Karel VIII.

Král Karel VIII. Vlídný,


narozen 30. cervna 1470, zemrel 7. dubna 1498, byl kralem Francie v letech 1483-1498. Karel byl z dynastie Valois. Proslavil se vedenim dlouhe serie francouzsko-italskych valek, ktere dominovaly italske oblasti v prvni polovine 16. stoleti.


Narodil se na kralovskem zamku Amboise ve Francii jako jediny syn krale Ludvika XI. Karel nastoupil na trun po smrti sveho otce 30. srpna 1483. Karel, s vaznymi zdravotni problemy a svymi soucasniky oznacovan za blazniveho a neschopneho pro rizeni statu, ridil stat za pomoci svych regentu, jeho starsi sestry princezny Anne de Beaujeu a jejiho manzela Pierra z Bourbonu.


6. prosince 1491 se Karel ozenil s Annou Bretansku, dedickou vevodstvi Bretanskeho, na zamku Langeais. Patnactileta vevodkyne Anna, nestastna z politicky dohodnuteho snatku, dorazila na svatbu se svym doprovodem vezoucim dve postele. Navzdory tomuto napeti prineslo Karlovi manzelstvi nezavislost na jeho pribuznych a mohl tedy ridit stat podle vlastniho uvazeni. Kralovna Anna zila na Clos Luc v Amboise.


Kral zdedil nejisty narok na kralovstvi Neapolske po sve babicce, Marii z Anjou (1404 - 1463) a podporovan Ludovicem Sforzou z Milana se vzil do role vladare schopneho toto uzemi ovladnout, a tak zameril sve usili i zdroje sve zeme na jediny ukol - utok na Italii. Uzavrel nekolik ne moc vyhodnych smluv s Rakouskem, Anglii a Aragonem, aby se mohl plne soustredit na Italii a v klidu budovat sve jednotky. Do Italie vstoupil v roce 1494 a pochodoval napric poloostrovem, az 22. unora 1495 dosahl Neapole. Byl korunovan kralem Neapole, ale brzy zjistil, ze proti nemu stoji silna opozice Ligy Benatske, Rakouska, papezskeho statu a Ludovica Sforzy z Milana. V cervenci 1495 byl porazen u Fornova a musel uprchnout do Francie, coz znamenalo ztratu vetsiny jeho jednotek. V nasledujicich letech se nekolikrat pokusil znovu vybudovat armadu, ale stale vice zapadal do dluhu, ktere mel jiz z doby prvniho utoku, a tak uz nedosahl niceho vyznamneho. Zemrel dva a pul roku po svem ustupu z Italie, kdyz se pri pruchodu dvermi uderil do hlavy, upadl do komatu a jiz se neprobral.


Karel odkazal Francii velke dluhy, coby vysledek svych nerealistickych ambici. Na druhou stranu, jeho utok na Italii umoznil aktivnejsi kontakty mezi francouzskymi a italskymi humanisty, coz znamenalo zdroj inspirace pro francouzske umeni pozdni renesance.

Karel byl zaroven poslednim ze stare vetve rodu Valois, a po jeho smrti na trun nastoupil jeho bratranec, vevoda z Orleansu, jako kral Ludvik XII.
URL : https://www.valka.cz/Karel-VIII-t11744#37977 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více