Jo, počkej Admine, ty si jako myslíš, že oni odpálili 50 raket na jedno letadlo naráz

:
To je blbost, 1 oddíl mohl odpálit max. tři rakety, to by muselo střílet současně nějakých 17 oddílů, tolik v té době ani Vietnamci neměli

. Vem si max. dosah raket 34 km, spočítej si kolik jednotek by tu muselo být soustředěno a v jak malém prostoru. Obranu jenoho objektu zpravidla zajišťovaly čtyři oddíly, tzn. mohly současně postřelovat max. 4 cíle max. 12 raketami.
Vietnamská PVO byla decentralizovaná a samozřejmě se proto stávalo, že kvůli váznoucí komunikaci střílelo omylem současně několik PLRO na jeden cíl. V listopadu 1966 tak na dva letouny střílelo současně 6 PLRO, které odpálily 12 raket.
Ten počet raket je uměle navýšený, výše jsem psal jak k tomu docházelo, velmi časté byly fingované odpaly raket, které amíci samozřejmě hned hlásili jako že byli postřelovaní.
Samozřejmě, že docházelo k minutí cíle, tím se počet spotřebovaných raket ku počtu zničených cílů samozřejmě navýšil. Když oddíl minul hned to byly tři rakety v pytli. K minutí docházelo v případě ostře manévrujících cílů (proto je těžší sestřelit malé letadlo oproti b-52), v případě rušení nebo by-li během navádění raket PLRO napaden a musel vypnout aparaturu a tudíž přerušit navádění raket. Ale ten poměr se mi zdá moc divoký.
Když vezmu tebou udávaný počet střeleb do konce roku 1966 707 a počet zničených cílů 42, to by znamenalo úspěšnost asi 6 %.
Quote :
tve udaje z roku 1966 se tykaji jen Vietnamu, nebo celeho sveta ? V pripade Vietnamu je to totiz divne, tezko by americane v dobe, kdy valka sotva zacala eskalovat, prisly o 3x vice letadel, nez v oficialne uvadenych udajich z tri nasledujicich let, to se mi nezda realne. Navic je zretelne, ze v pocatcich roku 1965 dochazelo jen k ojedinelym setkanim se SAMy, radove 10 za mesic.
Te eskalaci by taky odpovídaly moje údaje, které za stejné období (do konce roku 1966) udávají počet střeleb poloviční, avšak počet zničených cílů je mnohem vyšší. V této době ostatně SAMy dosáhly největších úspěchů, Amíci se ještě neuměli bránit, málo se rušilo a sevřené formace umožňovaly zničení víc cílů při jedné střelbě.
Jak píšu výše, diferenciace v poměru ztrát odpovídá to celkovému poměru, který se udržel až do konce války. Vietnamci nárokují 4 x víc sestřelů než Amíci přiznávají, vypadá to, jako by Vietnamci násobili úspěchy dvěma a Amíci dělili ztráty dvěma.
Quote :
tri rakety na jeden cil, to je doktrina. Vypalit padesat raket na jedno znicene letadlo, to je plytvani A kdyz uz srovnavas cenu, tak pri cenach ktere uvadis je to uz pomer radove 100k za letadlo versus 50k za vypalene rakety, coz vzhledem k ekonomicke situaci S. Vietnamu a vychodniho bloku jako takoveho nebyla zrovna velka vyhra, myslim ze pro Ameriku bylo snazsi nahradit tech 100k za letadlo nez pro Vietnam tech 50k za rakety
Jak jsem řek, vypálit 50 r. na jedno letadlo je nesmysl. Olds třeba vzpomíná, že na jeho letku osmi letadel vypálili 40 raket, ale když to vydělíš počtem cílů, tak to není tak děsivý. Tohle právě byly ty salvy, který jsem měl na mysli. Teď si vem, že se třeba Amíkům zadařilo a všechny tyhle rakety zarušili, takže to máš 0 sestřelů a 40 raket v pytli, takhle to mohlo narůstat, ale takovýhle rušení v téhle fázi ještě Amíci nezvládali, až pozdějc.
No a porovnávat tu ekonomickou situaci je scestný. I kdyby si komunisti ve své zaslepenosti připustili, že USA je ekonomicky vyspělejší než Východ, stejně nemohli couvnout z ideologických důvodů. Takže do Vietnamu by se rakety vozily, i kdyby měli v SSSR všichni chcípnout hlady.
Ono když k těm počtům raket připočteš cenu bráněných objektů a množství munice, kterou zase do džungle zcela bez užitku naházeli Amíci, viz jejich kobercáky u Khe San a s jakým výsledkem, myslím, že to pro Vietnamce nevycházelo zas tak nevýhodně.
SAMům zdar, Wild Weaselům zmar