Alžběta I. Petrovna

Yelizaveta I Petrovna
Елизавета I Петровна
Alžběta Petrovna, vlastním jménem Jelizaveta se narodila 29.12.1709 jako nejstarší dcera Petra I. Velikého. Trůn získala převratem v listopadu 1741, při kterém byl sesazen a uvězněn nezletilý carevič Ivan VI.


Za sedmileté války uzavřela Alžběta Petrovna vojenské spojenectví s Marií Terezií proti Fridrichovi II. Faktickou moc ve svých rukou však soustředili ministři Šuvalov a Bestužev-Rjumin, kteří vládli s podporou vysoké šlechty.


Za vlády Alžběty Petrovny došlo v Rusku k hospodářskému rozmachu a u jejího dvora počalo období osvícenství. Z iniciativy M. V. Lomonosova byla také v Moskvě založena první univerzita.
URL : https://www.valka.cz/Alzbeta-I-Petrovna-t21654#82688 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více