Dekorace Občanské válka 1917-1922

Dekorace Občanské války 1917 – 1922


Přehled dekorací zpracován dle generála Paškova.



I. Jih Ruska


ARMÁDY : a. Dobrovolecká armáda generála Kornilova.
b. Ozbrojené síly jihu Ruska generála Děnikina
c. Ruská armáda generála Wrangela


l. Dekorace l. kubáňského (ledového ) tažení
2. Žeton Kornilovského úderného pluku
3. Kříž Kornilovského úderného pluku
4. Kříž důstojnického pěšího pluku generála Markova
5. Kříž Markovské dělostřelecké brigády
6. Kříž Pěšího pluku generála Alexejova
7. Dekorace Alexejevské dělostřelecké divize
8. Kříž l. jízdního pluku generála Alexejova
9. Medaile Drozdovců
10. Dekorace 2. důstojnického střeleckého pluku gen. Drozdovského
11. Dekorace 2. jízdního pluku generála Drozdovského
12. Kříž partyzánů Černesovců
13. Kříž Za stepní tažení
14. Kříž „ Spasení“ Kubáně
15. Medaile Za osvobození Kubáně
16. Kříž Jekatěrinoslavského tažení
17. Kříž tažení generála Bredova
18. Řád Světce Nikolaje Divotvorce


II. Západ Ruska:


l. Kříž generála Kellera
Vyznamenání Západní dobrovolecké armády gen. Bermont-Avalova
2. Kříž pro důstojníky armády
3. Pamětní medaile
4. Vojenský kříž 1. stupně ( s meči)
5. Vojenský kříž 2. stupně ( s meči)
6. Civilní kříž l. stupně ( bez mečů)
7. Civilní kříž 2. stupně(bez mečů)
8. Kříž baltické domobrany ( Baltický kříž)



III.Severozápad Ruska
Severozápadní armáda generála Judeniče


l. Pamětní kříž 13. května 1919
2. Dekorace sjednocení Severozápadníků
3. Dekorace Livonců
4. Kříž chrabrých atamana Bulak- Balachoviče



IV. Sever a východ Ruska


l. Dekorace Severní dobrovolecké armády gen. Millera
2. Medaile gen. Millera
3. Kříž Uralského kozáckého pluku archanděla Michaela
4. Řád Osvobození Sibiře
5. Kříž Ačinského jízdní partyzánského oddílu
6. Kříž Za chrabrost Zvláštního mandžuského oddílu Atamana Semanova
7. Znak“ Otličija“ Atamana Semenova
8. Pamětní dekorace Atamana Semenova



V. Ruská armáda v cizině:


1. Kříž s nápisem GALLIPOLI
2. Kříž s nápisem LEMNOS, KABADŽA, GALLIPOLI, ČATALDŽA
3. Kříž s nápisem BIZERTA
4. Kříž s datem „1920-1921“ bez nápisu
5. Kříž s nápisem LUKUL
6. Kříž bez nápisu a bez letopočtu



Pro orientaci udílení jednotlivých dekorací bojové akce jednotlivých uskupení, angažovanosti Rudé armády na bojích proti tak zvané „Barevné armádě“ Ruska


Severní fronta:
14. března 1918 – 13. února 1919


Východní fronta:
13. července 1918 – 15.ledna 1920


Dálnovýchodní fronta:
21. března 1920 – 24. ledna 1923


Turkestánská fronta:
15. srpna 1919 – 4. července 1926


Kavkazská fronta:
7. října 1918 – 29 května 1921


Ukrajinská fronta:
5. ledna 1919- 4.června 1919


Jihozápadní fronta:
9. ledna 1920 -31.října 1920


Jižní fronta ( Krasnov a Denikin )
10. září 1918- 10. ledna 1920


Jižní fronta ( Wrangel)
21. září 1920 -9. října 1920


Západní fronta:
8. dubna 1918 – 8. dubna1924



Poznámka:
Soupis dekorací provedl gen. Paskov již brzy po 1. světové válce. Tento soupis je příjemnou pomůckou pro sběratelé vyznamenání z tohoto období. Osobně jsem měl možnost vidět několik dekorací zcela vymyšlených, zhotovených pro oklamání začínajících sběratelů. V případě,že nějaké podobné záležitosti můžete popsat, prosím o podání informace. V období po roce 1990 se objevují snahy především ruských sběratelů a „badatelů“ objevit nové, nepopsané kříže či vyznamenání s patřičnou legendou. Snad i toto naše psaní pomůže mnohé uchránit před nákupem novodělů. V II. části následuje soupis a informace o podvodných, a vymyšlených vyznamenáních z období let 1917-1922.



