Rawlings, Jerry

Flight Lieutenant (ret.) Jerry John Rawlings


Chairman of the Armed Forces Revolutionary Council - 1979-1979
(Předseda Revoluční rady ozbrojených sil)


Chairman of the Provisional National Defence Council - 1981-1993
(Předseda Prozatímní rady národní obrany)


President - 1993-2000
(Prezident)




* 22. 6. 1947, Accra



Syn skotského otce a ghanské matky Jerry John Rawlings se zapsal jako dvacetiletý ke službě v ghanském letectvu. O něco později byl vybrán jako vhodný k důstojnickému školení a jako 22-letý už měl hodnost Pilot Officer. Získal ocenění "Speed Bird Trophy", které bylo udělováno nejlepším letcům. V roce 1978 byl povýšen do hodnosti Flight Lieutenant. Údajně byl dobrým důstojníkem s dobrým vztahem k podřízeným.


V roce 1979 se nejprve účastnil pokusu o puč, který zdůvodňoval sociální nespravedlností v zemi. Byl zatčen a při prvním přelíčení s ním, když byla přečtena jeho výpověď, získal na svou stranu mnohé důstojníky ghanské armády, stejně jako značnou část obyvatel. Ke druhému přelíčení nedošlo - patrně byl osvobozen z vazby (v originále-"was sprang from custody") a 4.6.1979 vedl s podporou značné části obyvatelstva převrat, který svrhl vládu Nejvyšší vojenské rady a nastolil vládu Revoluční rady ozbrojených sil.


Jedním z prvních kroků Rawlingse - a hned rozporuplným - bylo odsouzení 3 bývalých vojenských diktátorů (Akwasi Afrifa, Ignatius Kutu Acheampong, Fred Akuffo) pro různé represivní kroky. Rozsudek zněl stejně pro ně i pro 5 dalších generálů s nimi spojených (Amedume, Boakye, Felli, Kotei a Utuka) - trest smrti zastřelením. Rozsudek byl také vykonán, stejně se pak vedlo členům Nejvyššího soudu Kwadjo Agyei Agyepongovi, Fredericku Sarkodiemu, Cecilii Koranteng Addové a majoru Samu Acquahovi, kteří ani nebyli odsouzeni.


Rawlingsova junta předala po pohých 4 měsících v úřadě moc zvolené vládě Hilly Limana. Ta ale patrně začala brzo lézt Rawlingsovi na nervy, protože už po 2 letech tuto vládu svrhl vojenským převratem a ocitl se ve funkci předsedy Prozatimní rady národní obrany. V této době už nezastával socialistické, ale středové pozice a za jeho vlády začaly být vyvíjeny služby a školství na úroveň v Západní Africe nevídanou. Ghana se také vyvíjela velmi dobře ekonomicky.


Rawlings vystoupil z aktivní služby v armádě roku 1992 a okamžitě byl zvolen prezidentem za stranu Národní demokratický kongres. Podruhé byl zvolen v roce 1996, přestože oboje volby provázely spekulace o regulérnosti. V roce 2000 se podle ústavy Rawlings nemohl zúčastnit dalších voleb a byl tedy po volbách v prezidentském úřadu vystřídán Johnem Kufuorem.


Ačkoliv celé údobí Rawlingsovy vlády provázely obvinění z porušování lidských práv, nebylo mu nic dokázáno.



(Nadpis upravil RoBoT)
Rawlings, Jerry - Jerry John Rawlings nyní

Jerry John Rawlings nyní
Rawlings, Jerry - Jerry John Rawlings jako předseda PNDC

Jerry John Rawlings jako předseda PNDC
Rawlings, Jerry - Jerry John Rawlings jako předseda AFRC

Jerry John Rawlings jako předseda AFRC
URL : https://www.valka.cz/Rawlings-Jerry-t40092#153302 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více