Poraďte prosím

Diskuse

Prosím kdo poradí? Našel jsem bodák z II války má černou rukojeť a na čepeli má nápis "BUR GRINNERUNG AN MEINE DIEN DRIED" je to psaný švabachem tak jsem ten nápis tutově skomolil poradí někdo jak je přesně ten nápis a co je to vlastně za bodák? díky moc Jirka
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#63804 Verze : 0
Myslím, že bys měl ten nápis pečlivě ofotit, nebo pakliže je plastický, přenést na papír - položíš na čepel tenký papír a jemným čmáráním měkkou tužkou ty prohlubeniny, nebo výčnělky na papír zobrazíš.
S největší pravděpodobností jsi skutečně ten nápis chybně přepsal (třeba to první slovo bude asi FÜR). No a takto "získaný" nápis bych oskenoval a dal sem. Je mezi námi dost lidí, znalých němčiny - viď, Káco?
Jako druhý krok bych ten bodák vyfotil s měřítkem a dal sem jako druhou fotku s podrobným popisem.
Pak je možno žádat o pomoc při identifikaci.
Jde-li o zkorodovaný nález, zkusil bych korozi odstranit - ne mechanicky, ale buď v lázni z CHELATONU III, nebo (umíš-li to) kyselinou fosforečnou.
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#69904 Verze : 0
Pokoušel jsem se s tím udělat, co šlo, ale přečetl jsem jen začátek - první slovo je "Zur". Bohužel foto detailů jsou neostrá (to se do určité míry dá odstranit) ale navíc nápis je přezářen odleskem a to se nedá odstranit ani snížením kontrastu a ztmavením.
Až to budeš fotit znova, použij rozptýlené denní světlo, aby tam nebyly odlesky a pokus se to vyfotit ostře. Pokud ti to neostří na tak blízko, použij největšího výkonu foťáku a pak udělej výřez
Možná by "nebolo od veci" zeptat se ve starožitnictví, tam by to jistě uměli přečíst a taky by věděli, co to je. Podle mne to vypadá jako upomínková zbraň, udělovaná u příležitosti něčeho - "Zur....". Ten nápis vypadá jako vyleptaný, že?
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#69916 Verze : 0
Bohužel nápis nejde přečíst (nafocení není nic moc) je psán kurentem, což je v německu celkem běžný druh písma užívaný na "slavnostní" nápisy, myslím že nápis končí "...ßzeit" ale nejsem si podle fotky jist. Jde o "vycházkový bodák " tedy o zbraň kterou si vojáci (a poddůstojníci) kupovali soujromě, nebo (zřejmě v tomto případě) dostávali na památku od přátel nebo spolků. Bez znění nápisu se nedá asi víc určit, podle výzdoby patří do třetí říše, někde pod příčkou by měl být uveden výrobce. Typově je to bodák na mauser 98k.
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#69918 Verze : 0
Sakra! Začátek nápisu zní: "Zur Erinnerung" - Na památku... a pokračuje to na mou (an meine)? Dienstzeit? dobu služby? Ale to jen hádám, to písmeno před tím zeit skutečně vypadá na "ostré S" a to do "Dienstzeit" nepatří.
Vyfoť to znova, ostře a bez odlesků! A raději ne na tak kontrastně vzorovaném pozadí. A pak to nezmenšuj, ale udělej výřez (použij třeba XnView, Irfan view - jsou free - 602Photo nebo jiný program na úpravu fotek) a teprve pak to zmenši.
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#69923 Verze : 0
Zdravím a díky za odpovědi. Ten nápis je leptanej , skusím to ofotit znovu a v lepší kvalitě.
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#70070 Verze : 0
To Krony: Umaznul jsem ti ten obrazek hodinek.