Literatura:
Generál Paskov: Orders and Badges in the Civil War 1917-1922. Paris 1961
Alexander Kuzněcov: O Bílé armádě a jejich vyznamenáních 1917-1922. Moskva 1991


Část č. 1
URL : https://www.valka.cz/Dekorace-Obcanske-valka-1917-1922-t87090#322577 Verze : 0
Není to tak dlouho, co mi pražský sběratel L. K. nabízel několik „zaručeně echt originálů“ z období let 1917-1922. Nebude tedy odtažité se podívat na soupis padělků a výmyslů, které se objevuji jednak v Praze v obchodech a krámcích starožitníků, ale které jsou nabízeny na „blešácích“ v Čechách, Moravě i Slovensku, ale také Polsku a tedy již se objevují i na aukčním portálu Aukro u nás. Mezi jejich prodejci se nacházejí nejen ruští a ukrajinští sběratelé, ale i překupníci, kteří s ledovou tváří k těmto nesmyslům vytvářejí patřičnou, tedy prodejní legendu. Byl to v časopise Signum číslo 19 (IV.řada) září 2007 ,kde jsme se mohli seznámit s tímto faktem a byl to zkušený falerista a badatel Ivan Koláčný, který o této problematice otevřeně v časopise Signum napsal.


Rudičenko A.I., Durov V.A.: Vyznamenání a odznaky Bílých armád a vlád.


Kniha s tímto názvem je významným milníkem v ruské faleristické literatuře, protože se zřejmě po prve v tomto rozsahu oficielně dotýká tématu v té zemi dlouhá léta tabuizovaného. Spoluautorem díla je nám dosud nepříliš známý falerista Alexandr I. Rudičenko. Na rozdíl od většiny předchozích Durových prací čerpá tato kniha z velké části ze zahraničních pramenů, z archivu ruských exulantů a emigrantů v západní Evropě a na americkém kontinentu.


Kniha je rozdělená do 4 částí, z nichž 1. se zabývá vyznamenáními a odznaky založenými v době občanské války. 2.část zahrnuje vyznamenání a odznaky založené v exilu, 3. část je věnována dekoracím o jejichž důvěryhodnosti autoři nepochybují, které však nelze zařadit do prvních dvou části. 4. část knihy pak zahrnuje dekorace suspektní nebo přímo falešné. První dvě části knihy jsou dále hierarchicky rozděleny na oddíly, do nichž jsou jednotlivé dekorace přiřazeny na základě autory definovaných kriterii.


První část knihy v 1. oddílu popisuje Individuelní vyznamenání za zásluhy a Svatojířskou tradici ve vyznamenání bílých vlád a armád. 2 oddíl je v návaznosti na první věnován rovněž záslužným dekoracím, avšak bez vazby na Svatojířskou tradici. 3 oddíl zahrnuje vyznamenání za účast v jednotlivých válečných kampaních Občanské války. 4. oddíl popisuje dekorace různých formací bílých armád. 5. oddíl je věnován odznakům školních zařízení a učilišť a poslední, 6. oddíl je pak zaměřen na odznaky pamětní.


Druhá část knihy je věnována faleristickým objektům založeným v exilu. Je rozdělena do 4. oddílů, kde 1. oddíl je věnován vyznamenáním ( např. Bermon-Avalov I. a II. třída), tedy dekorace založené již v německém exilu.
2. oddíl odznakům vojenských táborů v cizině. 3.oddíl popisuje odznaky sjednocených hodností různých vojenských formací bílých armád v exilu a 4.oddíl pak odznakům pamětním.


Třetí a čtvrtá část knihy již na oddíly není členěná a jejich vytvoření je výsledkem spíše subjektivního názoru autorů a může v budoucnu v souvislostmi s dosud nezjištěnými fakty doznat změn.
Za zajímavou a z hlediska našeho faleristy potřebnou považuji právě onu čtvrtou část knihy zabývající se dekoracemi nejasného či pochybného původu nebo přímo za falza . Zvláště dnes, kdy je faleristický trh zahlcen falzy a kopiemi nejrůznější kvality i původu považuji za vhodné na tato vyznamenání upozornit.


