Foss, Joseph Jacob

     
Příjmení:
Surname:
Foss Foss
Jméno:
Given Name:
Joseph Jacob Joseph Jacob
Jméno v originále:
Original Name:
Joseph Jacob Foss
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
brigádní generál Brigadier General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
17.04.1915 Sioux Falls /
17.04.1915 Sioux Falls /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
01.01.2003 Scottsdale /
01.01.2003 Scottsdale /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- velitel stíhacej perute námornej pechoty 115 (VMF-115) - Commander of the Marine Fighting Squadron 115 (VMF-115)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- stíhacie eso, dosiahol 23 zostrelov
- držiteľ najvyššieho amerického vojenského vyznamenania Medal of Honor
- nejúspěšnější pilot na F4F Wildcat
- fighter ace, reached 23 victories
- the holder of the highest US military decoration Medal of Honor
- top scoring F4F Wildcat pilot
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Foss
https://www.arlingtoncemetery.net/jjfoss.htm
www.nytimes.com
URL : https://www.valka.cz/Foss-Joseph-Jacob-t73311#539962 Verze : 2
     
Příjmení:
Surname:
Foss Foss
Jméno:
Given Name:
Joseph Jacob Joseph Jacob
Jméno v originále:
Original Name:
Joseph Jacob Foss
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
31.03.1941 poručík
10.04.1942 nadporučík
11.08.1942 kapitán
01.06.1943 major
20.09.1946 podplukovník (národní garda)
DD.MM.RRRR plukovník (národní garda)
20.09.1953 brigádní generál (národní garda)
31.03.1941 2nd Lieutenant
10.04.1942 1st Lieutenant
11.08.1942 Captain
01.06.1943 Major
20.09.1946 Lieutenant Colonel (National Guard)
DD.MM.RRRR Colonel (National Guard)
20.09.1953 Brigadier General (National Guard)
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Foss
https://www.cmohs.org/recipients/joseph-j-foss
https://www.arlingtoncemetery.net/jjfoss.htm
www.nytimes.com
www.usmcu.edu
www.veterantributes.org

Foss, Joseph Jacob - http://www.uniforms-4u.com/medalsribbonsbuilder.aspx (mimo Medaile cti)

www.uniforms-4u.com (mimo Medaile cti)
URL : https://www.valka.cz/Foss-Joseph-Jacob-t73311#574640 Verze : 5
Brigadier General Joseph Jacob Foss


Joseph J. Foss se narodil 17.04.1915 v městě Sioux Falls (stát Jižní Dakota) v norsko-skotské farmářské rodině. Jako malého chlapce ho uchvátil výkon Charlese Lindbergha a začal se zajímat o letectví. Během studií na Sioux Falls College objevoval kouzlo létání a později při studiu na University of South Dakota získal civilní pilotní průkaz. Po promoci v červnu 1940 se vydal do Minneapolisu v Minnesotě, aby se ucházel o zařazení do výcviku kadetů námořního letectva. Uspěl a pilotní výcvik absolvoval na základně Naval Air Station Pensacola na Floridě, který ukončil v březnu 1941 a byl povýšen do hodnosti Second Lieutenant.


Na základně ale zůstává jako instruktor až do ledna 1942, kdy je převelen do San Diega v Kalifornii k fotoprůzkumné jednotce VMO-1. Usiluje však o zařazení ke stíhací peruti a proto píše žádost, aby k ní byl přidělen. V dubnu 1942 byl povýšen do hodnosti First Lieutenant a v srpnu byl umístěn k VMF-121, u které byl jmenován výkonným důstojníkem jednotky a zároveň povýšen do hodnosti Captain.


Koncem září byla peruť přemístěna na parník Matsonia a vyplula. V jihozápadním Pacifiku se peruť znovu přemístila, a to na transportní letadlovou loď USS Copahee. Ráno 9. října piloti odstartovali a přístáli na letišti Henderson Field na ostrově Guadalcanal.


První vítězství získala VMF-121 13. října, kdy krátce po poledni sestřelila dvě japonská letadla. O dvě hodiny později odstartoval Joe v čele tuctu Wildcatů proti japonským bombardérům s doprovodem stíhacích Zer. Podařilo se mu sice sestřelit jedno Zero, ale na letišti přistál s poškozeným strojem. Druhý den se mu podařilo získat druhé vítězství a 18. října Joe získal hattrick a stal se esem. 20. října se Foss v čele sedmi Wildcatů pustil do boje s patnácti Zery. V tomto souboji se mu podařilo získat dva sestřely, ale stejně jako po první akci na ostrově musel se svým strojem nouzově přistát na letišti. O tři dny později byl zase nucen nouzově přistát, ale předtím se mu podařilo rozšířit si své konto hned o čtyři japonská Zera, z celkových jedenácti, které si tento den nárokovala jeho peruť. 25. října Joseph J. Foss při ranní akci VMF-121 získal dva sestřely a při odpolední akci, kdy mariňákům dělala společnost námořní peruť VF-71, sestřelil další tři Zera. Joseph se tímto výkonem stal prvním pilotem USMC, kterému se podařilo získat pět sestřelů v jeden den.


