Bílý fosfor (WP)

Bílý fosfor je látka voskového vzhledu, žlutavě zbarvená. Lehce se rozpouští v sirouhlíku, hůře v tucích, lipoidech a benzolu a skoro vůbec ne ve vodě. Prudce reaguje se vzdušným kyslíkem. Jeho hlavním účinkem jsou spáleniny a celková intoxikace. Úmrtí může nastat i po poškození jater, ledvin i jiných orgánů. První pomoc spočívá v zamezení přístupu vzdušného kyslíku k hořícímu fosforu. Potom místo ošetřit 5% roztokem modré skalice. Celkovou otravu fosforem léčíme symptomatickými léky.
URL : https://www.valka.cz/Bily-fosfor-WP-t10958#33721 Verze : 0
Neviem, či sa tuhý biely fosfor používa ako chemická zbraň, jednoznačne je však nestabilný a na vzduchu ľahko zápalný. Preto sa uchováva vo vode.
Používa sa však ako náplň dymových granátov s označením WP.
URL : https://www.valka.cz/Bily-fosfor-WP-t10958#153345 Verze : 0
Biely fosfor je forma elementárneho fosforu. Elementárny fosfor môže existovať v štyroch formách: biely, červený, fialový a čierny. Priemyselne sa vyrába z fosforečnanu vápenatého redukciou uhlíkom v elektrických peciach. V prírode sa vyskytuje takmer výlučne v podobe solí kyseliny fosforečnej ako minerály - apatit a fosforit. Toxický je len biely fosfor. Zahrievaním bez prístupu vzduchu pri cca 2600C vzniká menej reaktívny, nejedovatý červený fosfor. Čierny fosfor bol prvýkrát pripravený zahrievaním bieleho fosforu v neprítomnosti kyslíka za tlaku cca 1000 MPa.


Otrava fosforom


Akútna otrava po požití sa prejaví popálením v hrdle a bolesťami brucha. Pri inhalácií pár sa dostaví chronická otrava – nevoľnosť, zvracanie, krvavé hnačky, zväčšenie pečene a žltačka. Môže dôjsť k rednutiu kostí a kostným nekrózam. Smrteľná dávka pre dospelého človeka je cca 70 mg fosforu.


Zdroj
www.sazp.sk
URL : https://www.valka.cz/Bily-fosfor-WP-t10958#338388 Verze : 0

Diskuse

Jo, fosfor, nech ho na vzduchu se samovolně vznítí. A při tom se dá použít i jinak. Jedovatých vlastností se využívá i jinak, dá se použít i jako jed na krysy, ale zatím nevím, jak to provádějí v praxi. Pokud se však tepelně převede na červený fosfor, jsou z toho zápalky.
URL : https://www.valka.cz/Bily-fosfor-WP-t10958#59260 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více