Ruští autoři uvádějí tyto dekorace:


1. podvodné čepicové odznaky Za obranu Krymu ve tvaru ve tvaru obloukovitých stuh ražených ze žlutého kovu.


2. Řád svatého Jiří Vítězného Severozápadní armády v podobě připínacího řeckého kříže pisánského zakončení ramen ze žlutého kovu s tmavým povrchem ramen.


3. Odznak Jušuň Arabat tvořený trnovým věncem, na nějž je položena lebka se zkříženými hnáty podložená zkříženým mečem a vrtulí a leteckou bombou, vše ze žlutého kovu s patinou.


4. Odznak Gundorského Svatojířského kozáckého pluku ve tvaru stylizovaného připínacího kříže bílého kovu, na jehož líci je uprostřed lebka se zkříženými hnáty a text.


5. Pamětní dekorace Bílé Donské flotily – oválný připínací odznak tvořený dvěma ratolestmi na nichž leží řecký tlapatý kříž s kotvou, v dolní části odznaku jsou zkřížené dělové hlavně.


6. Pamětní žeton 1. důstojnického pluku gen. Markova ve tvaru oválného trnového věnce, přes který jsou pošikem a pokosem položeny meč a bajonet a svisle překryté nárameníkem s písmenem „M“. Dolní část dekorace tvoří kovová stuha s letopočtem složená do motýlku. Dekorace je opatřena závěsným ouškem s průvlečným kruhem a byla evidentně určená k nošení.


7. Dekorace „ 1921 S námi je Bůh“ známou pouze z jednoduché kresby. Je ve tvaru řeckého kříže na jehož středu je lebka se zkříženými hnáty a text z názvu dekorace.


8. Dekorace bez názvu tvořenou křížem Svatojířského tvaru, na jehož středu je hlava muže hledícího vlevo. Kříž je vložen do trnového věnce. I toto vyznamenání je známo pouze z kresby.


9. Dekorace“ Urga 1921“, tvořenou nositelným oboustranným křížem rovných ramen a zaoblených hrotů, na líci je nápis „Urga 1921“ a zkřížená šaška (kozácká šavle) a vavřínová ratolest. Kříž byl nošen pravděpodobně na Svatojířské stuze.


10. Odznak 4. sotně (setniny) Vlčího pluku- kovový smaltovaný odznak ve tvaru „V“s plasticky vystupující vlčí hlavou z profilu. Jeho vzorem byl detail původního praporu sotně.


11. Dekorace Vlčí sotně (setniny) známou pouze z nákresu ve tvaru řeckého kříže šípového zakončení ramen s vlčí hlavou uprostřed kříže.


12. Dekorace Jízdní divize plukovníka Geršelmana ve tvaru rupertského kříže na jehož středu je umístěna lebka se zkříženými hnáty, mezi rameny kříže zkřížená šavle a šaška, na dolním rameni letopočet 1918. I tato dekorace je prezentována jev v podobě kresby.


13. Odznak námořního letectva- kříž řeckého typu rovných ramen z bílého kovu, na břevnu kříže rozevřené perutě, na svislém kůlu kotva, na středu kříže stylizovaný štít s modrým ondřejským křížem. Na dolním rameni kříže je letopočet 1917


14. Medaile Dobrovolecké armády Za chrabrost prezentována pouze v kresbě. Kruhová medaile na líci štít s iniciálami, za nim zkřížené hroty dolů šavle a meč, opis v překladu : Rus jediná nedělitelná. Na rubu nápis : Za chrabrost No. (Nomer-číslo)


15. Medaile Samostatného úderného sboru včetně varianty této medaile-Kruhová medaile s typicky ruským kruhovým ouškem na líci buď latinský kříž ve vavřínovém věnci s nápisem v překladu Za svatou Rus , nebo uprostřed s obvyklým paprsčitým Božím okem a opisem Rus jediná a nedělitelná, na rubu nápis Samostatný úderný sbor.


16. Medaile Severního frontu Za chrabrost – ražená medaile předchozího typu, na líci řecký kříž na ploše Severní front 1918 , na rubu medaile je nápis : Za chrabrost.


17. Medaile Západní dobrovolecké armády za chrabrost – kruhová medaile popsaného typu na líci kříž maltézského tvaru s paprsky mezi rameny a opisem Západní dobrovolecká armáda, dole letopočet 1919 , na rubu prostý nápis Za chrabrost.