7. listopadu se sedm Wildcatů, mezi nimiž byl i Joe, střetlo s japonskými letouny Micubiši A6M2-N Rufe a Micubiši F1M Pete. Joe sestřelil jeden Rufe a dva Pete. Ovšem japonskému střelci z jedné jeho obětí se podařilo umístit několik kulek do motoru Fossova stroje. Při návratu motor začal vynechávat, kouřit a nakonec se zastavil. Joe se pokoušel klouzavým letem dosáhnout pevniny, kterou spatřil, ale to se mu nepodařilo. Se strojem přistál na mořské hladině dvě míle od břehu ostrova Malaita. Po přistání se potápějící stroj pokoušel opustit, avšak jedna noha mu uvízla pod sedadlem a stroj ho stáhl pod hladinu. Když byl několik metrů pod hladinou, podařilo se mu nafouknout vestu, která jej vynesla na hladinu. Po několika hodinách ve vodě byl zachráněn místními obyvateli, kteří pro něj vyslali kánoi. Druhý den u břehu ostrova přistál létající člun Catalina, který pilotoval Fossův starý přítel Maj. Jack R. Cram a Joe se cestou zpět alespoň dozvěděl nové zprávy z letiště.


Další z nekonečné řady rušných dnů na Guadalcanalu nastal 12. listopadu. Proti lodím, které kotvily a vykládaly nové zásoby u Lunga Pointu vyslali Japonci z Rabaulu svaz Bettyn s torpédy v doprovodu stíhaček Zero. Američané však byli varováni jedním z pobřežních pozorovatelů a proti nepříteli startují Wildcaty z VMF-121 a několik armádních Bellů P-39 ze 67. Fighter Squadron. O něco později odstartovaly další Wildcaty z VMF-112. Obránci za cenu tří ztracených strojů nahlásili 24 vítězství. VMF-121 bylo přiznáno 12 sestřelů, VMF-112 si z boje odnesla 10 vítězství a armádní 67. Fighter Squadron se musela spokojit se ziskem dvou sestřelů*. Joe Foss v tomto boji získal hattrick, když pod mořskou hladinu poslal Zero a dva bombardéry Betty. Joe i ostatní stíhači z VMF-121 si alespoň trochu zchladili žáhu, kterou měli na Japonce od předešlého dne, kdy v boji ztratili čtyři piloty.


14. listopadu, v odpoledních hodinách, byl sestřelen šéf mariňáckých stíhačů Lt.Col. Harold W. Bauer. Byl spatřen ve vodě a z Henderson Fieldu odstartoval záchranný letoun, avšak šéf nebyl nalezen a nastávající soumrak donutil zachránce k návratu na Guadalcanal. Od rána 15. listopadu pokračovaly snahy o záchranu Lt.Col. Bauera. Bohužel, snahy byly marné a u jeho jména se objevila zlověstná zkratka MIA - missing in action (nezvěstný v akci). Při návratu z nevydařené pátrací akce si Foss vybil svoji zlost a frustraci na japonském stroji Ajči E13A Jake.


Podnebí a bojové nasazení se podepsala na Fossově zdraví. S malárií byl odeslán na Novou Kaledonii a poslední listopadový den byl s ostatními muži z VMF-121 poslán do Sydney v Austrálii. Po dvou týdnech odjíždějí zpět na Guadalcanal, ale u Joea se znovu ozvala malárie a tak se se na Henderson Field vrátil až 01.01.1943. Znovu skórovat se mu povedlo 15. ledna, kdy se mu podařilo získat hattrick. Tento hattrick jsou poslední sestřely, které Foss získal na Guadalcanalu.


Koncem ledna se Foss vrátil do Států. V květnu 1943 obdržel z rukou prezidenta Franklina D. Roosevelta nejvyšší americké vyznamenání – Congressional Medal of Honor. Absolvoval propagační turné a v červnu 1943 byl povýšen do hodnosti Major. V červenci se ujal velení perutě VMF-115, která měla ve výzbroji F4U Corsair. Po výcviku byla peruť v březnu 1944 přesunuta na ostrov Espiritu Santo. Odtud pokračují přes Bougainville na ostrov Emirau. Své konto Joe již nerozšířil a navíc kvůli recidivě malárie musel v září 1944 předat velení perutě a vrátit se zpět do Států. Tam byl poslán do Klamath Fallsu v Oregonu a v únoru 1945 se ocitl v Santa Barbaře v Kalifornii.


V roce 1946 opustil USMC a vstoupil jako Lieutenant Colonel do řad South Dakota Air National Guard a velel 175. Fighter Interceptor Squadron. V roce 1950 byl povýšen do hodnosti Colonel a v roce 1954 do hodnosti Brigadier General.


Byl činný i v politice a v roce 1948 byl zvolen do kongresu Jižní Dakoty, v listopadu 1954 se stal guvernérem Jižní Dakoty a o dva roky později svůj úspěch zopakoval. V roce 1958 však již volby nevyhrál a o rok později ve stal ředitelem Americké fotbalové ligy. V této funkci vydržel až do roku 1966. Od roku 1988 do roku 1990 zastával fukci prezidenta Národní střelecké společnosti (NRA).


Joseph svůj čas věnoval i charirativní činnosti, která upozorňovala na seniory, lidi se sníženou pracovní schopností a znevýhodněnou mládež.


Joseph J. Foss zemřel první den roku 2003 ve Scottsdale v Arizoně a byl pohřben na Arlingtonském hřbitově ve Virginii.


Kromě nejvyššího vyznamenání ještě Joseph J. Foss dále obdržel Distinguished Flying Cross, American-Defense Service Medal, American Campaign Medal, Asiatic-Pacific Campaign Medal, Silver Star, Bronze Star a Purple Heart.


* Prameny se však rozcházejí jak ve ztrátách obránců, tak v počtu získaných sestřelů. Bývá také uváděno ztráta čtyř strojů a zisk 23 sestřelů.


Prameny:
čassopis APKR č. 59
http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Foss
URL : https://www.valka.cz/Foss-Joseph-Jacob-t73311#260013 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více