CZK - Odstřelovačská puška vz. 54

V padesátých letech se krom jiných zbraní pro ČS armádu řešil i problém odstřelovačské pušky, v armádě bylo několik typů jak německých tak sovětských a bylo nutno situaci řešit. Nakonec v prosinci 1953 zvítězila československá úprava sovětské pušky Mosin 1891/30. Byla zavedena jako "Odstřelovačská puška vz. 54". Puška byla v armádě nahrazena počátkem sedmdesátých let sovětskou puškou SVD, v policii vydržela déle, ale i tam byla ve výzbroji speciální jednotky (dnešní URNA) nahrazena puškou SVD.Zajímavostí je že po roce 1990 byly pušky vz.54 znovu zavedeny k policii, byly pro potřeby odstřelovačů přepažbeny a používaly se souběžně s dalšími zbraněmi minimálně do poloviny devadesátých let.


zdroj : vlastní foto, návštěva muzea policie a vlastní poznámky
www.samuraj.cz
web.mvcr.cz
URL : https://www.valka.cz/CZK-Odstrelovacska-puska-vz-54-t85933#317883 Verze : 0
Neskoršia modifikácia pušky, označovaná aj ako vz.54/91, foto stiahnté niekde z netu
URL : https://www.valka.cz/CZK-Odstrelovacska-puska-vz-54-t85933#664332 Verze : 0

Diskuse

Dobry den,


muzete mi prosim sdelit, jak to bylo s ustroji strelce-odstrelovace v dobe sluzby teto zbrane?
Do nastupu Dragunova a v dobe pred zavedenim odevu vz.60 mi male sumky ci dvojsumky nebo trojsumky zase tak divne nepripadaji, ale na "jehlici" nebo nedej boze na "mlokach" ???
I kdyz se kamuflazky donasely jeste koncem 60.let....Nebo to bylo resene "individualne", treba nosenim pasku s naboji po kapsach s tim, ze odstrelovac zasahne a mizi, takze zase tak velkou zasobu munice nepotrebuje?


A jak to bylo s osobnimi zbranemi, mel odstrelovac predepsanou pistoli nebo nemel?


Diky za postrehy


A dalsi informace o zbrani predevsim lze se dovedet tady:
forum.gunshop.cz
www.strelectvi.cz
http://www.militaria.wz.cz/cs/pu-54.htm
www.strelci.com
URL : https://www.valka.cz/CZK-Odstrelovacska-puska-vz-54-t85933#351958 Verze : 0
Myslím že o uniformách a podobnách věcech se víc dovíš v sekci která se jim věnuje. Ta uniforma pod flintou je policejní, nikoli vojenská, je to foceno v muzeu policie.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Odstrelovacska-puska-vz-54-t85933#351963 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více