18. Dekorace Mys Tjub Karagan 22.03.1920 – poměrně složitý odznak přibližně kruhového tvaru uprostřed v konturách Svatojířský kříž, kolem něj opis s datem, celý odznak rámován uzavřeným řetězem.


19. Odznak 51. hulánského Jamburského pluku – odznak pluku ( tento pluk nikdy neexistoval) má tvar Svatojířského kříže , na jeho medailonu jedoucí hulán, na ramenech iniciály a čísla. Odznak je zhotoven z bílého kovu , stuha modrá. Dekorace nošena na prsou.


20. Odznak Mandžuské divize – připínací kříž opět Svatojířského tvaru s francouzským heraldickým štítem uprostřed s naznačeným kůlem . Na břevnu kříže iniciály M.D. Odznak je vyroben z bílého kovu.


21. Odznak Zvláštního sboru Severní armády – připínací prořezávaný odznak oválného tvaru tvořený vavřínovou a dubovou ratolestí, dole převázanou , nahoře zakončený imperátorskou korunou. Uprostřed ruský carský orel , pod nim přeložená kovová stuha s textem ve zkratkách. Odznak je vyroben z bílého kovu.


22. Kříž Severozápadní armády 13 . května 1919 tvořený řeckým tlapatým křížem rovně zakončených ramen na středu kříže velké iniciály SZ , na břevnu kříže den, měsíc , na dolním rameni rok vydání . Stuha pětiúhelníková s trikolorou bílá-modrá-červená.


23. Odznak 3. sibiřské armády – důstojnický pluk- připínací odznak v podobě stylizovaného anglického štítu v jeho dolní části v oválném trnovém věnci mužská hlava hledící vpravo , při horním okraji štítu nápis v oblouku : 3.SIB. ARMIJA OF.P.


Mezi popsanými dekoracemi nacházíme vyznamenání vysoce kvalitně vyrobené technikou ražby, stejně jako podprůměrné odlitá, což je nejčastěji znakem improvizované medailérské práce v poli. Toto platí i o výtvarné úrovni návrhů jednotlivých dekorací , pohybující se od ryze uměleckého až po amatérské či naivistické uchopení zadaného námětu . Je zajímavé , jak často se v architektu všech v knize zahrnutých dekorací objevuje trnový věnec nebo symbol smrti – lebka a zkřížené hnáty.


Pan Ivan Koláčný dodává:
Je málo pravděpodobné, že se výše uvedené dekorace objeví na našem trhu.Bohužel některé z těchto dekorací se již objevili a pokud některý z kolegů takovou dekoraci vlastní, prosím o vložení obrázku.


Celkově kniha popisuje 104 dekorací bílých armád a vlád, řada z nich je publikovaná vůbec poprvé . S některými se naopak občas setkáváme i v našich sbírkách díky skutečnosti, že četným ruským exulantům poskytla na mnoho let azyl I. republika (ČSR)
Celá kniha má 423 stran formátu A4 textu na polokřídovým papíru a zahrnuje na 500 fotografii původních vyznamenání, archivních dokumentů a portrétů vyznamenaných osob.


Zpracováno dle pana Ivana Koláčného. Tento článek byl publikován v časopise Signum číslo 19.


Literatura:
Rudičenko A.J. , Durov V.A. : Vyznamenání a odznaky Bílých armád a vlád.
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Hovoříme o této knize!

Hovoříme o této knize!
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Jako ukázka jednoho neexistujího křížku si dovolím ukázat právě na tento, neb byl zachycen v Hradci králové na bleáku. Nabídka od pražského kolegy!

Jako ukázka jednoho neexistujího křížku si dovolím ukázat právě na tento, neb byl zachycen v Hradci králové na bleáku. Nabídka od pražského kolegy!
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Medaile č. 15. Odlitek, zcela vymyšlená.

Medaile č. 15. Odlitek, zcela vymyšlená.
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - I tak zvané velké firmy dokáži profdávat vymyšlůené věci. Tyto medaile nejsou snad ani COPY , jako vymyšlené věci, které se i tak v Praze prodali.

I tak zvané velké firmy dokáži profdávat vymyšlůené věci. Tyto medaile nejsou snad ani COPY , jako vymyšlené věci, které se i tak v Praze prodali.
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Velmi nebezpečný křížek,který může pomýlit i zkušeného sběratele , ale i v tomto případě jde jen a jen o vymyšlený novoděl ,který má jen cenu váhy kovu .

