M1A1 (90mm protiletadlový kanón)

M1A1 (90 mm anti-aircraft gun)
90-mm Antiaircraft Gun M1A1
TTD
ráže : 90 mm (L/50)
váha hlavně : 1109. kg
délka : 4,60 m
šířka : 4,16 m
výška : 3,07 m
délka s podvozkem : 4,73 m
váha střely : 10,61 kg
rychlost palby : 25 ran za minutu
úsťová rychlost : 823 m/s
dostřel : 17 823 m
výškový dostřel : 12 040 m
URL : https://www.valka.cz/M1A1-90mm-protiletadlovy-kanon-t21479#82135 Verze : 0
přidám i pár fotek (jsou z muzea v Saint Mere Eglise )
M1A1 (90mm protiletadlový kanón) -


M1A1 (90mm protiletadlový kanón) -


M1A1 (90mm protiletadlový kanón) -


URL : https://www.valka.cz/M1A1-90mm-protiletadlovy-kanon-t21479#82187 Verze : 0
Ve třicátých letech se americké protiletadlové kanony ráže 76 mm staly již zastaralými. Proto byla 9.6.1938 vypsána soutěž na jejich nahrazení, vybrána byla ráže 90mm, která byla považována za maximální protože náboje této ráže ještě umožňovaly ruční nabíjení. Ze soutěže vzešel prototyp "90mm T2"byl v roce 1940 zaveden jako „antiaircraft gun 90mm M1“. Kanon ráže 90 mm se stal standardním těžkým protiletadlovým dělem US Army v průběhu WWII. Přestože nebyl tak dobrý jako jeho německé a britské protějšky obdobné ráže stal se (zvláště po zavedení radarového navádění) velmi účinnou zbraní. Tyto kanony byly nejtěžší zbraní proti letadlům použitou američany mimo jejich vlastní území. Kanony byly zařazeny na úrovni divize, a také k ochraně důležitých cílů (třeba vyloďovacích přístavů a přístavu v Antverpách. Nejrozšířenější variantou byla za WWII verze M1A1, zavedená do výzbroje v roce 1941. V polovině války už z výrobních linek sjížděly stovky těchto kanonů. Kromě armády byly užity i v modifikované podobě na lodích a k pobřežní obraně.
Verze M1
První verze vyráběná od 21.3.1940, vyrobena ve stovkách kusů a o rok později nahražena verzí M1A1
Verze M1A1
Zavedena 22.5.1941. Lišila se pozměněnou lafetou a hlavně pomocným nabíjecím systémem. produkce začala okamžitě a do vstupu USA do války dala více než tisíc kusů. Tato verze byla za války nejrozšířenější.
Verze M2
Po vypuknutí války docházely zprávy o užití německých děl ráže 88 mm k palbě proti tankům. Po vstupu USA do války na straně spojenců vznikl potom požadavek aby i 90mm děla zařazená na úrovni divize měla tuto schopnost. Původní modely M1 však nemohly sklonit hlaveň a vést palbu při nulové elevaci, proto byla palba proti tankům u těchto děl nemožná. Byl zadán projekt na přestavbu děl ráže 90mm, tak aby se z nich stala dvojúčelová děla. Projekt byl započat 11.9.1942 a výsledek tohoto zlepšení byl přijat 13.5.1943 jako verze M2. Od předchozích modelů se lišil zcela jinou lafetou a elektrickým zařízením na zasouváním nábojů do hlavně. délka tohoto děla s lafetou je výrazně delší.
URL : https://www.valka.cz/M1A1-90mm-protiletadlovy-kanon-t21479#82212 Verze : 0
Nekontaktní (přibližovací) zapalovač VT, ( Proximity fuze, Variable timing fuze).


Granáty protiletadlových děl větších ráží (57 -130mm) mají schopnost poškodit letadlo střepinami i při výbuchu několik metrů od povrchu letadla, proto jsou tyto granáty vybavovány zapalovači s dvojí funkcí. Kromě uvedení v činnost nárazem je nastaven i čas autodestrukce, který je vypočítáván průběžně podle parametrů letu cíle střeleckým počítačem (PUAZO, Fire Director). Nastavení prováděli ručně zvláštním klíčem nabíječi, a do výpočtů se muselo zohlednit jak se přemístní letadlo za dobu kterou jim bude trvat nastavení a nabití, i když vlastní spuštění časovače nastalo až zrychlením při výstřelu. Dosažení požadované přesnosti načasování lepší než 100 ms bylo obtížně splnitelné, proto se pozornost vývojářů zaměřila na zapalovač pracující automaticky - přiblížením k cíli. Jeho vývoj byl v USA zadán v r. 1940 pod dojmem zpravodajských informací o zkoušení různých systémů nekontaktních zapalovačů v Německu. První vzorky v ráži 127mm byly hotovy už v roce 1941.


