Fridrich Vilém I.

Preußen
Nastoupil na trůn po svém otci - Fridrichovi I. roku 1713. Na straně protifrancouzské koalice se zúčastnil
závěrečné fáze války o španělské dědictví a následných mírových jednání v Utrechtu, kde mu byl roku 1715 potvrzen od poražené Francie pruský královský titul. Ten získal jeho otec Fridrich I. od císaře Leopolda I. v roce 1701.


Fridrich Vilém byl nazýván "vojenským králem", nebo též "Drillmeister" kvůli své posedlosti k udržování silné a disciplinované armády, která se za jeho panování stala hlavním mocenským faktorem ve státě. Zúčastnil se tzv. severské války na straně protišvédské koalice a mírovou smlouvou ve Stockholmu roku 1720 získal Pomořansko.
Jako první německý panovník měl i zámořské ambice a vyslal vlastní průzkumnou expedici do západní Afriky!


Ve vnitřní politice se opíral o byrokratický aparát a armádu a prováděl politiku posilování absolutismu. V náboženských otázkách byl tolerantní a pozval do země protestantské uprchlíky ze Solnohradska, aby pomohli osídlit východní Prusko, vylidněné morovou epidemií z roku 1713.


Po celý život ho sužovala dědičná porfyrie a spory s jeho synem Fridrichem. Zemřel 31. května 1740 v Postupimi u Berlína..
URL : https://www.valka.cz/Fridrich-Vilem-I-t21649#82841 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více