Velmi nebezpečný křížek,který může pomýlit i zkušeného sběratele , ale i v tomto případě jde jen a jen o vymyšlený novoděl ,který má jen cenu váhy kovu .
URL : https://www.valka.cz/Dekorace-Obcanske-valka-1917-1922-t87090#322679 Verze : 0
Občanská válka v Rusku skončila, kozáci se rozeběhli do celého světa. Někteří z kozáckých velitelů našli azyl v Německu. Mnozí z nich přivítali nástup Adolfa Hitlera a nacistů k moci s porozuměním a doufali, že nové válka, o které byli přesvědčeni, srazí bolševické Rusko na kolena a oni se budou moci vrátit domu, do Ruska. Že jejich naděje nebyly marné je evidentní a pokusíme se navázat na dobu emigrace i zapojení kozáků do války na straně Německa bez emocí a jen na základě faktu.

Jedním z vůdců kozáku byl bezesporu bývalý carský generál KRASNOV, který žil v Berlíně a se souhlasem Hitlera se pokoušel o založení "Kozácké nacionální strany". Po okupaci ČSR se Krasnov pokusil přenést sídlo strany do slovanské Prahy, kde žilo také velké množství emigrantů a utečenců z Ruska.

Nereálným snem gen. Krasnova bylo vytvoření tak zvaného "Velkého kozáctva", tedy německého protektorátu, který by sahal od východu Ukrajiny až po řeku Samaru. Tento kozácký státní útvar by byl zcela pod kontrolou Německa.

Němci částečně kozákům vyhověli a slíbili pomoc. Na Kubáni se setkal nábor kozáků pro válečné účely s úspěchem a o to Němcům jistě šlo v prvé řade.

Po porážce u Stalingradu a ústupu německé armády se do prostoru Novočerkaska stáhlo na 15 000 kozáků na čele s atamanem Pavlovým. Zde ataman Pavlov soustřeďuje kozáky z oblasti Donu, Kubáně a Těrecka.

Kozáci byli neukázněni a ne všichni schopni vojenského výcviku. Toto vojsko, které připomínalo hordu zločinců se přesunulo do Běloruska. Zde pod velením atamana Pavlova neúspěšně bojovali proti partyzánům. Ataman Pavlov v těchto bojích padl, kozáci utrpěli porážku.

Situace se mění až v polovině roku 1943, kdy Němci pochopili, že kozáci představují vojenskou sílu, pokud se podrobí řádnému výcviku. Dochází k vytvoření kozácké divize pod velením kapitána (později generála) Helmutha von Pannwitze. Tato jednotka je zformovaná z Konnovovy jednotky a pluku kozáckých uprchlíků (kozáci z oblasti Kubáně, Donu, Těrecka, ale i Sibiřských kozáků).

Jednotka byla doplněna o německé důstojníky a poddůstojníky a její tažení a těžké boje proti partyzánům v Jugoslavii jsou podrobně popsané na stránkách www.valka.cz.

V červnu roku 1944 byla Pannwitzova jednotka rozšířená a stává se vyšší jednotkou v síle sboru. Jde o známý XV.kozácký sbor o síle 21 000 mužů. Sbor byl přičleněn k jednotkám SS a to za přispění samotného Himmlera.

Říšský velitel SS byl velmi spokojený, když mohl kozáky přijmout do řad SS. Byl to totiž Rosenberg a jeho ministerstvo, které přišlo s teorii, že kozáci nejsou Slované, ale potomci starogermánského kmene Ostrogótů.

Celkem můžeme hovořit o 250 000 kozácích, kteří bojovali na straně Němců. Němečtí velitelé k těmto lidem mnoho důvěry neměli a tak kozáci bojovali především proti partyzánům, kde se "vyznamenali" v bojích proti srbským partyzánům.

Kozáci se koncem války stáhli do Rakouska a zde se vzdali Britům. Byli to však právě Britové, kteří ochotně zajaté kozáky předali Rudé armádě. Osud zajatých kozáků jistě netřeba popisovat, většina jich skončila v těžkých káznicích (gulag) a mnozí tam i zemřeli. Důstojníci byli bez milosti popraveni.

Kozáci sice nosili německé uniformy, ale používali i své specifické dekorace, které zde představíme.


