, že pro vojáky to mělo velký význam přinést bombon vylít bažanta, pohladit a prohodit lidské slovo. Bylo to pravda modní, ale pokud k tomu jsou i peníze, svůj význam to rozhodně mělo.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362658 Verze : 0
netvrdím že nikoli, ale myslím že to opravdu nejsou sestry, ty měly celkem dost striktní režim a uniformy, Tohle vypadá spíš na takové ty "roznašečky bonbonů" Smile ona ta brož byla za války taky "módní doplněk" takže řada dam se stala členkami ale reálně tu práci nedělaly.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362659 Verze : 0
Ta to fotka je celkom určite z Humenného, to kolega kassai vie určite. Miestny kaštieľ slúžil ako provizórna nemocnica, ale pokiaľ viem tak v roku 1914. Asi to bola na začiatku bojov (jeseň 1914) určitá improvizácia. Keď sa intenzita bojov zvyšovala a ranených pribúdalo bola v meste poľná nemocnica s pomerne veľkým barakovým a stanovým komplexom. V kaštieli boli možno umiestnení vyšší dôstojníci, ktorí sa tam liečili z ľahších zranení.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362684 Verze : 0
Též se připojuji k debatě, ale se zcela jiným záměrem. Potřeboval bych helfnout s přesným určením vzoru polní lopatky (Feldspaten), které byly ve výstroji pěších trupp na začátku Velké války. Byly nošené na koženém závěsném řemení. Jde mi tedy o muster M....
Nemohu se dopátrat. Předem díky za pomoc, posloužíte dobré věci.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-fotografii-t98047#362723 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více