Takže i díky lupeskovi, kterému děkuju za spolupráci, jsem si to trochu ujasnil, ale ještě to není ono...
ad 1) Tento dotaz stále trvá
ad 2) Vyřešeno, prezenční služba u Landwehru byla
ad 3) Moje současná představa o službě v RU armádě, kterou bych rád kdyby mi někdo potvrdil nebo vyvrátil, je taková, že (po zkrácení prezenční služby na 2 roky v roce 1912, přičemž před tím to bylo vpodstatě stejné jen se přičte rok k prezenční službě a odečte od zálohy):
- společné vojsko: 2 roky prezenční služba, 8 let záloha, 10 let náhradní záloha, 2 roky záloha zeměbrany (=22 let, od 21. roku věku do 42. roku věku včetně; od 19 do 21 let věku příslušníkem domobrany)
- zeměbrana: 2 roky prezenční služba, 10 let záloha, zbytek (dalších 10 let + od 19 do 21 let věku) příslušníkem domobrany
- možnost být vřazen rovnou do náhradní zálohy (po naplnění požadovaných počtů u vojska a zeměbrany) - 10(?) let náhradní záloha, 2 roky záloha zeměbrany?, zbytek (dalších 10 let + od 19 do 21 let věku) příslušníkem domobrany
Přičemž domobrana žádné (ani rámcové) stavy v míru nemá.
ad 4) Předpokládám že se teda povolávalo podle výše uvedeného systému, záložníci (+ náhradní záložníci) spol. vojska do spol. vojska, záložníci zeměbrany do zeměbrany, příp. příslušníci domobrany do tvořících se domobraneckých jednotek. To co píše Nedorost o těch ročnících 1872-1881 do Landwehru je nějaká zmatina (v roce 1914 byly ročníky 1872-1881 a) pokud byli na prezenční službu kdysi dávno odvedeni do spol. vojska, tak v náhradní záloze společného vojska a jen 1872-1873 v záloze zeměbrany, a nebo b) pokud byli kdysi dávno odvedeni do zeměbrany, tak už v domobraně).
ad 5) Tento dotaz stále trvá
Takže stále děkuji za každou informaci nebo navedení, kde takovou informaci získat