Poznámka :

Kononov byl major donských kozáků, který dne 22. srpna 1941 dezertoval a s celým plukem přešel na stranu Němců. Kononov byl schopný velitel, absolvent Frunzeho vojenské akademie a veterán Finské války. Byl to i člen strany, komunista od roku 1927. Za tažení ve Finsku obdržel řád Rudé hvězdy.

Literatura :

Litlejohn David : Foreign Legion of the Thier Reich Vol. 4 (Poland, Ukrajine, Bulgaria, Estonia, Latvia, Finland and Russia) 1987
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Generál, žijící v Berlíně , na prsou má řád Svatého  Jiří

Generál, žijící v Berlíně , na prsou má řád Svatého Jiří
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Nášivka , která byla nošena na německých stejnokrojích kozáků

Nášivka , která byla nošena na německých stejnokrojích kozáků
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Originál odznaku  , obrázek převzat z nabídkového katalogu, cena dekorace  4000 euro

Originál odznaku , obrázek převzat z nabídkového katalogu, cena dekorace 4000 euro
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Zadní strana odznaku , značena výrobcxe . Odznak byl zhotoivený na území  Chorvatska

Zadní strana odznaku , značena výrobcxe . Odznak byl zhotoivený na území Chorvatska
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Originální ražba

Originální ražba
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Sběratelský novoděl  ( Kopie )

Sběratelský novoděl ( Kopie )
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Osobní známka příslušníka kozáckého sboru

Osobní známka příslušníka kozáckého sboru
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Kozáci v přátelském rozhovoru u ministra propagandy  . Předání vyznamenání

Kozáci v přátelském rozhovoru u ministra propagandy . Předání vyznamenání
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Varování . Tento kříž je jen kopie . Podobné ražby jsou nabízeny na různých sběratelských akcích typu  Buštěhrad

Varování . Tento kříž je jen kopie . Podobné ražby jsou nabízeny na různých sběratelských akcích typu Buštěhrad
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Velitel sboru s Rytířským křížem  1939 s dubovou ratolestí .

Velitel sboru s Rytířským křížem 1939 s dubovou ratolestí .
Dekorace Občanské válka 1917-1922 - Další typ kopie-COPY

Další typ kopie-COPY
URL : https://www.valka.cz/Dekorace-Obcanske-valka-1917-1922-t87090#339463 Verze : 0
Osudy kozáků:

V jižním Rakousku, v prostoru Lince se britské armádě vzdalo více jak 58 000 kozáků, příslušníků XV. jízdního sboru SS. Britští vojáci při repatriaci byli krutí a brutální. To byl první náznak toho, co kozáky očekává ve vlasti (SSSR). To ve svém důsledku mělo za následek několik set mrtvých vojáků a rodinných příslušníků, tedy i děti, kteří raději volili únik ze zajetí sebevraždou.

Velitel sboru generál von Pannwitz byl kádrový důstojník německé armády a měl proto možnost zůstat v britském zajetí. Sám si čestně zvolil východisko a následoval své vojáky do ruského zajetí.

Generál von Pannwitz byl v Moskvě na základě soudního rozsudku oběšen v roce 1947 zároveň s pěti nejvyššími kozáckými veliteli.

V Rakousku ještě dnes nacházíme hřbitovy, kde jsou poslední památky na tyto nešťastné vojáky - vojenské hroby.
URL : https://www.valka.cz/Dekorace-Obcanske-valka-1917-1922-t87090#339470 Verze : 0
LIENSKÝ KŘÍŽ 1945 - 1995
Cross of Lientz 1945 - 1995

Osudy jednotek složených z kozáků jsou celkem podrobně zmapovány, jejich bojové nasazení zdokumentováno. Snad i z toho důvodu se zaměříme na činnost jednotek koncem války, tedy v květnu roku 1945.

Konec války zastihl vojáky kozáckého sboru v severní Italii, posádkové město Tolmezzo a zde byl také Hlavní stan kozáckého vojska.

V dubnu roku 1945 jednotky 8. britské armády postupuji na sever a dochází k těžkému bombardování Tolmezza. Hlavní stan kozáckých jednotek se přesunuje až k hranicím Rakouska. V bývalém táboře, který sloužil jako zajatecký lágr se usazuje na 15 000 kozáků s rodinami, dětmi, majetkem. Po kapitulaci a odevzdání zbraní se stávají jen zuboženými běženci o které nemá nikdo zájem. Osud těchto lidí byl zpečetěn.