Ad foceni: Pokud uz musis fotit s bleskem, tak fot pod uhlem, at se ti odlesk neodrazi do objektivu...
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#70174 Verze : 0
Krony, myslel jsem, že to během neděle vyfotíš při rozptýleném světle, proto jsem ti psal návod ráno ve 4 hodiny. Bleskem to nefoť vůbec, určitě se tam nějaký odlesk vyskytne a myslím, že nejsi tak zkušený, abys to předem odhalil a odstranil tuto možnost.
Foť to v místnosti za denního světla, ne na slunci. Aparát přidělej na stativ a polož bodák na něco stejnoměrného - ne pestrého, to mate. Nebo foťák na něco polož - třeba na hrnec a ten bodák přidrž proti - kolmo. Osa objektivu by měla procházet středem toho nápisu - aby to nebylo šikmo.
Vezmi to na max. přiblížení, dokud je to ještě ostré a když to nebude stačit a nápis vyjde moc malý, udělej z maximální velikosti snímku nejdřív výřez s tím nápisem (něco jako digi zoom), ten ulož extra - myslím, že to nebude nutné zmenšovat, čím víc podrobností, tím líp. Z obrázku, který má 30 kB už se nic nevytáhne!
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#70347 Verze : 0
Diky chlapy.Právě jsem přišel z práce tak to nafotím jak vstanu .. tak jak jste napsali snad to bude lepší.Krony
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#70354 Verze : 0
Jeste doplnim, v techto pripadech je dobré pouzit funkci "doostreni". Zvedne ti to kontrast a obtahne kontury, takze takovehle napisy jsou pak mnohem lepe citelne.
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#70363 Verze : 0
Je to už sice stará záležitost, ale já jsem se v tomhlentom nádherném babylónu dostal k tobě až dnes. Razz . Takže se dle mého skromného mínění jedná o památečný bajonet typově shodný patrně s bajonetem pro "Kurzes Seitengewehr 98 für Pioniere" tedy krátkému modelu. Poznáš to podle délky čepele t.j. 32-40 cm (pro dlouhý model M84/98 a následné je délka čepele cca 27 cm) Černé umělohmotné střenky a barva koženého závěsníku je také černá. Neměl by mít na čepeli žádné značení výrobce. To je k TTD. A teď k té výzdobě. Důležitý je u tvé zbraně na čepeli ( měla by být z damascénské oceli) ten znak orlice držící svastiku, to je všeobecné označení Wehrmachtu, u jiných bývá přímo označení zbraně (viz obr.2) Na stuze je skutečně nápis :"Zur Erinnerung an meine Dienstzeit" - "Na památku mé doby služby".Tento nápis byl skoro unifikovaný u všech typů těchto památečných zbraní v armádě, jak pro důstojníky - v tom případě na čepeli mečíku a nebo pro poddůstojníky (ba i mužstvo) na čepeli bajonetu metodou "brynýrovaní" a leptaní. Na druhé - levé straně čepele - pak bývá označení útvaru, buď formou nápisu, nebo všeobecného obrázku - např.jezdectvo.. Bližší ti řeknou fotky 8.). Ten tvůj je hned nahoře, na druhé fotce jsou označení pro různé druhy zbraní a na třetím jsou tři druhy zakončení rukojeti (hlava orlice) používaná u tohoto typu bajonetu. Tvůj to zase vyhrál Smile
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#135424 Verze : 0
Tady máš značení zbraní :Wehrmacht, pěchota, polní dělostřelectvo, protiletadlové dělostřelectvo. letectvo a panzer truppe
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#135427 Verze : 0
Nu jak jsem se tak díval, tak už to asi číst nebudeš. Mad Tvoje škoda, kdyby jsi tu s námi vydržel, tak jsem ti mohl pošeptat do ouška i informaci (oficiální), která tě zajímala asi nejvíce. Nu snad ty "odborné" Laughing informace pomohou nějakému skutečnému sběrateli Confused Jen pro pořádek, byly z katalogu fy Hüsken "Katalog der blankwaffen des Deutschen Reiches 1933_1945" #Bad Talk
URL : https://www.valka.cz/Poradte-prosim-t17422#135436 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více