Zapalovač vysílal v radiovém pásmu 180 - 220 MHz, a při průchodu kolem kovového cíle detekoval odražený signál posunutý o dopplerovskou frekvenci okolo 800 Hz. Rozdílový signál byl filtrován a zesílen, po dosažení nastavené amplitudy koncový prvek odpálil rozbušku. Celé schéma bylo realizováno s čtyřmi bezpaticovými elektronkami o průměru 10,5mm a délce asi 25 mm zapájených do jednostranného plošného spoje. Testy prokázaly očekávané parametry, s vyjímkou nižší spolehlivosti (kolem 80%) způsobené mech. poruchami el. součástek a zejména suchých anodových baterií použitých k napájení. K podstatnému zlepšení došlo s konstrukcí ampulových baterií aktivovaných výstřelem. Baterie se skládala ze sloupců elektrod mezikruhováho průřezu uvnitř kterých byla ampule ze skla nebo tenké plechové folie naplněná elektrolytem. Při výstřelu došlo k rozbití ampule a odstředivá síla rotujícího granátu pomohla k zatečení elektrolytu mezi elektrody. Baterie začala dávat požadovaná tři napětí do 0,2 s, tím bylo možno vypustit elektromechanické spínače maskové jistoty reagující na zrychlení nebo rotaci. Překonstruovány byly i některé kondenzátory a bylo provedeno zalitím parafinem. Spolehlivost a doba použitelnosti se tak dostaly na očekávané hodnoty. Současně se zdokonalováním technologie výroby probíhal paralerně i vývoj pro ráže 90 a 76 mm. Celkem bylo vyrobeno údajně přes 2 miliony kusů a výrobní cena klesla na 18 dolarů.


Vzhledem k tomu, že vývojáři si byli vědomi snadného okopírování i sestrojení rušičky byl na jejich nasazení použit zvláštní režim utajení. Kromě používání označení - Variable Timing Fuze, byl zapalovač schválen k použití pouze u námořnictva s tím, že selhané granáty skončí v moři. Po vylodění v Itálii, nebyli spojenci schopni zajistit svým jednotkám nadvládu ve vzduchu, proto byly VT zapalovače uvolněny v ráži 90 mm pro použití u pozemních jednotek. Jejich použití při vylodění u Anzia bylo překvapením pro spojence i německou stranu. V podmínkách, kdy ve vzduchu byla jen německá letadla se bateriím 90 mm kanonů podařilo sestřelovat nevídaných 40 % letadel a byly jedním z prvků, který zabránil fiasku operace. Velmi dobře se osvědčilo spojení baterie 90 mm kanonů + radiolokátor SCR-584 + střelecký počítač (Fire Director) M9 + "Variable Timing fuze" proti křídlatým střelám V-1 v r. 1944. Vrcholným kouskem byl denní výsledek britské pobřežní baterie, které se podařilo sestřelit 8 střel z 9 prolétávajících jejich sektorem obrany. K tomuto fantastickému výsledku je ale potřeba připomenout, že autopilot vedl střely V-1 po přímce, s konstantní výškou, kursem a rychlostí, tedy v tabulkových podmínkách, a ani po rozprasku prvních granátů nazahájil úhybné manévry, jak to často obsluhám PL kanonů dělají zlomyslní piloti.
Posledním krokem v odtajnění bylo nasazení proti pěchotě v okopech při německé protiofenzivě v Ardenách. Dělostřelecká palba s použitím klasických nárazových zapalovačů je proti pěchotě zakopané v individuálních okopech velmi neefektivní. S VT zapalovači docházelo k výbuchu granátu několik metrů nad zemí,a proti střepinám přilétávajícím shora okop nechránil.


S koncem WW2 došlo i k poklesu významu přibližovacích zapalovačů pro protiletadlové dělostřelectvo, protože americké bombardéry disponovaly účinnými rušičkami již od roku 1942, a v korejské válce už rušička byla standardním vybavením všech bombardérů.


Příspěvek dávám ke zbrani, se kterou se zapalovače nejvice proslavily, přestože delaborované komponenty, které jsem měl v rukách pocházely ze zapalovače pro 5" kanon a sovětského analogu AR-30.


Zdroje :
VT Fuzes, Operational Pamphlet 1480, Bureau of Ordnance, May 1946
MIL-HDBK- 757 (AR), Fuzes, 1994
vlastní archiv
M1A1 (90mm protiletadlový kanón) - El.scchéma - z internetu.

El.scchéma - z internetu.
M1A1 (90mm protiletadlový kanón) - Celková kompozice zapalovače.

Celková kompozice zapalovače.
M1A1 (90mm protiletadlový kanón) - Zdroje energie - 3 napětí, aktivované výstřelem.

Zdroje energie - 3 napětí, aktivované výstřelem.
URL : https://www.valka.cz/M1A1-90mm-protiletadlovy-kanon-t21479#383009 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více