Na konferenci, která proběhla v roce 1945 na Jaltě Sovětský svaz oprávněně požadoval návrat uprchlíků, ale i odrodilců typu Vlasova, Krasnova, Škura či knížete Sultan-Gireje do vlasti s tím, že budou spravedlivě souzeni a trestáni. Dohoda byla schválena.

Již dne 21. května 1945 na základě závěru Jaltské konference uzavřel velitel 5. britského sboru generál sir Keightley dohodu s představiteli NKVD a velitelem skupiny SMERŠ působícího při štábu maršála Tolbuchina o vydání kozáků i s rodinami Rusům.

Podvodem, vylákali Britové z tábora na 2000 kozáckých velitelů a to pod záminkou vojenské porady. Bylo zde i 12 kozáckých generálů. Kozáci ve městě Judenburg, které bylo na hranici sovětské okupační zóny se také zároveň stalo svědkem tragedie těchto kozáků. Část kozáků byla na místě bez rozsudku zastřelena a část převezena na Sibiř do koncentračních táborů (gulagů). Vedoucí osobnosti P. A. Krasnov ,A. G. Škuro, T. I. Domanov, C. N. Krasnov a další byli popraveni v Moskvě 17. dubna roku 1947.

Tragicky osud se završil dne 31. května 1945 kdy mjr. Davis oznámil, že internovaní vojáci s rodinami budou vráceni zpět do vlasti.

1. června 1945 byl tábor obležen (jiný termín není vhodný) příslušníky židovské brigády (8. armáda). Je možné jen konstatovat, že tito židovští vojáci se ke kozákům chovali jako nacisté k Židům, vraceli jim s úroky to, jak se kozáci chovali k Židům v Rusku i na Balkáně. Bylo to peklo, kdy otec raději svoji rodinu zabil a sám spáchal sebevraždu, kdy se matky s dětmi vrhaly pod pásy tanků. Krutá realita kruté války. V těchto místech bylo zřízeno pietní místo se hřbitovem obětí, kde se v památných dnech setkávají příslušníci, potomci obětí, příslušníci ruské šlechty, kozáci a ruská emigrace z celého světa.

Byl to rok 1995 kdy k uctění památky lienzské tragedie byly uspořádané dokonce dvě vzpomínkové a pietní slavnosti a to ve dnech 21. a 27. května v Lienz. Pro mnohé z nás bude překvapením, že tohoto vzpomínkového aktu se zúčastnila i delegace z České republiky, kterou vedl hodnostář (protojerej) pravoslavné církve Mgr. J. Fejsák s malou skupinou věřících.

Vedoucí osobnosti a jedním z organizátorů pietní akce byl přímý účastník těchto událostí Ivan Matvějič Kudrenko, bývalý kozák Černomořského oddílu Kubáňského vojska a zároveň i důstojník 15. Kozáckého jezdeckého sboru.

Mimo organizace panychidy se Kudrenko podílel na vydání a udělení pamětních křížů. Vyznamenání z roku 1995 nese název :

LIENZSKÝ KŘÍŽ

Popis dekorace :

Jde o rovnoramenný (řecký) kříž ražený z obecného kovu, který je černě smaltován. Kříž o velikosti ramen 35 mm. V horní části kříže je letopočet 1945. Na vodorovných ramenech kříže je ve staré azbuce nápis : LIENZ, na dolním rameni pak letopočet 1995. Nápisy jsou provedeny reliefně. Kříž byl vyhotoven i jako miniatura.

Kolik bylo křížů uděleno přímo po slavnostní panychydě není známo, ale Ing. Alexandr Petříček uvádí počet do 250 ks. Přímý účastník z České republiky, který si nepřeje být jmenován, vzpomíná na slavnostní panychydu ještě dnes se slzami v očích. V současné době je v České republice 6 - 8 nositelů tohoto zajímavého vzpomínkového vyznamenání, které ve své prostotě přímo navazuje na pamětní kříže ruské emigrace z let 1918-1918 pro příslušníky Dobrovolecké armády (Internační tábory Gallipoli, Lemnos či Bizerta).

Problematikou tohoto kříže se zabýval náš přední znalec této oblasti historií pan Ing. Alexandr Petříček, přítel, kolega a falerista

Literatura :
A. Petříček : Lienzský kříž DP 1988
CH. Ailsby : Hitlerovi renegáti
URL : https://www.valka.cz/Dekorace-Obcanske-valka-1917-1922-t87090#347004 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více