VW typ 129 (demoliční vozidlo)

Táto špeciálna verzia vychádzala z VW typ 128, pôvodného dlhého predchodcu známeho Schwimwagenu typ 166.
Konštrukcia bola vyplnená trhavinou a mala slúžiť na ničenie opevnených miest odporu. Na rovnaké účely vznikli podobné, no pásové konštrukcie B-IV, Springer či Goliáš.
Projekt nebol dotiahnutý do sériovej podoby.


fotozdroj: diskusné fórum na nete(Axis,Missing???) viedla sa tam diskusia na túto tému...
zdroj určenia typu 129 čoby nosič nálože: Militaria č.76 VW Kubelwagen, Schwimmwagen - v súpise jednotlivých typov - typ 129 určená ako špeciálna experimentálna verzia, s krátkym opisom druhu určenia na str.30
https://strangernn.livejournal.com/607152.html

VW typ 129 (demoliční vozidlo) -


VW typ 129 (demoliční vozidlo) -


URL : https://www.valka.cz/VW-typ-129-demolicni-vozidlo-t28982#102305 Verze : 2
Vzhledem k tomu že vozů VW 128 bylo jen 30 kusů není divu že nedošlo k sériové výrobě Smile Osatně na snímku je vozidlo upravené na pohon plynem s jehož použitím v boji se dá sotva počítat
URL : https://www.valka.cz/VW-typ-129-demolicni-vozidlo-t28982#102334 Verze : 0
Len by ma zaujímalo,či vozidlo bolo plavbyschopné a akým spôsobom malo byť navádzané...nemáš viac info ?
Malo byť aspoň trochu opancierované? Predpokladám,že malo byť diaľkovo ovládané..ako mala byť ovládaná predná náprava?Predsa len,ovládať tank pribrzďovaním pásov je niečo iné-jednoduchšie.
URL : https://www.valka.cz/VW-typ-129-demolicni-vozidlo-t28982#102343 Verze : 0
No vozidlo s označením 129 je vedeno jako speciální (ne jako nosič nálože) nejsem si jist zda bylo uvažováno jako nosič, to co je na fotce tomu celkem odpovídá, specialita může být pohon na plyn. Osobně moc nevěřím v obojživelníka (ono je dost těžké vyjet z vody a na dálkové řízení je to zřejmě v podstatě nemožné) pokud bylo toto vozidlo použito šlo spíš o jeho náhon 4x4 než o něco jiného.
URL : https://www.valka.cz/VW-typ-129-demolicni-vozidlo-t28982#102392 Verze : 0
druhý zdroj mám taky (v mém vydání je to strana 34) a je zde pouze označení o speciální verzi bez bližšího určení. (kniha vyšla dvakrát tvé vydání je pozdější, může tedy u něj být něco co já tam nemám Smile diskuze na netu jsou dobré, ale... pokud neznám diskutující asi bych přistupoval k informaci opatrně, to na fotce je verze uváděná jako pohon plynem (bylo jich několik včetně pohonu na dřevoplyn na různých strojích VW) u verze na boj dost podivná, teoreticky lze samozřejmě předpokládat že se na ní něco zkoušelo (třeba rádio) bohužel fotka asi není celá a podivné "výstupky" jsou cosi co stojí za vozem
URL : https://www.valka.cz/VW-typ-129-demolicni-vozidlo-t28982#102398 Verze : 0
8.4. 1942 personál Panzer-Versuchs- und Ersatz-Abteilung 300 upravil dva VW typ 128 dodané z Porscheho továrne zo Stuttgart-Zuffenhausenu.
Vozidlo bolo kompletne uzavretej plechovej konštrukcie. Výbušnina bola v zadnej časti vozidla. Bol modifikovaný výfukový systém. Dve zvislé výfukové (nasávacie???) otvory boli kryté obdĺžnikovými krytmi. Tie dva podlhovasté objekty po stranách vozidla mali byť rakety, ktoré mali byť iniciované pred dosiahnutím brehu a pomáhali vozidlu prekonať prechod na pevninu (???). Vozidlá boli testované na rieke Spree. Jedno vozidlo bolo pri skúškach zničené, druhé bolo ponechané u jednotky Panzer-Versuchs- und Ersatz-Abteilung 300, ktoré ho používalo na iné účely. Myšlienka obojživelného demoličného vozidla sa neujala.


forum.axishistory.com
Marcus Jaugitz - Funklenkpanzer, JJ Federowicz, Manitoba, Canada, 2001, ISBN 0-921991-58-4

VW typ 129 (demoliční vozidlo) - Foto stroja zo ZSSR 1943.

Foto stroja zo ZSSR 1943.
VW typ 129 (demoliční vozidlo) -


URL : https://www.valka.cz/VW-typ-129-demolicni-vozidlo-t28982#102417 Verze : 2
zmínka o raketách (Takeoff-assist rockets could be attached on the left and right sides of the rear metal shield) se nevztahuje na objekty na bocích vozidla ale říká asi toto : Pomocné rakety mohly být upevněny vlevo a vpravo na zadním kovovém krytu, zřejmě je tím myšlen kryt pro nálož, tomu odpovídají i ty prstence umístěné na vrchní části vozu. místa posádky byla zřejmě zachovány (jinak by na nich nebyly odklápěcí kryty) možná se s nimi počítalo jen po dobu zkoušek, nad řidičem je kryt který zřejmě kryje vyčuhující volant. Musím uznat že v tomto světle budu muset poopravit své znalosti Smile a díky za vytažení tohoto zajímavého "kusu" na světlo.
Krabicemi na zádi prochází jak sání tak tlumiče výfuku (možná se dostaly zatížením zádi příliš nízko?) Sání může být i obdélníková krabice na levé straně vzadu
Jo "River Spree" je zřejmě řeka Spréva.
URL : https://www.valka.cz/VW-typ-129-demolicni-vozidlo-t28982#102425 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více