Pierce, Franklin

     
Příjmení:
Surname:
Pierce Pierce
Jméno:
Given Name:
Franklin Franklin
Jméno v originále:
Original Name:
Franklin Pierce
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
brigádní generál Brigadier general
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
? ?
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
23.11.1804 Hillsborough, New Hampshire
23.11.1804 Hillsborough, New Hampshire
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.10.1869 Concord
08.10.1869 Concord
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
14. prezident USA
Senátor za New Hampshire
Člen Sněmovny reprezentantů
14th President of the United States
United States Senator from New Hampshire
Member of the U.S. House of Representatives
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Franklin_Pierce
URL : https://www.valka.cz/Pierce-Franklin-t22816#580402 Verze : 0
Franklin Pierce ( * 23. 11. 1804 + 8. 10.1869 )
14. prezident USA 1853 – 1857



Narodil se v rodině účastníka války za nezávislost, velitele státní milice, politika a farmáře Benjamina Pierce, v Hillsbourgh stát New Hampshire, 23. listopadu 1804. Po ukončení základní školy studoval na Bowdoin College v Brunswicku, kde roku 1824 složil závěrečnou zkoušku. Následující tři roky se věnoval studiu práv u různých advokátů a soudců.


Od roku 1827 vykonával advokátní praxi v Hillsborough. Roku 1829 se stal poslancem newhampshirské sněmovny. Byl stoupencem Andrewa Jacksona, kterého podporoval při jeho znovuzvolení prezidentem roku 1832. V dalším roce se stal poslancem Kongresu USA ve Washingtonu. Zde pokračoval ve své podpoře A. Jacksona, brojil proti Bance Spojených států a radikálním odpůrcům otroctví.


V roce 1834 se oženil s Jane Means Appletonovou. Měl s ní tři syny. Dva zemřeli již v ranném dětství. Syn Benjamin zemřel při vlakovém neštěstí krátce před nástupem Pierce do funkce prezidenta.


Roku 1836 byl zvolen do Senátu Spojených států. Jako demokrat podporoval prezidenta Van Burena. Roku 1842 se z důvodu převahy whigů v parlamentu, následné nechutě pokračovat v práci senátora a naléhání manželky křesla senátora vzdal.


Přesídlil do Concordu v New Hampshire a věnoval se advokacii, ale i práci ve straně. Roku 1844 organizoval v New Hampshiru prezidentskou volební kampaň Jamese K. Polka. Na oplátku mu Polk nabídl v roce 1846 místo vrchního státního návladního v New Hampshiru. Pierce to odmítl.

Roku 1847 vstoupil do armády a v hodnosti plukovníka a později brigádního generála se účastnil války s Mexikem. Následující rok, po skončení války s Mexikem se vrátil do Concordu. Odmítal nabídky na různé politické funkce. Demokratické straně přesto zůstával věrný. Roku 1850 předsedal Ústavnímu konventu státu New Hampshire.
Na předvolebním sjezdu strany v roce 1852 neprošel žádný z navrhovaných kandidátů. Ke zvolení kandidáta bylo potřeba 49 kol a nakonec byl nominován Pierce, což byl určitý kompromis. V následujících prezidentských volbách toho samého roku, porazil oba protikandidáty. Jak hlavního soka, kandidáta whigů generála Winfielda Scotta, tak méně úspěšného kandidáta protiotrokářů Johna P. Haleova.


V prezidentském úřadu.
Pierce nastoupil prezidentský úřad 4. března 1853, v osmačtyřiceti letech, do té doby jako nejmladší prezident USA.
Při sestavování kabinetu se projevil směr jeho politiky. Vnitřní konzervativní a prootrokářský, v zahraniční expanzionistický. Měl touhu získat Kubu a nová území od Mexika.V dubnu 1853 zemřel viceprezident W. R. King. Jeho úřad zůstal po celé funkční období neobsazen. Roku 1854 se do popředí dostala opět otázka otrokářství, která v konečném důsledku přinesla občanskou válku. Pierce podporoval „Kansas-Nebraska Act“, který rušil missourský kompromis z roku 1820 o zakázání rozšiřování otroctví na západě a 30. května 1854 zákon po schválení Kongresem podepsal. Došlo k politické polarizaci země. Pierce ztratil své přívržence na severu Únie, mimo jiné i z důvodu jednostranného hájení jižanských zájmů.


V mezinárodní politice se zpočátku dařilo. Gadsdenovou koupí získaly USA na sklonku roku 1853 od Mexika za 10 000 000 dolarů 30 000 mil čtverečních velký pruh země, který byl přičleněn k Arizoně a Novému Mexiku. Pierce se snažil od Španělska získat Kubu, v krajním případě i vojenskou cestou. Násilná cesta se nelíbila politikům severu. Sever země chápal získání Kuby také jako další krok k rozšiřování otroctví, což opět Piercemu ubralo z popularity v této oblasti.
V roce 1854 mohla Pierceova vláda začít těžit ze smlouvy, kterou s Japonskem uzavřel předchozí prezident Millard Fillmore.


Do prezidentských voleb v roce 1856 již Pierce, ač chtěl, nominován svou demokratickou stranou nebyl. Přispěla k tomu jeho politika. Demokraté postavili jako kandidáta Jamese Buchanana, t.č. vyslance v Anglii. Republikáni postavili J. C. Frémonta. American Party postavila jako kandidáta bývalého prezidenta Millarda Fillmora. Prezidentské volby vyhrál James Buchanan a v roce 1857 se stal prezidentem.


V roce 1857 vykonal Pierce rozsáhlou cestu po Evropě. Po návratu do Concordu se již politicky neangažoval. Během občanské války sice stál na straně Únie, odmítal však zrušení otroctví a sympatizoval s Jihem.


Zemřel 8. října 1869 v Concordu stát New Hampshire, kde je také pochován.


Současní historici považují Pierceho prezidentství za omyl.



čerpáno: Peter Schafer, Prezidenti USA, Mladá Fronta 1995, ISBN 80-204-0499-6
wikipedia.infostar.cz
URL : https://www.valka.cz/Pierce-Franklin-t22816#129579 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více