DeBellevue, Charles

     
Příjmení:
Surname:
DeBellevue DeBellevue
Jméno:
Given Name:
Charles Barbin Charles Barbin
Jméno v originále:
Original Name:
Charles Barbin "Chuck" DeBellevue
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
15.08.1945 New Orleans
15.08.1945 New Orleans
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- zástupce náčelníka štábu 5. letecké armády
- velitel 95. letištního křídla
- Deputy chief of staff of 5th Air Force
- Commander of 95th Air Base Wing
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Byl prvním operátorem zbraňových systémů USAF, který se stal letecký esem. He was the first USAF Weapon Systems Officer to become a flying ace.
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org
https://www.af.mil
DAVIES, Peter E.: USAF F-4 Phantom II MiG Killers 1972-73, Osprey Publishing Ltd., Oxford 2005; ISBN 1841766577
en.wikipedia.org
veterantributes.org
URL : https://www.valka.cz/DeBellevue-Charles-t85885#321061 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
DeBellevue DeBellevue
Jméno:
Given Name:
Charles Barbin Charles Barbin
Jméno v originále:
Original Name:
Charles Barbin "Chuck" DeBellevue
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1968 podporučík
DD.MM.1968 RRR second lieutenant
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org
https://www.af.mil
DAVIES, Peter E.: USAF F-4 Phantom II MiG Killers 1972-73, Osprey Publishing Ltd., Oxford 2005; ISBN 1841766577
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/DeBellevue-Charles-t85885#675868 Verze : 0
Charles Barbin "Chuck" DeBellevue se v roce 1972 stal prvním operátorem zbraňových systémů USAF, který se zařadil mezi letecká esa.


DeBellevue se narodil 15. srpna 1945 ve městě New Orleans. Své dětství strávil ve své rodné Louisianě. Nedostal se na vytouženou Leteckou akademii, a tak vystudoval University of Southwestern Louisiana v louisianském městě Lafayette. Studia zakončil v roce 1968. Jelikož během studií absolvoval program pro záložní důstojníky letectva, vstoupil do letectva v hodnosti podporučíka. Zde se mu nejprve nepodařilo zvládnout pilotní výcvik, avšak DeBellevue se nevzdal a zkusil kurz pro navigátory. Po jeho úspěšném absolvování prošel výcvikem pro bojové osádky na letounu F-4 Phantom II. Poté byl převelen k 335. taktické stíhací peruti, kde na stroji F-4D létal ve funkci operátora zbraňových systémů.


V říjnu 1971 byl převelen k 555. taktické stíhací peruti "Triple Nickel", která byla součástí 432. taktického průzkumného křídla. Ze základny Královského thajského letectva v Udornu létal DeBellevue na stroji F-4D s pilotem kapitánem Stevem Ritchie. Jejich stroj byl jedním z těch, které byly vybaveny horkou a utajovanou novinkou. Elektronický systém APX-80 "Combat Tree" umožňoval operátorům ve Phantomech rozpoznávat signály IFF vysílané MiGy, a tak je lokalizovat, ačkoli se ještě nacházeli mimo dohled.


Dne 10. května, v průběhu operace Linebacker, Ritchie a DeBellevue dosáhli, s pomocí letounu včasného varování EC-121 Warning Star a radiolokační strážní lodě USS Chicago, prvního sestřelu nepřátelského MiGu-21. DeBellevue na něj vyslal dvě protiletadlové řízené střely AIM-7 Sparrow. Ta v pořadí druhá přinesla nepřátelskému stroji zkázu. Další dva sestřely zaznamenali Ritchie a DeBellevue 8. července během bojové letecké hlídky na stroji F-4E. Ačkoliv šlo o verzi s leteckým kanónem M61 Vulcan, dosáhli paradoxně úspěchu střelami Sparrow. Dne 28. srpna 1972 zaznamenala dvojice během bojové letecké hlídky další sestřel. DeBellevue si tak připsal čtvrtý úspěšný zásah, zatímco pro Ritchieho to byl dokonce již pátý úspěch, a tedy sestřel, kterým se zařadil mezi letecká esa. Toho dne opět letěli na stroji F-4D. I v tomto případě byli v předstihu varováni radiolokační strážní lodí, tentokrát to byla USS Long Beach, a navíc dostávali data od hlídkujícího stroje EC-121. Ritchieho roj pronásledoval dva MiGy. Poté, co jedna z vypálených střel Sparrow zasáhla jeden z unikajících nepřátelských strojů, rozhodl se Ritchie nepokračovat ve stíhání toho druhého, ale kvůli docházejícímu palivu nasměřoval Phantom směrem na základnu. Dne 9. září si během bojové letecké hlídky DeBellevue přisal na své konto další dva zásahy. I tentokrát byl operátorem ve stroji F-4D, avšak pilotem nebyl Ritchie, nýbrž kapitán John A. Madden, Jr., pro kterého to byly první dva sestřely. V obou případech se jednalo o MiGy-19, na které Phantom vyslal protiletadlové řízené střely AIM-9 Sidewinder.


DeBellevue dosáhl v průběhu vietnamské války šesti setřelů, čímž nejen že se zařadil mezi letecká esa, ale byl vůbec nejúspěšnější z nich.


Po svém šestém sestřely DeBellevue skončil s aktivní bojovou činností a zkusil se přihlásit na pilotní výcvik. To se mu podařilo a absolvoval ho na Wiliamsově letecké základně v Arizoně v listopadu 1972. Poté létal s Phantomem II u 49. taktického stíhacího křídla na Hollomanově letecké základně ve státě Nové Mexiko. V roce 1975 byl převelen na Elmendorfovu leteckou základnu na Aljašce, kde sloužil jako zástupce operačního důstojníka u 43. taktické stíhací perutě. Poté působil zástupce náčelníka štábu 5. letetcké armády na letecké základně Jokota v Japonsku. Následoval post velitele 95. letištního křídla na Edwardsově letecké základně v Kalifornii. Na této pozici zůstal až do roku 1995. Jeho poslední funkcí u letectva bylo velení oddílu 440 Sboru pro výcvik důstojníků letectva v záloze při University of Missouri. V lednu 1998 odešel v hodnosti plukovníka do výslužby.




Zdroje:
http://en.wikipedia.org
http://www.af.mil
DAVIES, Peter E.: USAF F-4 Phantom II MiG Killers 1972-73, Osprey Publishing Ltd., Oxford 2005; ISBN 1841766577
URL : https://www.valka.cz/DeBellevue-Charles-t85885#317624 Verze : 0
Zdroj: wikipedia.org
DeBellevue, Charles - kapitán Charles B. DeBellevue

kapitán Charles B. DeBellevue
DeBellevue, Charles - kapitáni Steve Ritchie a Charles DeBellevue před vzletem na další misi

kapitáni Steve Ritchie a Charles DeBellevue před vzletem na další misi
URL : https://www.valka.cz/DeBellevue-Charles-t85885#317684 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více