Lustenek

     
Název:
Name:
Lustenek Lustenek
Další názvy:
Other Names:
Pirchingerův dvůr
Děkanský dvůr
Typ:
Style:
zámek chateau
Stav:
Condition:
zachovalý well maintained
Přístupnost:
Accessibility:
nepřístupno closed for public
Obec:
Municipality:
Rudolfov -
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
48°59'24.01"N 14°32'48.81"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.1580
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
Muzeum hornictví Rudolfov -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
vlastní návštěva
http://www.toulkypocechach.com/lustenek.php
www.geocaching.com
wiki.mapy.cz
http://www.hlincovahora.cz/images/uzemniplan.pdf

Lustenek - kresba renesanční podoby zámku

kresba renesanční podoby zámku
URL : https://www.valka.cz/Lustenek-t98988#364242 Verze : 0
Zámek Lustenek, je málo známá stavba v městě Rudolfov (katastrem ale patří do Hlincovy Hory), její vznik je kladen k roku 1580, kdy zde na vykoupených pozemcích od původních havířů nechal štýrský úředník císařského solního skladu Georg Pirchinger z Lustenecku vystavět nejprve hospodářský dvůr. Výkup od původních majitelů měl ale s sebou i věcné břemeno, kterým byla povinnost dávky pro budějovické děkanství. To vedlo k dlouhodobému sporu, který ale Pirchinger neměl šanci vyhrát, protože povinnost byla zapsána do Zemských Desk. Spor skončil smrtí Georga Pirchingera počátkem roku 1592, jeho majetek byl zabaven císařem na úhradu dluhů, na přímluvu solních úředníků byl prodán jeho vdově, ale ta se ho v roce 1598 zbavuje a prodává ho dalšímu úředníkovi Thumsegerovi, ten ho dlouho nedrží a prodává ho zámožné rodině Hölzelů ze Sternsteinu, kteří v té době byli vlivnými těžaři v místních rudolfovských stříbrných dolech. Ve stejné době se před náboženským pronásledováním začali do Rudolfova stahovat protestantští emigranti a někteří údajně žili i na Lusteneku. Lustenek nejprve vlastnil krátce Hans Höltzel, ale brzy jej předal bratru Wolfovi a ten protože se odstěhoval v roce 1606 do Jáchymova, jej přenechal bratu Kašparovi Hölzelovi, který měl úřednickou funkci císařského lesmistra. Právě v roce 1606 došlo k přestavbě původního dvora na podstatně reprezentačnější zámek, v té době šlo o patrovou stavbu zhruba čtvercového půdorysu s vnitřním dvorem, bránou a sgrafity na jižní budově. Kašpar Hölzel se ale netěšil ze svého sídla příliš dlouho, ve stavovském povstání se Rudolfov i on postavil na stranu stavů, což se ukázalo po porážce na Bílé Hoře poněkud neprozíravé. Při tažení císařských vojsk byl Rudolfov vypálen Hölzel již před tím s rodinou utekl, ale jeho majetek byl pochopitelně vítězi zabrán a konkrétně Lustenek si přivlastnil generál don Baltazar Marradas, zámek zřejmě nebyl příliš poničen, protože byl Marradasem během jednoho roku opraven a následně postoupen českobudějovickému děkanství. Děkanství majetek i s přilehlým hospodářstvím pronajímalo a jen v 18. století jej využívalo jako svou letní rezidenci, v letech 1702 - 1722 byl také zámek upraven v barokním stylu. V roce 1828 zámek vyhořel a byl opraven do dnešní podoby v následujícím roce. V 19. století byla v zámku umístěna jednu dobu i hájovna blízkého polesí. Objekt zámku i hospodářství bylo majetkem církve až do roku 1948, kdy byl zestátněn a stal se majetkem obce Hlincova Hora, ta se jej ale obratem zbavila a předala ho Č. Budějovicím, Město Budějovice jej v roce 1954 předalo národnímu podniku Drobné zboží, po privatizaci pak majetkem firmy Finorg s.r.o, po jejím krachu jej konkurzní správce chtěl prodat, ale budějovické děkanství na objekt vzneslo nárok a tak je dnešní majetková situace poněkud nejasná, což stavbě zřejmě neprospívá. Objekt je nepřístupný, oplocený a zatím v celkem solidním stavu, alespoň při pohledu zvenčí. Na některých místech jsou ještě znatelná původní renesanční sgrafita.
zdroje viz tabulka
Dnešní vzhled vystihují fotografie
zdroj : vlastní foto
Lustenek - pohled od východu

pohled od východu
Lustenek - jihovýchodní roh s opěrákem

jihovýchodní roh s opěrákem
Lustenek - pohled od jihu

pohled od jihu
Lustenek - pohled na západní stranu s branou do dvora

pohled na západní stranu s branou do dvora
URL : https://www.valka.cz/Lustenek-t98988#364243 Verze : 0
Několik poznámek pro případné výletníky. Až k objektu vede cesta a autem lze zajet až do vzdálenosti cca 100m, prohlídka je možná pouze zvenčí, ale i tak stojí za to obejít celkem rozlehlý areál, navíc je od něj opravdu nádherný výhled směrem k jihu na celou budějovickou kotlinu. Pokud pojedete autobusem MHD, zvolíte linku č. 1, ale musíte si vybrat tu která má konečnou Rudolfov "na Americe" (tato linka má dvě konečné v Rudolfově a druhá která končí u kostela je poměrně daleko) od ní pak do kopce a po asi 300 metrech ulicí Děkanskou (je to ta levá co jde do kopce Smile ) jste u cíle.
Pokud se chcete projít, doporučuji se kousek vrátit zmíněnou ulicí, projít doprava ke Královskému rybníku, po jeho hrázi pak do vlastního Rudolfova ke kostelu a případně do Hornického muzea (pozor jeho otevírací doba je mimo prázdniny jen ve všední den).


zdroj : vlastní zkušenost
URL : https://www.valka.cz/Lustenek-t98988#364245 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více